Declararea stării de calamitate, „tehnic, imposibilă”. Românii caută produse românești, însă marile lanțuri de magazine, NU

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu, susține că ar fi bine ca până la 31 iulie să se declare stare de calamitate din cauza secetei și a arșiței, însă din punct de vedere tehnic este imposibil. De asemenea, reprezentantul fermierilor spune că anul agricol viitor va fi greu din punct de vedere al producției, iar accesul la hrană „va fi foarte dificil”.

Ar fi bine ca până la 31 iulie să se declare stare de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată, însă tehnic vorbind este imposibil. Gândiți-vă și dumneavoastră că sunt zone în țară unde sunt culturi distruse total, acolo nu există echivoc, trebuie urgentat totul pentru a începe anul agricol următor. Al doilea lucru pe care îl văd eu este legat de faptul că nu întotdeauna în județul respectiv este totul pârjolit, ci vorbim de o parte în care cultura a fost distrusă. Eu mi-aș dori să declare stare de calamitate până în data de 31 iulie, dar trebuie să se bazeze pe niște suprafețe. Juridic, trebuie să vorbim de acele suprafețe de la comisiile județene care să fie trecute în hotărârea de guvern și în cazul cărora să se declare stare de calamitate. Altfel nu ai cum. Eu vă mărturisesc că am văzut în țară zone cu culturi distruse, fermieri care sunt în pragul falimentului, nu există echivoc că trebuie declarată starea de calamitate, dar trebuie să o facem astfel încât fermierii să beneficieze de ea”, a declarat Daniel Botănoiu, pentru PSNews.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România atrage atenția și asupra faptului că, din cauza situații dificile în care se află agricultura românească, am putea ajunge în situația în care să nu avem suficiente produse și astfel accesul la hrană să fie foarte dificil. „Eu cred că o să raționalizăm și banii din buzunar pentru că, în momentul în care nu mai ai cu ce să cumperi, te uiți în raft, cum ne uitam și în trecut, și treci mai departe”, mai spune Daniel Botănoiu.

Să știți că este un an greu și nu o spun de astăzi, o spuneam încă de anul trecut. Lucrurile stau destul de delicat pentru că, pe de o parte, prețurile inputurilor agricole (furaje, fertilizatori, produse de protecție a plantelor – n.r) sunt în creștere și sunt spectaculoase – nu te poți apropia de ele sub nicio formă. Vorbim de un an agricol care va începe foarte dificil, prețurile și valorificarea produselor de anul acesta sunt extrem de complicate, nu se compară cu anul 2020 dintr-un motiv foarte simplu: atunci nu aveam război, era situația aceea de pandemie, dar prețurile au fost într-o creștere vizibilă, a permis cumva recuperarea costurilor de producție ale fermierilor. Pe de altă parte, îngrijorarea mea nu este că nu vom avea produse, ce să mâncăm, ci sunt îngrijorat de faptul că accesul la această hrană va fi foarte dificil. Practic, sunt 200 de mere și 250 de cetățeni care vor să mănânce mere. Vă imaginați că 50 vor rămâne în afara acestei achiziții. Eu mă uit acum că avem la ora actuală tone de roșii inimă de bou, producție românească pe care nu o vrea nimeni și sunt îngrijorat de faptul că românii caută produse românești, acel gust pe care dumneavoastră îl știți, în schimb lanțurile mari de magazine, nu. Asta mă îngrijorează. Într-un an dificil ca acesta, noi trebuie să depunem eforturi pe tot lanțul, nu doar producătorii sau consumatorii. Altfel o să vedeți faliment în dreptul producătorului și consumatorul o să plătească din ce în ce mai mult pentru un produs care nu va fi neapărat de calitate. Sau ce va fi de calitate va fi extrem de scump. Eu cred că o să raționalizăm și banii din buzunar pentru că în momentul în care nu mai ai cu ce să cumperi, te uiți în raft, cum ne uitam și în trecut, și treci mai departe”, a conchis preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România.

Amintim că fermierii cer Guvernului, într-o scrisoare deschisă, să declare stare de calamitate din cauza secetei severe și a arșiței în toate zonele unde mai mult de jumătate din suprafața cultivată este afectată. Ei susțin că sunt județe în care culturile de toamnă sunt afectate până la 80%. Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată, susţin reprezentanţii alianţei într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…) Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se precizează în document.

Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare susţin că, deşi seceta din acest an nu este generalizată la nivelul întregii ţări, afectând doar anumite judeţe, fermierii sunt afectaţi mult mai grav decât în anul de recoltă 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanţi sau a războiului.

Sunt multe cazuri când dificultăţile sunt de natura supravieţuirii exploataţiei agricole având în vedere investiţiile mari care s-au făcut în ferme în anul acesta, datoriile pe care aceştia le au pentru inputurile folosite în anul de recoltă 2022, cheltuielile cu arenda şi cheltuielile necesare pentru înfiinţarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023”, se menţionează în scrisoare.

Fermierii cer ministrului Agriculturii Petre Daea să înceapă demersurile pentru declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice severe şi a arşiţei în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de culturi agricole este afectată. Conform sursei citate, OUG vine în continuarea legislativă a OMADR 97/2020 cu modificările şi completările ulterioare, dând posibilitatea autorităţilor implicate să aibă puterea conferită prin lege de a declara stare de calamitate şi asimilarea cu forţa majoră. Fermierii solicită să se declare stare de calamitate până în 31 iulie.

Scrisoarea a fost semnată de reprezentanţii organizaţiilor: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România – APPR. Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare au aproximativ 3500 de membri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane hectare, la care se adaugă 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că România nu este departe de momentul declarării stării de calamitate în agricultură din cauza secetei, însă a precizat că ministerul pe care îl conduce nu dispune de un fond special pentru astfel de situații.

„Suntem în interiorul procedurii de a stabili calamităţile pentru că prin procesele verbale noi ce facem? Constatăm, măsurăm, fenomenul este definit. Este secetă pedologică. Avem situaţii în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puţin, dar nu este într-un procent mai mare de 50%, sunt situaţii când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare şi sunt situaţii, astea ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur şi simplu”, a spus Daea.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *