Deputatul Aelenei Dănuț (AUR): „ Această comasare – desființare va face ca certificarea marinarilor români, care e conformă de aproape 50 de ani să fie pusă în pericol”

Deputatul Aelenei Dănuț, interpelare la Grindeanu (Transporturi), cu privire la comasarea CERONAV cu ANR: „ Această comasare – desființare va face ca certificarea marinarilor români, care e conformă de aproape 50 de ani să fie pusă în pericol”

La nivelul Ministerului Transporturilor s-au anunţat de curând posibile comasări de instituţii. La Constanţa, este vorba despre comasarea a trei instituţii: Autoritatea Navală Română (ANR), Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi Centrul Naţional de Pregătire a Personalului din Transporturi Navale (CERONAV). Ar urma să rămână numai ANR pe poziție, celelalte urmând a-şi pierde personalitatea juridică.
Vestea comasării Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV cu Autoritatea Navală Română a făcut înconjurul țării.
Cu privire la aceasta, deputatul Dănuț Aelenei s-a adresat oficial ministrului Sorin Grindeanu:
„Domnule ministru,
Potrivit Legii nr.96/2006 , republicată privind statutul deputaților și al senatorilor, deputații și senatorii sunt reprezentanți aleși ai poporului român prin care acesta își exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului având îndatorirea de a acționa în interesul întregii națiuni.
Având în vedere cele de mai sus vă supun atenției dumneavoastră urmatoarele:
Prin Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Guvernul vrea ca anumite instituții publice locale sau centrale să-și continue activitatea în mod independent doar în anumite condiții, în rest, acestea vor fi desființate, reorganizate sau vor fuziona cu alte structuri ale statului.
Vizată de o astfel de fuziune este și Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV Constanța, care ar putea fi comasat, cel mai probabil, cu ANR – Autoritatea Navală Română.
Vă întreb domnule ministru:

 1. Ce economie s-ar face la nivelul bugetului de stat această comasare în condițiile în care acest centru se autofinanțează integral?
 2. Această comasare – desființare va face ca certificarea marinarilor români, care e conformă de aproape 50 de ani să fie pusă în pericol. Ei lucrează în flota internațională, iar auditarea o fac IMO, EMSA și alte organisme internaționale.
  CERONAV are adaptat sistemul de management, standardele și procedurile la cerințele lor. Cele aproape 300 de cursuri pe care le face CERONAV își pierd certificarea.
  Recertificarea pe o nouă instituție înseamnă audituri noi și costisitoare, care au durat ani de zile şi au necesitat investiții importante pentru atingerea standardelor.
  În unele cazuri va fi imposibilă recertificarea. Ați luat în calcul și acest lucru când ați hotărât desființarea CERONAV ?
  Ce plan de rezervă aveți la nivelul ministerului pentru rezolvarea acestei situații?
 3. CERONAV este în concurență cu centre similare din Europa și din lume. Dacă pierde avantajul concurențial, va pierde mare parte din piața internă și internațională.
  CERONAV este membru în organisme internaționale specifice pe domeniul naval și va pierde aceste afilieri. Lumea maritimă este flexibilă și în permanentă evoluție, iar comasarea ar duce la pierderea flexibilității și la apariția unui lanț decizional mai lung. Intrarea într-o structură mare, cu unele activități subvenționate de stat, poate duce la modificarea structurii tarifelor, creșterea acestora și pierderea competitivității.
  Inclusiv finalizarea investițiilor CERONAV ar fi pusă în pericol.
  Orice alt model diferit de cel care funcționează de aproape 50 de ani este un experiment, care supune unui risc major o întreagă categorie socio-profesională, care ar putea pierde locurile de muncă și libera practică în flota mondială.
  Marinarii români aduc peste 1 mld de euro în economia națională, anual și peste 50.000 de familii trăiesc din locurile lor de muncă. Modificarea unui sistem de succes, care funcționează, poate duce la probleme economice și sociale, mai ales în zona Constanței.
  Ce soluții are ministerul pe care-l conduceți pentru rezolvarea tuturor acestor probleme care pot apare prin comasarea – desființarea CERONAV?
  Solicit răspuns verbal și în scris în termenul prevăzut de lege.
  Cu stimă,
  Deputat AUR – AELENEI DĂNUȚ
  Circumscripția electorală nr. 14 – Constanța”.
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *