Spread the love

Aproape toți analiștii economici spun că România trece printr-o criză fără precedent de forță de muncă, în condițiile în care milioane de compatrioți au luat drumul străinătății pentru un câștig mai bun. De aceea, actuala coaliție de guvernare a anunțat că este în căutarea unor serii de măsuri pentru stimularea forței de muncă. Cea mai importantă dintre acestea vizează un proiect de lege privind internshipul și care aparține Guvernului. Actul normativ a fost adoptat miercuri, 20 iunie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 273 de voturi „pentru“, unul „împotrivă“ și două „abțineri“. Practic, prin acest act normativ, tinerii în vârstă de cel puţin 16 ani vor putea participa la programe de internship plătite la firme private sau instituţii publice, pe perioade de cel mult şase luni.

Organizarea programului de internship

„În funcţie de numărul de salariaţi, organizaţia gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al salariaţilor. Organizaţia gazdă care are încadraţi cel mult 20 salariaţi poate încheia simultan cel mult două contracte de internship. (…) Programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive. Între intern şi organizaţia gazdă se poate încheia un singur contract de internship. Prin excepţie, între intern şi o organizaţie gazdă se pot încheia mai multe contracte de internship, cu condiţia ca acestea să fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora să nu fie mai mare de 6 luni. Încheierea unui contract de internship în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă pentru efectuarea activităţii respective este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute. (…) Este interzisă delegarea de sarcini internului ce constau în prestarea altor activităţi şi/sau exercitarea altor atribuţii în afara celor care au ca obiect pregătirea teoretică şi practică conform contractului de internship“, se arată în textul legii inițiat de Guvern.

Actul normativ a fost trimis de Parlament la președinție în vederea promulgării. Ținând cont de faptul că proiectul a fost votat și de parlamentari ai opoziției, credem că șeful statului, Klaus Iohannis, va promulga legea și nu o va retrimite la Parlament pentru reexaminare așa cum a făcut în multe alte cazuri cu proiectele adoptate de coaliția PSD-ALDE.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Tineretului din România: „Nu există baza legală pentru internship-urile oferite de Guvern!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *