Debandadă pe pilonul 2 de pensii: Guvernul cere contribuții… mai mari. Huțucă: „Cel mai important lucru este să asigurăm românilor libertatea de a decide ce vor să facă cu banii lor”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat faptul că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile, întrucât nu vor mai fi bani. 

„Trebuie să luăm o decizie foarte rapid despre reforma sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…) Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o reformă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”, a spus Cîțu, care a completat cu faptul că, în acest an contribuţia la pilonul 2 este menţinută la 3,75%, iar din 2021 va fi 5% şi va creşte, dar „nu este suficient”:

„Din 2021, revenim să creştem contribuţia la pilonul 2 de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii”, a mai spus Cîțu.

Afirmațiile lui Cîțu au inflamat spiritele sindicale, iar Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, structură care reunește peste 600.000 de muncitori, spune că anunțul ministrului Finanțelor privind creșterea contribuției la Pilonul II de pensii „arată clar intenția de a submina sistemul public de pensii în favoarea alimentării business-urilor private”.

Evident, sindicaliștii solicită convocarea de urgență la Guvern a a Consiliului Național Tripartit de Dialog Social pentru discuții pe această temă.

Creșterea opțională a vârstei de pensionare la… 70 de ani!

Reacțiile au determinat Guvernul să… tempereze tonul, iar vicepremierul Raluca Turcan a declarat miercuri faptul că nu trebuie discutate procente și termene exacte fără simulări legate de o asemenea modificare la pilonul 2 de pensii, pentru că ar crește gradul de incertitudine în spațiul public. Tot Raluca Turcan a precizat că Guvernul nu exclude să introducă posibilitatea creșterii opționale a vârstei de pensionare la 70 de ani. 

„Cred că se impune o discuție în spațiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există și în Camera Deputaților un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a spus Turcan.

Posibilitatea de creștere a contribuției la pilonul 2 de pensii nu este, în opinia liberalilor, un motiv de îngrijorare. Potrivit președintelui PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă – vicepreședinte al Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, actualul sistem va da faliment peste câțiva ani și „nu vor fi destui români care să muncească și care să plătească pensiile celor care au astăzi sub 50 de ani.”

„Vreau să punctez aici o măsură liberală extraordinară care îi va ajuta pe români atunci când vor ajunge pensionari. Astfel, Guvernul Orban va crește contribuția pe care un român o face la Pilonul II de pensie, în prima fază la 5% și ulterior la 6%. Este evident pentru toată lumea că actualul sistem va da faliment peste câțiva ani, când generația „decrețeilor” va ieși la pensie, deoarece pur și simplu nu vor fi destui români care să muncească și care să plătească pensiile celor care au astăzi sub 50 de ani și care acum contribuie cu o grămadă de bani. Tocmai de aceea, treptat trebuie să ne asigurăm că există un sistem care să le ofere românilor pensionari o sumă de bani conformă cu contribuțiile și cu munca depusă de ei în zeci de ani de activitate. Prin această măsură, la Buget se colectează mai puțini bani care să fie cheltuiți imediat de politicieni. În schimb, banii se adună într-un fond ce aparține strict românilor. Cel mai important lucru este să asigurăm libertatea românilor de a decide ce vor să facă cu banii lor, fără a-i ține captivi unui sistem de stat ineficient, incorect și incompetent”, a transmis deputatul Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *