Demonstrații la Bagdad: Mii de irakieni cer RĂZBUNARE la un an de la asasinarea generalului iranian Soleimani

Mii de susţinători ai paramilitarilor irakieni pro-Iran au marcat duminică, printr-o demonstraţie de forţă la Bagdad, un an de la asasinarea de către Statele Unite a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian, relatează France Presse. În piaţa Tahrir, aceşti susţinători ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari integraţi acum statului irakian, au scandat împotriva „marelui Satan” american şi a celui pe care îl acuză a fi „agentul” acestuia în Irak, prim-ministrul Mustafa al-Kazimi.

La 3 ianuarie 2020, din ordinul preşedintelui american Donald Trump, un atac cu dronă a pulverizat în apropierea aeroportului din Bagdad cele două autovehicule în care se aflau Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, şi Abu Mehdi al-Muhandis, comandantul Hashd al-Shaabi. Duminică, după o veghe cu lumânări la aeroportul din Bagdad, chiar pe locul unde au fost ucis generalul iranian, susţinătorii Hashd al-Shaabi s-au îndreptat spre piaţa Tahrir, unde şi-au onorat „martirii” şi au denunţat „ocupantul american”. „Nu Americii!”, „Răzbunare!”, „Kazimi, laşule! Agent al americanilor!”, au scandat în cor mii de manifestanţi îmbrăcaţi în negru, agitând pancarte pe care scria „Go out USA” (Afară, SUA). La sud de capitală, în mai multe oraşe, printre care Najaf unde este înhumat Abou Mehdi al-Mouhandis, manifestanţi, unii în lacrimi, le-a adus un omagiu celor doi „martiri”.

În Irak se află în prezent aproape 3.000 de militari americani. Un vot al parlamentului irakian pentru expulzarea lor, anunţat în agitaţia de după atacul din 3 ianuarie 2020, a rămas fără răspuns. În noiembrie, SUA au anunţat totuşi că vor retrage 500 de soldaţi din Irak la 15 ianuarie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *