Declarație comună România – Republica Moldova. Iohannis: „România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova”

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a fost primit la Președinție de către Maia Sandu, aceasta fiind prima vizită la nivel înalt primită după preluarea mandatului de preşedinte. Președintele României Klaus Iohannis a ajuns marți dimineață la președinția R. Moldova, unde a fost întâmpinat de președintele Maia Sandu, ulterior fiind intonate imnurile celor două state.

Maia Sandu i-a prezentat lui Iohannis echipa prezidențială. Cei doi președinți au intrat în clădirea prezidențială de pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, unde au avut loc convorbiri tête-à-tête între cei doi președinți, ulterior având loc convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații.

Vizita șefului statului român vine într-un moment extrem de tensionat la Chișinău, cu majoritatea parlamentară pro-rusă controlată de Igor Dodon și Ilan Șor care a încercat uzurparea atribuțiilor președintelui Maia Sandu, stopată momentan de Curtea Constituțională.

După discuțiile bilaterale, cei doi șefi de stat au avut declarații de presă, iar Maia Sandu a insistat pe ideea că România poate oferi Moldovei securitatea energetică și sprijinul pentru consolidarea independenței:

România a fost alături de Moldova din prima zi de independență. A fost o susținătoare fermă pe toate planurile: economic, politic, diplomatic, cultural, educațional. Ați fost alături de noi și la bine și la greu. Mulțumesc acestui rol jucat de România pentru Moldova. În acești ani, România a renovat în Moldova grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Moldova au învățat în liceele și universitățile din România, cu burse ale statului român și au fost primiți ca acasă, iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. (…) În anul care se încheie, România a oferit Moldovei un ajutor foarte generos de echipamente de protecție și sprijin uman pentru gestionarea pandemiei. Medicii români au lucrat cot la cot cu medicii noștri pentru a salva vieți. România a venit și cu investiții în domenii strategice, care ne vor ajuta să consolidăm independența și suveranitatea Moldovei și pe viitor. Mă refer la conducta Iași – Ungheni – Chișinău, care va deveni un element important al securității noastre energetice, cât și în plan mai larg: la deschiderea României față de producătorii noștri. România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova, inclusiv pentru multe exporturi agricole. Acest parteneriat a ajutat Moldova să își consolideze independența. Investițiile românești au contribuit la dezvoltarea Moldovei, accentuez deschiderea față de investițiile românești. Aceste investiții ne ajutăm să creăm locuri de muncă, să dezvoltăm țara, să motivăm familiile tinere să rămână acasă. Este atât de important să reformăm Justiția și să ducem o luptă eficace împotriva corupției. (…) Moldova și România au o limbă comună, o istorie comună și o cultură comună. Îmi doresc ca în următorii ani să se dezvolte și pe proiecte de viitor, comune, îmi doresc să investim pentru a consolida legăturile dintre țările noastre. Sper să renovăm și să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Construcția unui pod nou pe ambele maluri ale Prutului va conecta Moldova de Iași și de autostrada care va lega Estul Europei de UE. Vreau să organizăm și un forum de afaceri Moldova – România pentru a aprofunda legăturile economice dintre statele noastre”, a spus Maia Sandu.

iohannis 13

La rândul său, Klaus Iohannis a arătat că România va „urmări menținerea și promovarea Moldovei ca temă prioritară pe agenda UE”:

Am plăcerea de a fi primul oaspete primit de doamna președinte după preluarea mandatului. Este o confirmare a relației speciale dintre România și Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrare Europeană a Republicii Moldovei, de la a cărei semnare am aniversat 10 ani în aprilie 2020. Această vizită la Chișinău se bazează pe fondul unui vot masiv al cetățenilor Moldovei în favoarea implementării reformelor democratice, în conformitate cu valorile integrării europene. Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Moldova să se îndrepte. Sper ca toate forțele politice din Moldova să înțeleagă acest semnal limpede și să nu acționeze în sens contrar. (…) Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient: un stat de drept consolidat, cu o Justiție independentă, sunt elementele pe care este construită prosperitatea și stabilitatea statelor din UE. (…) Vom urmări menținerea și promovarea Moldovei ca temă prioritară pe agenda UE și a statelor membre, precum și consolidarea sprijinului UE pentru Republica Moldova. Subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. Prezența mea astăzi aici, investițiile dezinteresate și asistența semnificativă, dovedesc acest lucru! Suntem alături de președintele Moldovei și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului reformator”, a spus Klaus Iohannis.

Cu prilejul vizitei în Republica Moldova, Klaus Iohannis a anunțat un nou set de pachet de sprijin din partea României pentru țara-soră:

Anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet, România are în vedere următoarele: încheierea cât mai rapidă a celui de-al 6-lea protocol adițional din Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, vizând prelungirea valabilității acordului și extinderea domeniilor de cooperare. Astfel, vom extinde programele bilaterale de succes de până acum. Susținerea procesului de vaccinare anti-covid, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. (…) România va furniza medicamente, echipamente medicale. Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii, de aceea România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Moldova prin acordarea ca ajutor extern prin acordarea unei cantități de motorină de aprox. 6.000 de tone. Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media prin realizarea în 2021 a unei noi contribuții financiare, respectiv de 250.000 EUR. Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia Justiției și a luptei anticorupție. (…) Am convenit că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică: energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații. Am fost de acord să depunem împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural român, parte integrantă a patrimoniului european. Am subliniat relevanța majoră privind reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, fără afectarea viitorului său pro-european”, a mai spus Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *