Spread the love

Guvernul României a adoptat, luni, o Ordonanță de Urgență prin care se modifică modul de alegere a președinților consiliilor județene. Mai exact, se revine la alegerea directă de către cetățeni și nu prin negocierea și votul consilierilor județeni, așa cum a fost la ultimele alegeri.

„Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală”, a spus premierul Viorica Dăncilă, înaintea ședinței de Guvern în cadrul căreia a fost aprobată OUG.

Revenirea la votul uninominal ar trebui să crească legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, însă opoziția nu este de acord cu decizia de luni a Guvernului. De exemplu, președintele Klaus Iohannis a reacționat prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, considerând că Dăncilă „încearcă să îşi atragă de partea sa baronii PSD”.

Schimbarea legii electorale făcută azi prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul Dăncilă vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Vor fi favorizați cei deja în funcție, adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

La Constanța, spiritele nu sunt atât de încinse. Ideea potrivit căreia președintele CJ nu trebuie să fie obiectul negocierilor între partide este îmbrățișată tocmai de Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, care salută revenirea la voința cetățenilor, exprimată prin vot.

„Decizia de alegere prin vot uninominal a președinților consiliilor județene reprezintă democratizarea profundă a sistemului de alegere la nivel local. Întrucât sunt președinte în funcție al Consiliului Județean Constanța, nu pot să fac o apreciere politică sau, mai ales, partinică, dar pot să exprim o poziție cetățenească, firească! Județul este al cetățenilor, constănțenii sunt cei care trebuie să hotărască cine le conduce destinele și nu jocurile din culisele politice! Am văzut și eu diverse reacții și declarații după adoptarea OUG, care mai de care mai comice și tot ceea ce pot să spun este ceea ce știe toată lumea și anume faptul că președintele Consiliului Județean, asemenea primarului, reprezintă autoritatea administrativă și prin OUG de astăzi s-a consolidat această realitate! În privința mea, nu pot să mă pronunț acum dacă voi mai candida în 2020 sau nu, în momentul de față sunt concentrat pe proiectele pentru care mă bat de trei ani pentru județul Constanța. Avem finanțări record și foarte mult de muncă! Așa că, dincolo de decizia de astăzi a Guvernului României – care a sprijinit și sprijină județul Constanța – eu am un singur obiectiv: finalizarea proiectelor începute!”, a spus Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *