Decizie CEDO: Demiterea lui Kovesi de la şefia DNA a fost ABUZIVĂ. Iohannis, atac la CCR: „Așa ceva NU poate rămâne fără consecințe!”

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului au decis că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Decizia de marți a CEDO răscolește clasa politică din România, dar și întreaga magistratură. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a arătat că decizia CEDO care îi dă dreptate fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în procesul cu statul român, reprezintă un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR, Valer Dorneanu, și pentru toți judecătorii care au susținut și votat decizia Curții din 2018.

De partea cealaltă, șeful Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a arătat că victoria la CEDO a Laurei Codruța Kovesi nu reprezintă o lovitură pentru Curte, susținând că cei care doresc să analizeze cu „obiectivitate şi fără părtinire” decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA vor observa că „nu există nici o critică la adresa Curţii Constituţionale”.

Și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a demarat procedura de demitere, a reacționat. Evident, Toader nu și-a asumat decizia, invocând responsabilitatea către… alte instituții.

„Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii. CCR a luat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Ministrul nu are drept de sesizare a CCR, acest drept îl are presedintele, o au președinții Camerei Deputaților și a Senatului sau Guvernul. CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută”, a spus Tudorel Toader.

Toader, pe făraș!

Ministerul Justiției, condus în prezent de Cătălin Predoiu, a propus Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, au transmis reprezentanții ministerului.

Magistrații: Vinovații trebuie să SE RETRAGĂ din funcțiile publice

Reacții categorice au avut și magistrații Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie au transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi este istorică şi are rolul de a întări independenţa sistemului judiciar şi a procurorilor. În plus, decizia încurajează magistraţii să participe la dezbaterile privind modernizarea justiţiei în Romsociaţiile magistraţilor consideră că toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România trebuie să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute.

„Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţie în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute”, au transmis Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie.

De asemenea, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat marți, procurorii din CSM au cerut să se schimbe legislaţia astfel ca procurorii să nu mai fie numiţi şi revocaţi politic.

„Secția pentru procurori reiterează și în acest context necesitatea modificării urgente a legislației române care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, subliniază că interpretarea art. 132 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor”, se arată în comunicatul Secției.

Iohannis s-a dezlănțuit din nou pe PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat marţi că decizia CEDO în ce o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi sancţionează o procedură care ţine de drepturi şi libertăţi, iar PSD „nu are nici un fel de vină” în acest caz. Romașcanu a afirmat că judecătorii de la Curtea Constituţională şi oamenii de specialitate trebuie să găsească o soluţie pentru această problemă constituţională, astfel încât cazuri de acest gen să nu se mai poată repeta.

Șeful statului a avut, marți, o ieșire publică virulentă împotriva PSD. Klaus Iohannis a arătat că prin decizia de marți a CEDO a fost afectată credibilitatea CCR, care este patronată de social-democrați.

„Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la Justiție a doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al Justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. CCR face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată – nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi – dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Amintesc că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile CCR trebuie modificate. Hotârârea CEDO de astăzi arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional. Parlamentul actual, în această configurație, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Este partidul care, vreme de 3 ani, a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori și nu pe cetățenii onești. Timp de 3 ani, prin acest proiect construit, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să îi împiedice să-și atingă scopul. Nu mă aștept ca astăzi PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave”, a spus Klaus Iohannis.

Kovesi a atacat în decembrie 2018 la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA. În plângere se arăta că au fost atacate drepturile omului. Potrivit fostei șefe DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Iohannis a emis în 2018 decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Imediat după ce a fost revocată din funcție, Kovesi a fost delegată procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fosta şefă a DNA spune că hotărârea CEDO reprezintă o reparaţie simbolică pentru magistraţii hărţuiţi.

„Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată. (…) Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi în ultimii ani! Sper ca această decizie să dea curaj magistraţilor români! Pentru toţi cei care ne-au susţinut, pentru cei care au susţinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările şi hărţuirile la care au fost supuşi, astăzi este un moment important şi reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm! Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonaţi!”, a transmis Kovesi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *