Decizii FINALE la Summit-ul G7: Poziții dure față de Rusia și China! Beijingul reacționează VEHEMENT: „S-au dus de mult zilele când un grup mic decidea soarta lumii!”

Liderii celor şapte state cele mai industrializate (G7) au îndemnat duminică Rusia să pună capăt „activităţilor destabilizatoare„, să respecte drepturile omului şi să-i „tragă la răspundere” pe responsabilii de atacuri informatice de pe teritoriul său, relatează AFP şi Reuters.

Cerem Rusiei să ancheteze de urgenţă, să explice într-un mod credibil şi să furnizeze explicaţii credibile privind utilizarea de arme chimice pe teritoriul său, să pună capăt represiunii sistematice împotriva societăţii civile şi a media independente şi să-i identifice şi tragă la răspundere pe cei care, dintre graniţele sale, lansează atacuri cibernetice”, se arată în comunicatul final al summitului de la Cornwall (Anglia).

Aceştia fac apel la „toate statele să identifice şi să oprească reţelele de piraterie informatică care acţionează pe teritoriile lor”, în finalul reuniunii ce s-a desfăşurat la scurt timp după atacul cibernetic asupra conductei Colonial, cea mai mare din SUA, şi cel care a afectat operaţiunile procesatorului de carne JBS USA din America de Nord şi Australia.

Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China, transmite dpa. În pasajul respectiv al declaraţiei finale, al cărei proiect a fost consultat de dpa, puterile din G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei, problemele acesteia în materie de drepturi ale omului şi reprimarea opoziţiei din Hong Kong. În acelaşi timp, declaraţia evidenţiază un interes comun în ce priveşte cooperarea cu China în provocări globale cum sunt lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii. Acesta este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.

Referitor la China, statele G7 vor să „continue consultările privind abordări colective la politici necomerciale şi practici care subminează funcţionarea corectă şi transparentă a economiei globale”. În plus, grupul va „promova valorile noastre, inclusiv prin a cere Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, mai ales în relaţie cu Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad înalt de autonomie pentru Hong Kong înscrise în Declaraţia comună chino-britanică şi în Legea fundamentală”.

China reacționează în războiul trilioanelor și i-a avertizat pe liderii G7 că zilele în care un grup „mic” de țări decidea soarta lumii au trecut de mult. Comentariile vin în contextul în care liderii care s-au întâlnit la Cornwall au adoptat un plan masiv de investiții pentru țările în curs de dezvoltare, în scopul de a contracara o inițiativă similară a Chinei. Duminică, se așteaptă ca liderii G7 să emită o declarație privind sprijinul financiar pentru țările în curs de dezvoltare afectate de criza climatică și fonduri pentru proiecte de infrastructură în aceste țări, ca alternativă la un program similar al Chinei.

Zilele în care deciziile lumii erau dictate de un grup mic de țări au dispărut de mult. Credem că țările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt egale și că afacerile la nivel mondial ar trebui abordate cu consultarea tuturor țărilor.”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Londra, scrie BBC.

Reapariţia Chinei ca o putere globală de frunte este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991 care a pus capăt Războiului Rece. Liderii G7 au căutat un răspuns coerent la creşterea influenţei globale a Chinei. Ei au adoptat, sâmbătă, la propunerea Statelor Unite, un plan masiv de investiţii destinat ţărilor aflate în dezvoltare, o iniţiativă care are rolul reducerii influenţei Chinei.

Planul va oferi naţiunilor în curs de dezvoltare fonduri pentru infrastructură şi are scopul de a contracara iniţiativa similară Belt and Road a Chinei, în valoare de peste 3 trilioane de dolari, informează Reuters. Se estimează că ţările aflate în curs de dezvoltare au nevoie de 40 trilioane de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii locale. Iniţiativa G7 este intitulată B3W (de la „Build Back Better World” – „Să construim la loc o lume mai bună”) şi vine ca o reacţie la creşterea tot mai ridicată a influenţei economice şi militare a Chinei din ultimii 40 de ani.

B3W va fi global ca scop şi se va adresa ţărilor în curs de dezvoltare din America Latină şi Caraibe, Africa şi zona Indo-Pacifică.

Asta nu înseamnă că ne luăm de China. Dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele noastre şi felul nostru de a face afaceri”, a declarat pentru Reuters un oficial al administraţiei Joe Biden.  

Grupul G7 include principalele şapte economii ale lumii (SUA, Canada, UK, Franţa, Germania, Italia şi Japonia). Iniţiativa B3W îşi propune ca până în 2035 să atragă capital privat care să investească în proiecte de mediu, sănătate, tehnologie digitală şi care promovează egalitatea de gen. China a iniţiat un plan similar – „Belt and Road” („O centură, un drum”) în 2013.

Peste 100 de ţări au semnat acorduri economice cu China în cadrul acestui proiect care presupune, de asemenea, investiţii în infrastructură, precum construcţia de căi ferate, porturi sau autostrăzi. Proiectul chinez funcţionează prin credite acordate de Beijing şi implică firme chineze de stat. Anul trecut, peste 2.600 de proiecte parte a planului Belt and Road, în valoare de 3,7 trilioane de dolari, erau în derulare. 20% dintre acestea au fost serios afectate de pandemie COVID, conform Reuters.

G7 (Grupul celor Şapte) este o organizaţie a celor mai mari şapte aşa-numite economii avansate din lume. Din G7 fac parte: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite. Rusia s-a alăturat în 1998, creând G8, dar a fost exclusă în 2014 pentru anexarea Crimeei. China nu a fost niciodată membră, în ciuda economiei sale mari şi a celei mai mari populaţii din lume. Nivelul său relativ scăzut al PIB-ului pe cap de locuitor înseamnă că nu este văzută ca o economie avansată în modul în care sunt cei 7 membri.

La întâlnirea G7 participă şi reprezentanţii Uniunii Europene. Întâlnirea G7 din acest an are loc în Cornwall, Marea Britanie, de vineri 11 iunie până duminică 13 iunie.

Macron, dispută cu Boris Johnson privind geografia post-Brexit a Regatului Unit

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a avut o dispută cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson, cu privire la geografia post-Brexit a Regatului Unit în timpul discuţiei pe care au avut-o, cu ocazia summitului G7 din Cornwall, despre soluţionarea problemei fluxurilor comerciale în Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Preşedintele (francez – n.r.) a spus că Toulouse şi Paris sunt parte a unei singure zone geografice şi că Irlanda de Nord se află pe o insulă. Preşedintele vrea să sublinieze că situaţia este total diferită şi că nu este corect să se facă o astfel de comparaţie. El i-a reamintit (Emmanuel Macron lui Boris Johnson – n.r.) că ieşirea Regatului Unit din UE a fost o decizie britanică şi că este necesar să se respecte cuvântul dat. Preşedintele a îndreptat apoi conversaţia din nou spre subiectele cheie ale G7″, a transmis Palatul Elysee, după ce cotidianul britanic Telegraph a scris că Macron sugerase că Irlanda de Nord nu este parte a Regatului Unit.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.