Deputatul Vișan, despre situația de la Chișinău: „Trebuie să ne asumăm un eșec recent cu privire la optica noastră. Moldova trebuie înțeleasă cu dragoste, nu doar geopolitic și geostrategic”

În Republica Moldova se desfășoară un tămbălău politic de proporții. Blocul ACUM și socialiștii președintelui Igor Dodon au bătut palma pentru a guverna statul, însă Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, refuză să se dea bătut, utilizând toate instituțiile statului pe care le controlează pentru a nu fi debarcat de la putere.

Noul Guvern de la Chișinău a fost învestit la data de 8 iunie, premier fiind votată Maia Sandu. La data de 9 iunie, Curtea Constituțională din R.Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot la data de 9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern și a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie. Practic, în momentul de față, Republica Moldova are doi președinți și doi premieri.

În acest sens, deputatul social-democrat constănțean, George Vișan, a arătat faptul că situația de la Chișinău reflectă lipsa noastră de atenție sporită într-o zonă extrem de sensibilă.

„Politicienii români s-au raportat la Republica Moldova ca la un trend care la un moment dat ar putea calibra discursul politic în favoarea lor. Există infime referiri directe și constante, nu doar sporadice și superficial-contextuale, la situația socială de acolo, altele decât luările de poziție când administrația de peste Prut intră în vreo criză guvernamentală, parlamentară sau bancară- cum a fost faimosul furt de la Chișinău. Generalizez poate cu indulgență o situație ce se poate schimba pe viitor dacă ne vom schimba perspectiva în bine în ceea ce privește acest minunat colț de lume, cu bune și cu rele, bineînțeles. (…) Situația actuală din Republica Moldova este destul de îngrijorătoare și ea reflectă lipsa noastră de atenție sporită într-o zonă extrem de sensibilă geopolitic și istoric. Republica Moldova a fost pentru noi toți un trend, un moft, din care relațiile organice, instituționale au stagnat în ciuda unor eforturi considerabile din partea unora în această direcție. (…) Românii cunosc puține despre Republica Moldova și cetățenii români de peste Prut. Mulți politicieni români, din toate partidele, cunosc chiar mai puține lucruri decât românul de rând. Un apel către o normalitate organică este necesar pentru a înțelege Republica Moldova cu dragoste, nu doar geopolitic și geostrategic, din când în când, dacă dă bine la CV-ul politicianului mediocru ce digeră tot ce primește în materie de substanță politică a actualității. Să nu uităm că noi suntem alături de acum și pururea de Republica Moldova. Să sperăm că și de peste Prut vom primi, vreodată, vreun astfel de mesaj”, a transmis deputatul Vișan.

La nivel internațional Statele Unite, Uniunea Europeană și, conjunctural, Rusia, sprijină guvernul Maia Sandu, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe din România nu recunoaște legitimitatea guvernului și a cerut alegeri anticipate. Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe nu și-au arătat deschis sprijinul, inițial, față de acest guvern. După ce MAE a transmis luni faptul că preferă alegerile anticipate, ministrul Teodor Meleșcanu fost umilit, în public, de premierul Viorica Dăncilă. Marți, MAE a venit cu un alt comunicat, în care a precizat poziția Guvernului față de situația de la Chișinău și în care sprijină noul executiv din Moldova. Dăncilă i-a spus lui Meleșcanu că s-a grăbit cu declarațiile inițiale și a recunoscut că a discutat ce poziție să aibă România față de situația de peste Prut și cu Klaus Iohannis.

„Nu ne propunem să generalizăm că sunt și excepții de la această observație, dar trebuie să ne asumăm un eșec recent cu privire la optica noastră, la felul de a vedea Republica Moldova prin prisma strict a unor interese de PR sau politice”, a mai apreciat deputatul Vișan.

Parlamentul României se pregătește să emită o Declarație

În altă ordine de idei, Camera Deputaților și Senatul vor adopta o Declarație a Parlamentului României cu privire la situația din Republica Moldova, decizia fiind luată luni în ședința conducerii reunite a celor două camere. Comisiile reunite de politică externă ale Camerei și Senatului vor realiza draftul de Declarație, care va intra la plenul reunit pentru dezbatere și vot. Potrivit discuțiilor din conducerile celor două camere, Declarația va fi adoptată cel mai târziu săptămâna viitoare.

În acest sens, deputatul Vișan ne-a precizat că democrația trebuie respectată.

„Este clar că trebuie să fim alături de colegii și frații noștri din Republica Moldova și să găsim împreună cu ei sprijinul de care au nevoie! Atâta timp cât au fost alegeri democratice, voturile au fost recunoscute pentru cabinetul Maiei Sandu, nu înțeleg… Democrația trebuie respectată în orice loc pe această planetă!”, a spus deputatul Vișan, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *