Declarațiile pe propria răspundere, după 15 mai. Tătaru: „Deocamdată ne-am gândit să fie formulată verbal, putând dovedi și cu ceva”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost audiat luni în Parlament cu privire la măsurile luate de minister pe perioada stării de urgență. După audiere, ministrul a arătat că poporul român are nevoie de sănătate și nu de o dispută politică. Totodată, potrivit ministrului, se lucrează la o măsură administrativă pentru ca o serie de restricții să poată fi impuse după data de 15 mai.

„Suntem într-un moment în care încă continuă – cum a prezentat și președintele comisiei de sănătate din Camera Deputaților (Corneliu Florin Buicu – n.r.) – suntem într-un moment în care consider că politicul nu trebuie să ia locul profesiei, în care sănătatea poporului român trebuie să primeze și orice sugestie care vine într-un context în care interesează într-adevăr sănătatea poporului român este binevenită și este de acceptat în totalitatea ei. Suntem într-un moment în care nu am trecut de perioada grea, urmează niște relaxări, chiar dacă actorul politic a reînviat (sic!) să ne menținem într-o relație strict medicală, pentru că poporul român are nevoie de sănătate, nu de o dispută politică. (…) Ar însemna ca miza să rămână respectarea unor proceduri de la sine de către populația de rând, dar căutăm să găsim o măsură administrativă pentru a putea reveni cu niște restricții în măsura în care acea relaxare, de pe 15 mai, va aduce și dezvoltarea nedorită a pandemiei în România. Dacă într-un anumit focar vedem o reluare de transmitere comunitară, putem reinterveni cu anumite restricții în acel focar. Pot însemna de mișcare, de libertate, dar sunt adaptate la fiecare regiune, localitate. (…) După 15 mai, românii vor circula fără acea declarație pe propria răspundere în interiorul localității, dar vor respecta anumite principii și precauții”, a spus Nelu Tătaru.

După 15 mai, românii nu vor mai fi nevoiți să completeze declarații pe propria răspundere dacă circulă în interiorul localității. Pentru călătoriile în exteriorul localității, ministrul Tătaru a arătat că, momentan cel puțin, se are în vedere declarația verbală. Ușurința cu care pot fi ocolite autoritățile este evidentă, însă Tătaru a precizat că trebuie prezentată o dovadă, precum o adresă, care poate fi verificată.

„Se poate ieși doar din motive bine întemeiate. Să îngrijim pe cineva. Un copil, o persoană bolnavă. Mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate. (…) Deocamdată ne-am gândit să fie formulată verbal, putând dovedi și cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat. Putem da și o adresă unde mergem și atunci se poate verifica”, a mai spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.