„Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant!“

Cotidianul ZIUA de Constanţa a organizat vineri dezbaterea publică pe tema Depolitizarea Spitalului Clinic Judeţean «Sf. Apostol Andrei» Constanţa! Împreună pentru un sistem performant”.

În cadrul acestei dezbateri, organizatorii au solicitat autorităţilor care coordonează, conduc sau susţin financiar Spitalul Judeţean Constanţa să accelereze procesul de transparentizare a informaţiilor care vizează cheltuielile, investiţiile şi contractele de achiziţii cu societăţile private ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul spitalului, tocmai pentru a repune pe tapet în cadrul unei întâlniri viitoare soluţiile pentru servicii medicale performante, relaţii de normalitate între medici şi pacienţi, precum şi între cadrele medicale şi superiorii acestora.

Din cauza lipsei banilor, Consiliul Judeţean a recunoscut că nu a făcut o prioritate din sistemul sanitar, însă a promis că lucrurile se vor schimba. Sigur, de promisiuni suntem sătui, însă colegii de la ZIUA de Constanța le-au acordat un termen de 60 de zile pentru remedierea situaţiilor semnalate. La rândul său, directorul interimar al Spitalului, dr. Cătălin Grasa, a promis că va face publice toate informaţiile pe care mass-media le va solicita şi va cere şefilor de secţie din spital să procedeze la reevaluarea protocoalelor şi la normalizarea atitudinii personalului medical în raport cu pacienţii şi aparţinătorii acestora.

Pentru că fără transparenţă nu se va rezolva nimic pe viitor, ZIUA de Constanța solicită conducerii SCJU să facă publice pe site-ul instituţiei contractele de achiziţii, bugetele spitalului şi să găsească soluţii urgente pentru remedierea situaţiei de la Cardioscan, unde un singur medic deserveşte activitatea timp de trei zile pe săptămână. Totodată, trebuie monitorizată situaţia pacienţilor aflaţi în tratament de radioterapie, deoarece Institutul Oncologic are liste de aşteptare de cel puţin două luni, or, în această situaţie, este greu de crezut că, în lipsa unor acorduri ferme, pacienţii constănţeni vor avea drept de preempţiune în primirea tratamentului necesar în cel mai scurt timp. Precizăm că Secţia de Radioterapie şi-a încetat activitatea la data de 4 aprilie, ne aflăm în 20 mai, iar conducerea SCJU şi cea a CJC trebuie să ofere deja primele date legate de numărul pacienţilor care ar trebui să se afle deja în tratament.

Totodată, organizatorii au solicitat atât conducerii Spitalului Judeţean, cât şi celei a Consiliului Judeţean să constituie la nivelul celor două instituţii organisme consultative independente din punct de vedere politic şi formate din specialişti, care să fie consultate şi, alături de Consiliul de Administraţie al SCJU şi de CJC, să se poată implica activ în conturarea politicilor sanitare în sistemul de sănătate constănţean.

Parlamentarilor prezenţi la dezbatere organizatorii le-au cerut să se implice şi să dea curs solicitărilor de modificare a Legii 46/2003 privind drepturile pacienţilor, în sensul în care aparţinătorii să poată reprezenta drepturile membrilor familiei fără să fie nevoie de un act notarial din partea pacientului în acest sens. Această solicitare a venit din partea aparţinătorilor ai căror pacienţi au ajuns în spital în stare comatoasă sau de inconştienţă. Aparţinătorii au susţinut că nu au putut obţine informaţii privind starea rudelor, din motive de confidenţialitate stabilite de actuala legislaţie. Legislaţia în vigoare nu prevede ce drepturi au pacienţii în stare vegetativă, de pildă.

13246023_10209209041883125_1886605445_nÎn speranţa transparentizării activităţii care ţine de activitatea Spitalului Judeţean Constanţa şi organizării unui concurs de manager liber, accesibil tuturor celor care vor dori să participe, ZIUA de Constanța mulțumește pentru prezenţă conducerii interimare a spitalului, conducerii CJC, reprezentaţilor asociaţiilor de medici, cadrelor medicale, asociaţiilor de pacienţi, ONG-urilor din domeniu, precum şi colegilor din presă scrisă şi audiovizuală.

 

Printre cei care au participat la dezbaterea publică se numără: dr. Bogdan Tănase – Alianţa Medicilor din România, senatorul Marian Vasiliev – Comisia pentru Egalitate de Şanse, deputatul Mihai Tararache, Cristinel Dragomir – vicepreşedinte CJC (FOTO), Cătălin Grasa – director interimar al SCJU, Mihnea Avram – director medical al SCJU, Aura Rădoi – CJAS, Loti Popescu – DSP, Liliana Tuţă – prorector Universitatea Ovidius şi membru în Consiliul de Administraţie al SCJU, Lidia Valsamos – Asociaţia Pacienţilor, filiala Constanţa, dr. Eugen Aglitoiu – Spitalul Municipal Medgidia, Asociaţia Blondie, Ivona Roşu, jurnalist care a derulat mai multe campanii pe subiecte legate de radioterapie sau oncologie, Adriana Puşcaş – aparţinător.

Evenimentul a fost susţinut de: Alianţa Medicilor din România, Asociaţia pentru Sănătate din România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor din România şi Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor – filiala Constanţa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *