Decizie: ISU Dobrogea intră în reinstruire, cu dotările pe care NU le are

Personalul din Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, dar şi cel din subunităţile de intervenţie ale instituţiei, va fi reinstruit începând de vineri, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica. Ea a precizat că este vorba de aproximativ 800 de persoane care vor face această reinstruire.

„Începând cu aceată dimineaţă de la ora 8.30, personalul din dispeceratul ISU a fost reinstrit cu privire la sistemul aplicabil în domeniul de competenţă. Totodată aceste reinstruiri urmează să aibă loc în zilele următoare şi în dispeceratele din cadrul celorlalte subunităţi din cadrul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa, iar ulterior vor avea loc reinstruiri cu oameni din operativ, din subunităţile de intervenţie privind procedurile operaţionale în cazul situaţiilor de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, AnaMaria Stoica.

Întrebat câţi oameni vor fi reinstruiţi, purtătorul de cuvânt a răspuns: „ISU Dobrogea are 954 de angajaţi din care 800 de oameni lucrează în operativ. Aşadar, aproximativ 800 de oameni urmează să fie reinstruiţi. Facem menţiunea că personalul inspectoratului era instruit periodic, că această reinstruire care practic se reaplică de astăzi este ca urmare a ordinului inspectorului general. (…) Aceştia sunt instruiţi lunar, iar colegii din operativ, pompierii, care intervin zilnic în domeniul situaţiilor de urgenţă fac antrenamente zilnice atunci când nu au intervenţii la diverse cazuri”.

IGSU, în raportul preliminar, a descoperit disfuncţionalităţi în rapoartele operative ale incendiului din Constanţa soldat cu decesul unei femei, dar şi faptul că nu au fost utilizate corespunzător mijloacele de comunicare, ceea ce a făcut ca unele resurse să ajungă târziu. Trei ofiţeri vor fi cercetaţi disciplinar în urma intervenţiei. Doi dintre aceştia aveau în responsabilitate tehnica din dotare, iar cel de-al treilea „a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ” şi nici nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncţionalităţilor la locul intervenţiei. De asemenea, vor fi sancţionaţi disciplinar patru subofiţeri din cadrul ISU Constanţa şi personalul care a gestionat apelurile de urgenţă şi a coordonat resursele locale. IGSU a mai stabilit că au fost transmişi eronat timpii de alertare şi de ajungere la locul intervenţiei.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a avut vineri declarații de presă la sediul instituției, cu privire la raportul preliminar al IGSU în urma anchetei întreprinse la Constanța referitoare la incendiul din mijlocul orașului de zilele trecute. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat că ISU Dobrogea are o problemă de imagine și de credibilitate, punctând faptul că ancheta va fi finalizată în următoarele zile. Referitor la dotările pe care ISU Dobrogea NU le are, prefectul a precizat că raportul final va include și acest aspect.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *