DEFINITIV: Taxa de liniște a fost SUSPENDATĂ de Curtea de Apel. Andrei Popescu: „Făgădău vrea să introducă taxa de monitorizare video. Babu e un dobitoc!”

Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) iniția în luna iunie 2015, când era condusă de actualul consilier municipal Andrei Popescu, procedurile pentru a desființa taxa de liniște. Ca prim pas s-a depus la Primăria Constanța un proiect de hotărâre de consiliu local, care a avut la bază art. 45, alineat 6 din Legea nr. 215 privind administrația publică locală, respectiv „Proiectele de hotarări pot fi propuse de consilieri locali, de primar, viceprimar sau de cetățeni”.

În luna august  2015, Andrei Popescu a demarat o campanie de strângere de semnături. La finalul inițiativei, peste 7.000 de constănțeni au votat în favoarea eliminării taxei.

Între timp, luni, 12 septembrie 2016, Curtea de Apel Constanța a respins recursul, ca nefondat, al Consiliul Local al Municipiului Constanţa, în dosarul 6149/118/2015, cu obiectul „anulare act administrativ”, decizia fiind definitivă în cazul celebrei taxe de liniște.

CITEȘTE ȘI:

O nouă lovitură pentru Primăria Constanța: după taxa de liniște, instanța a anulat și taxa de tramă stradală

Pe 25 septembrie 2015, la Tribunalul Constanța era înregistrat un dosar de materie contencios administrativ şi fiscal, obiect: anulare act administrativ (taxa de liniște), reclamant fiind ACIA Pe 21.12.2015, magistrații au decis: „Admite cererea de chemare în judecată formulată de catre reclamanta Asociaţia Constanţa ia Atitudine, în contradictoriu cu pârât Consiliul Local Municipal Constanţa. Anulează în parte Anexa 5: Alte taxe administrate de serviciul public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local din H.C.L. Constanţa nr. 246/18.12.2014 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, în ceea ce privește taxa pentru creșterea gradului de liniște și siguranță în derularea activităților economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în sumă de 1746,76 lei (taxa judiciară de timbru, onorariu avocat și contravaloare cheltuieli de transport – carburant). Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, potrivit minutei judecătorești.

Marți, 11 aprilie a.c., judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au respins recursul formulat de Consiliul Local al municipiului Constanţa , prin care s-a suspendat taxa de linişte aferentă anului 2016.
Decizia Curtii de Apel Constanța este definitivă.

Potrivit lui Andrei Popescu, primarul Decebal Făgădău încearcă să introducă taxa de monitorizare video, care va fi plătită de toți constănțenii, nu doar de persoanele juridice. Totodată, viceprimarul Dumitru Babu relata, pe 24 octombrie 2016, despre o formă mascată a taxei.

„Am pierdut toţi banii?… Nu ştiu dacă-i pierdem, s-ar putea să-i punem la loc cu altceva, este relativ totul… e ca şi cu taxa de mediu… azi, unii o pierd, mâine se pune altă taxă care se plăteşte. Asta este situaţia”, spunea atunci Babu.

„Totul a început în 2015, când am început să strâng semnături. Am vrut să inițiez și o hotărâre de Consiliu, prin care să cer anularea taxei, după care am acționat în instanță. De când am început acest demers am considerat că este un abuz și instanța a confirmat, mi-a dat dreptate. O altă taxă, mascată, sub altă formă, nu ar putea fi adoptată în condițiile în care ar face uz de ceea ce a fost acum anulat, pentru că nu poți să impui (o taxă – n.r.) numai unei categorii. Dar, din ce știu eu și din discuțiile pe care le-am avut cu Decebal Făgădău, a spus că vrea să bage o taxă de monitorizare video, care va fi plătită și de persoanele fizice, de toți constănțenii. I-am spus că dacă se utilizează cum trebuie, nu m-ar deranja să plătesc 2 lei pe an, dar o altă formă, mascată, cum a propus Dumitru Babu… Babu e un dobitoc!”, a spus Andrei Popescu (FOTO), pentru TOMIS NEWS.

Taxa constitutia obligaţia contribuabililor persoane juridice şi fizice autorizate care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, cu excepţia celor care au în administrare complexuri hoteliere. Aceştia datorau taxa doar pentru suprafeţele destinate activităţilor de alimentaţie publică şi spaţiilor comerciale. Pentru neplata la termen a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice se plăteau majorări de întârziere conform actelor normative în vigoare. Nivelul majorării de întârziere era de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Taxa de liniște este opera fostului primar, Radu Mazăre, care, în anul 2003, a iniţiat proiectul de hotărâre ce viza instituirea noii taxe. Alături de consilierii locali de la acea vreme, Mazăre a votat taxa „pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *