Decizie PNL: Orban își va asuma RĂSPUNDEREA GUVERNAMENTALĂ pentru legea BUGETULUI DE STAT!

Biroul Executiv al PNL s-a reunit, luni, de la 14:00, pentru a decide forma sub care va fi adoptată Legea bugetului de stat pentru 2020 – asumarea răspunderii sau dezbatere parlamentară.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul ședinței de luni, PNL a decis ca Guvernul condus de Ludovic Orban să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea bugetului de stat pentru 2020. Liberalii au luat această decizie întrucât nu vor ca adoptarea bugetului de stat să fie tergiversată, dar și de teama că PSD va introduce în Parlament amendamente care vor încărca un buget şi aşa încropit în viteză.

CITEȘTE ȘI:

PSD a anunţat că, dacă Guvernul îşi angajează răspunderea pe legea bugetului, proiectul va fi contestat la Curtea Constituțională. De asemenea, USR şi UDMR au cerut PNL să nu ia o asemenea decizie, însă solicitările acestora au fost ignorate.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, încă de săptămâna trecută, că decizia va fi luată luni. Orban a spus că îşi doreşte ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului şi, dacă constată că există riscul ca actul normativ să fie blocat în Parlament, va angaja răspunderea Guvernului. Totodată, Orban a mai spus că, indiferent de modul în care se a adopta legea, orice amendament benefic va fi admis.

Guvernul va decide, marţi, forma sub care va fi adoptată Legea bugetului pentru anul 2020, premierul Ludovic Orban afirmând că în proporţie de 75% va fi vorba despre asumarea răspunderii, așa cum a stabilit PNL.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul mizează anul viitor pe o creştere a veniturilor cu aproape 10%, asemănătoare cu cea din acest an, şi a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumătate faţă de ultimii doi ani, în timp ce economia este aşteptată să crească cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finanţelor.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei şi venituri aşteptate de 358,6 miliarde de lei. Potrivit strategiei, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% în 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, faţă de circa 15-16% în 2019 şi 2018. În plus, deficitul scade cu circa 5,5 miliarde de lei faţă de 2019, dar se menţine la un nivel de peste 3%, impus prin Tratatul de Maastricht. Cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte cu 14,5% în 2020, la 131,1 miliarde de lei, şi vor reprezenta circa o treime din cheltuielile totale.

În septembrie 2020, Guvernul va mări punctul de pensie cu 40%, un avans care va pune presiune pe buget.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.