Deputatul de Alba preocupat de… pescuitul maritim. Reguli noi pentru pescari

Liderul grupului deputaților liberali, Florin Roman, parlamentar de Alba, propune reguli noi privind munca în domeniul pescuitului maritim. Propunerea legislativă a fost inițiată de Roman în luna februarie a acestui an și este menită să contribuie la „îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă, precum și la protejarea sănătății și securității lucrătorilor din sectorul pescuitului maritim, care este un sector predominant transfrontalier”.

Concret, propunerea lui Roman stabilitește responsabilitățile proprietarilor navelor de pescuit, ale comandanților și pescarilor, precum și cerințele minime privind condițiile de angajare și muncă pentru pescarii care se află la bordul navelor de pescuit. Actul normativ se aplică tuturor pescarilor de pe ambarcațiunile cu lungimea de cel puțin 24 de metri implicate în activități de pescuit comercial. Astfel, vârsta minimă necesară pentru a lucra la bordul unui vas de pescuit este de minim 16 ani, cu condiția ca tânărul să nu aibă obligația de a urma o formă de învățământ obligatoriu de zi; un pescar poate să lucreze la bordul unei nave de pescuit numai dacă deține fișa de aptitudini eliberată de medicul de medicina muncii, iar timpul maxim de muncă este de 14 ore în orice perioadă de 24 de ore și de 72 de ore în orice perioadă de 7 zile. Totodată, proprietarii navelor angajate în voiajuri internaționale trebuie să facă dovada unei garanții financiare sub forma unei polițe de asigurare, prin transmitere în copie la Autoritatea Navală, iar nerespectarea acestei obligații este sancționată cu retragerea dreptului de arborare a pavilionului românesc. Toate propunerile sunt disponibile integral AICI!

Propunerea legislativă privind munca în domeniul pescuitului maritim a fost respinsă de Senat pe 12 mai și, din 17 mai, este la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *