Spread the love

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, col. Cătălin Paraschiv, au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului din Parlament, în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei. La discuţiile din Comisie au fost chemaţi şi Avocatul Poporului Victor Ciorbea, precum şi directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO+FOTO) Gaze lacrimogene și violențe de nedescris. Radiografia unui RĂZBOI împotriva Guvernului PSD

Discuțiile au fost aprinse, Carmen Dan a evitat să răspundă la mai multe întrebări sau a răspuns evaziv. De asemenea, ministrul a făcut front comun cu col. Paraschiv, Printre cei mai vehemenți deputați care au „năvălit” pe ministru a fost Adriana Săftoiu (PNL), care, printre altele, s-a adresat col. Paraschiv, susţinând că Jandarmeria nu pare a fi protejat oamenii paşnici și i-a cerut să vadă şi să comenteze imagini din Piaţă. Paraschiv s-a arătat iritat.

Doi deputați constănțeni au fost prezenți la audiere, ambii de la Pro România, Mircea Banias și Mircea Titus Dobre. Deputatul Dobre s-a „ciocnit” destul de tare cu Carmen Dan, căreia i-a cerut să spună ce secretari de stat erau la sediul MAI în ziua de 10 august, ministrul a replicat faptul că nu consideră relevant să spună acest lucru.

„Nu credeți că au fost mai multe cadre de jandarmi față de alte momente?”, a completat Dobre.

„Sunteți malițios!”, i-a răspuns col. Paraschiv, „acoperit” imediat de Carmen Dan.

„Ce legătură are întrebarea cu competența sau cu domeniul de activitate al comisiei? Nu înseamnă că nu am dorința să răspund, dar nu identific în domeniul de activitate al comisiei în ce măsură am afectat drepturile omului stând la minister? Ce secretari de stat au fost la MAI în data de 10 august? Ați fost destul de evaziv…”, a spus Carmen Dan.

Dialogul a continuat, iar Dobre a spus că „am avut proteste și cu OUG 13 și nu au fost atât de multe cadre!”

„Nu aveți cum să faceți evaluarea, nu aveam obligația să vă dau informări (când Dobre a fost ministru – n.r.). Ați fi identificat pe Facebook că a fost un miting anunțat cu mult timp înainte, iar numărul înaintat a fost permanent de un milion. Nu aveți o pregătire de specialitate și aveți aprecieri subiective. De un an și opt luni genul acesta de evenimente au fost gestionate de MAI aproape în fiecare săptămână și mi se pare că au fost gestionate corect”, a mai spus Carmen Dan.

Dobre nu s-a lăsat și a insistat: „De ce jandarmii aveau căștile acoperite? (ca să nu poată fi identificați – n.r.)”, răspunsul ministrului fiind evaziv: „Dacă erați atent la discursul meu în Parlament ați fi avut răspunsul…” 

Carmen Dan și tactica victimizării

Discuțiile se apropiau de final, iar ministrul a dorit să aibă un ultim comentariu, apreciind că membrii comisiei nu au avut o abordare echidistantă.

„Și ca ministru și ca om… mi s-ar fi părut indicat ca în această comisie să analizăm problematica din dublă perspectivă și poate că ar fi fost bine ca acele imagini să conțină și pasaje în care jandarmii erau loviți cu bucăți de caldarâm sau garduri. Din această perspectivă consider că abordarea ar fi trebuit să fie echilibrată și echidistantă. Pentru violențele din Piață, momentele în care jandarmii și-au depășit…, va rămâne să constate asta organul abilitat. Eu sunt convinsă că vor suporta rigorile legii. De aceea mi s-ar fi părut corect să avem această abordare echilibrată”, a spus Carmen Dan.

Aprecierile ministrului au iritat-o pe Adriana Săftoiu, care a avut o intervenție vehementă.

„În cazul dumneavoastră am constatat că ați ținut să accentuați mai mult decât despre cât de greu au dus-o jandarmii în Piață, dar mai nimic despre oamenii aceia care au fost bătuți fără să dea nici o dovadă de violență. Despre acești oameni ați vorbit foarte puțini. Nu sunt în comisia asta ca să mă aflu în treabă. Într-o țară în care oamenii nu sunt respectați de instituțiile statului, țara aceea e în pericol. Eu vreau să fiu foarte sigură că facem tot posibilul ca drepturile oamenilor să fie respectate. (…) Trebuie să vină o instituție să îmi spună că un om a luat bastoane degeaba? Credeți că atâția oameni care nu au dat dovadă de violență și au condamnat chiar ei actele de huliganism chiar trebuie să vină o instituție?”, a spus Săftoiu.

Ultimul dialog din ședință a avut loc între Carmen Dan și Mircea Titus Dobre, care s-a arătat dezamăgit de abordarea ministrului.

„Observ cu stupoare că pentru dumneavoastră există jandarmi și oameni. Jandarmii sunt tot oameni! (…) Ca întotdeauna, eu sunt prost informat, dumneavoastră sunteți cea mai deșteaptă…”, a concluzionat Dobre.

Facebook Comments

2 thoughts on “Deputatul Mircea Dobre s-a „ciocnit” cu ministrul Carmen Dan în comisia pentru Drepturile Omului, cu privire la violențele de la protestul din 10 august”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *