Deputatul PMP de Constanța Robert Turcescu cere unificarea dreptei, până nu e prea târziu: „Părem niște pigmei în fața istoriei în momentul în care colaborarea e împiedicată de amintiri din copilăria politică“

După decizia Curții Constituţionale a României, care a arătat că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, social-democrații au devenit principalele ținte ale celor care spun că aceștia destabilizează țara. Mai mult decât atât, unii dintre politicieni au lansat ideea de a coaliza toate forțele de drepta, pentru a stopa nelegiuirile făcute de stânga. Cel care a lansat o astfel de idee este deputatul de Constanța al PMP Robert Turcescu. Într-un mesaj public, acesta scrie făptul că „o platformă care să pună laolaltă toate forțele politice și pe cele de tip ONG care se opun dictaturii pesediste e o urgență națională“.

„Nu mai e timp de glumite proaste între liderii opoziției, nici de dezbateri filosofice sau încărcate de ranchiună despre ce ne desparte. Trebuie să găsim ce ne unește, trebuie să ne adunăm și să luptăm împreună! M-am săturat să văd oameni mici care se cred oameni mari“, a subliniat Turcescu.

CITEȘTE ȘI:

PNL și PMP în alianță sau fuziune pentru viitoare alegeri? „Orban nu a dorit să discute cu Băsescu, s-a discutat doar cu Tomac”. Palaz: „Sunt unii care prind fluturi în acest sens!”

Contactat de TOMIS NEWS, parlamentarul de Constanța a detaliat propunerea sa, explicând de ce este momentul de unificare a dreptei.

„În momentul de față are loc un atac îngrozitor asupra a tot ceea ce înseamnă stabilitatea, inclusiv constituțională a acestei țări. Decizia CCR pune în discuție, în momentul de față, inclusiv statutul de republică semiprezidențială a României. (…) Concret, cred că este momentul în care animozitățile din trecut, amintirile ranchiunoase dintr-o altă perioadă istorică sau mai știu eu ce alte diferențe au existat de-a lungul timpului între liderii principalelor formațiuni politice, care duc în momentul de față o  politică anti PSD, să fie lăsate deoparte, iar oamenii să se așeze la masă. Nu-i pune nimeni nici să se iubească, nici să-și unească partidele. Aici nu încap sentimente, aici e vorba de un singur sentiment, cel al urgenței că dacă nu se întâmplă lucrul ăsta (ca forțele de dreapta să se unească – n.r.) lucrurile se destramă, o iau razna. Astăzi, liberali, PMP-iști, USR-iști, voci ale societății civile, ori organizații nonguvernamentale sunt obligați să stea de vorbă, să dialogheze și să găsească poziții comune, care să arate că există un front unit împotriva abuzurilor comise de PSD, în special. (…) Eu admit că, uneori, noi, oamenii politici, poate și ziariști, avem momente în care ne ia gura pe dinainte, excese de limbaj și multe altele. Astea sunt mize foarte mici din viața unei țări. România are o situație foarte complicată în acest moment. Se joacă credibilitatea noastră în plan extern, e pusă în discuție funcționarea statului român, e pusă în discuție separația puterilor în stat, e pusă în discuție Constituția României. În fața unor astfel de chestiuni, ideea că s-au certat Băsescu și cu Orban într-o altă viață politică ori micile ciupeli cu invective nu își mai au locul. Părem niște pigmei în fața istoriei în momentul în care, într-o astfel de situație, colaborarea e împiedicată de amintiri din copilăria politică“, a declarat Robert Turcescu pentru TOMIS NEWS.

Unii s-au întrebat dacă nu cumva Turcescu ascunde în textul său și o supărare pe propriul partid, mai ales după ceea ce s-a petrecut în ultima perioadă.

„Eu nu am o supărare pe PMP. Eu am intrat în acest proiect politic și în care mai cred că poate rezista, punând suflet. Atunci când văd oameni cu care am stat la masă, iar apoi și-au luat bocceluța și au plecat, vânând diverse sinecuri, pe care s-ar putea să le aibă temporar, iar pe termen lung să își dea seama că s-au înșelat, nu pot să spun că mă lasă indiferent. Vă dau exemplu colegului senator Talpoș (senatorul PMP de Maramureș Iustin Talpoș, care a trecut la PSD, n.r.). Pe cei de la UNPR poate că pe undeva, făcând un efort, pot să îi înțeleg că s-au întors în zona social democrației, la matcă. Să fii senator al PMP și să rostești cu două săptămâni înainte de adeziunea la PSD discursuri vitriolante împotriva PSD, numindul ciumă roșie, și apoi să te duci să te predai acestui PSD, nu numai că îmi arată caracterul, dar aproape cred că i-a luat Dumnezeu mințile sau mai pe românește spus denotă multă prostie. Dacă se muta la liberali sau USR ori se ducea acasă poate că era de înțeles, dar să țopăi așa dintr-o barcă politică în alta, neavând nici măcar, atunci când te uiți dimineața în oglindă, dorința de a te putea privi în continuare fără să ții se facă rău de la stomac, eu asta nu o înțeleg. Eu cred că oamenii aceștia, pe lângă o lipsă de caracter, au și o lipsă mare de minte. Supărarea mea vine și din această chestiune“, ne-a mai precizat parlamentarul.

„Ne-am zăpăcit electoratul prin alianțele pe care le-am făcut cu PSD la nivel local”

Robert Turcescu recunoaște, într-un fel, că o contribuție importantă la acestă destrămare a dreptei o are și PMP.

„Sigur, avem și probleme noaste în partid, care, acutizându-se, au lăsat impresia că au slăbit unitatea PMP. Partidul are nevoie ca oamenii să fie legați și de un crez politic, ori PMP în ultimul an, din punctul ăsta de vedere, o admit, și este și vina mea, nu o pun doar în cârca colegilor mei, nu a avut o direcție foarte clară, mai ales în relația cu PSD. Ne-am zăpăcit electoratul prin alianțele pe care le-am făcut cu PSD la nivel local, justificate în bună măsură din dorința de a face bine comunității locale. Dar, pe altă parte, e greu să explici electoratului cum la nivel central te bați cu PSD, iar în teritoriu, în anumite zone, PMP+PSD=love. Eu la asta mă refer când spun că direcția noastră politică nu a fost clar stabilită. Nu poți să semnalizezi dreapta și să faci stânga, pentru că riști să intri în gard“, a punctat deputatul.

Întrebat dacă se gândește și el la o reorientare politică către alt partid de dreapta, Robert Turcescu a răspuns: „PMP e în fața unui congres inoportun, pentru că sângerăm prea mult după plecările din partid, care ne-au lăsat cu răni destul de mari. După decizia lui Traian Băsescu de a nu mai candida la funcția de președinte al PMP, suntem într-o situație destul de grea din perspectivă politică, iar un congres în care să acutizeze și mai mult faliile din partid e complicat. Cred că era mai bine să amânăm congresul până când vom clarifica ce parlamentari rămân alături de noi, care este perspectiva noastră ca pol politic în vederea coagulării forțelor de drepta”, a concluzionat Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.