Deputatul de Constanța, Iulian Iancu, și-a respins propria inițiativă legislativă

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii gazelor nr.351/2004, inițiată de deputatul de Constanța, Iulian Iancu, a fost respinsă definitiv, marți, în Camera Deputaților.

Iancu inițiase acest proiect încă din 2009 și stipula o singură modificare, foarte importantă de altfel, prin redefinirea cuprinsului art. 4, alin. 2, pct. B din Legea gazelor, respectiv: „gazele naturale din producția internă vor fi valorificate numai în piața internă de gaze, cu excepția cazului în care producția de gaze naturale depășește consumul intern de gaze, pentru o perioadă de minim doi ani consecutiv”.

„Din păcate, declinul natural al producției determină o creștere anuală a dependenței față de importul de gaze naturale. De asemeni statutul de importator de gaze naturale dintr-o singură sursă afectează în mod direct siguranța în furnizare precum și prețul gazelor naturale la consumatorul final”, susținea Iancu în expunerea sa de motive.

Cu alte cuvinte, deputatul instituia interdicția exportului de gaze naturale, aspect sesizat și de Guvern, care nu a susținut inițiativa:

„Propunerea legislativă echivalează, practic, cu instituirea unei prevederi legale care să interzică exportul de gaze naturale. Inițiativa nu ține cont de o serie de considerente, precum impedimentele de natură tehnică, care pot apărea ca urmare a opririi unor sonde de producție, ca urmare a imposibilității de a mai înmagazina pe fondul lipsei de capacități de înmagazinare, apariția unor probleme tehnice la înmagazinarea gazelor natural în depozitele subterane, în condițiile unui consum mai mic decât producția internă de gaze natural pentru doi ani succesivi sau clauzele „take or pay” din contractele de import gaze naturale încheiate pe termen lung de furnizorii/consumatorii de gaze naturale”.

CITEȘTE DESPRE „OMUL GAZPROM – IULIAN IANCU”:

VIDEO Ludovic Orban își continuă campania internă la Constanța: „Am avut lideri numiți. Nu am avut program de guvernare. Trebuie să schimbăm comunicarea”

Inițiativa a fost respinsă de Senat la 8 aprilie 2010, a fost înscrisă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților pe 14 iunie 2011 și adoptată la 15 decembrie același an (256 de voturi „pentru” și 1 „împotrivă”), însă președintele de atunci, Traian Băsescu, a trimis-o la reexaminare, la 10 ianuarie 2012. Proiectul a fost „îngropat” timp de cinci ani, până când Comisia pentru industrii şi servicii, condusă chiar de Iancu, a emis în 27 martie a.c. raport de respingere, însă nu pentru că deputatul a revenit la gânduri mai bune, ci pentru că, între timp, Legea gazelor a fost abrogată prin Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Astfel, Iancu a rămas și fără obiect și fără lege. Propunerea de respingere a proiectului lui Iulian Iancu a fost adoptată, marți, în Camera Deputaților cu 273 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” și 1 „abținere”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.