De la restructurare la… creștere: PATRU viceprimeri în noul Guvern condus de Viorica Dăncilă. Constănțenii Stroe și Dobre se întorc acasă

Comitetul Executiv Național al PSD a definitivat, vineri, lista miniștrilor care vor face parte din Cabinetul condus de Viorica Dăncilă. Printre marile modificări reținem că, după tensiunile dintre președintele PSD, Liviu Dragnea și fostul premier, Mihai Tudose, privind restructurarea compartimentelor guvernamentale, social-democrații merg pe mâna învingătorului din această poveste și restructurarea devine istorie. Mai mult, ca o premieră, Guvernul Dăncilă va avea patru vicepremieri, respectiv Viorel Ștefan (fără portofoliu), Paul Stănescu (vicepremier și ministru al Dezvoltării), Ana Birchall (vicepremier pentru implementare afaceri europene) și Grațiela Gavrilescu. De asemenea, se va desființa Ministerul pentru Dialog Social și va deveni departament al Ministerului Muncii, urmând ca un secretar de stat din acest minister să se ocupe de domeniu.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a ACCEPTAT propunerea PSD: Viorica Dăncilă, premier

Lista miniștrilor din Guvernul Dăncilă:

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: Carmen Daniela Dan

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE: Teodor Meleșcanu

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE: Mihai Viorel Fifor

MINISTRUL FINANȚELOR: Eugen Orlando Teodorovici

MINISTRUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE: Petre Daea

MINISTRUL JUSTIȚIEI: Tudorel Toader

MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE: Valentin Popa

MINISTRUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE: Lia Olguța Vasilescu

MINISTRUL ECONOMIEI: Daniel Andruşcă

MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Lucian Şova

MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Radu Oprea

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Sorina Pintea

MINISTRUL ENERGIEI: Anton Anton

MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERȚ ȘI ANTREPRENORIAT: Ștefan Radu Oprea

MINISTRUL CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE: George Ivaşcu

MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR: Ioan Deneş

MINISTRUL CERCETĂRII ȘI INOVĂRII: Nicolae Burnete

MINISTRUL COMUNICAȚIILOR ȘI SOCIETĂȚII INFORMAȚIONALE: Bogdan Cojocaru

MINISTRUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI: Ioana Bran

MINISTRUL TURISMULUI: Bogdan Gheorghe Trif 

MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: Adrian Dobre

MINISTRUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI: Natalia Intotero

MINISTRUL PENTRU RELAȚIA CU PARLAMENTUL: Viorel Ilie

MINISTRUL PENTRU FONDURI EUROPENE: Rovana Plumb

MINISTRUL PENTRU AFACERI EUROPENE: Victor Negrescu

Constănțenii Ionuț Mișa (Finanțe), Felix Stroe (Transporturi) și Mircea Titus Dobre (Turism) se întorc acasă. Despre ministerul Turismului s-a speculat că va fi comasat cu ministerul Dezvoltării sau că va fi transformat în agenție, de altfel Mircea Dobre preciza recent pentru TOMIS NEWS că ministerul este unul pilot. CExN al PSD a decis păstrarea în forma inițială și Bogdan Trif îl va înlocui pe Mircea Titus Dobre.

Locul președintelui PSD Constanța, Felix Stroe, va fi preluat de Lucian Șova, fostul ministru al Comunicațiilor. Înainte de ședința CExN al PSD, Felix Stroe a spus că „este o zi frumoasă. Ce zi frumoasă! Sunt foarte vesel”.

„N-am reușit să comunic mai bine cu dumneavoastră (presa – n.r.). A fost o problemă efectiv de timp”, a spus Ionuț Mișa după ședința CExN.

De asemenea, Florian Bodog s-a retras din cursa pentru funcția de ministru al Sănătății, iar în locul acestuia va fi numită Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Din cursa pentru ministerul Tineretului și Sportului s-a retras și Marius Dunca, acesta fiind înlocuit de Ioana Bran.

O răsturnare de situație a avut loc pentru ministerul Finanțelor, unde Ionuț Mișa, a fost destituit prin vot de liderii PSD, în locul acestuia a fost votat Eugen Teodorovici, cel care a mai îndeplinit această funcție în Guvernul Ponta. Nici Liviu Pop nu a mai rămas în cărți pentru ministerul Educației, locul acestuia fiind luat de Valentin Popa, rectorul universității din Suceava.

„S-au discutat propunerile făcute de organizațiile județene, propuneri pe care le-am discutat în zilele anterioare cu liderii coaliției de guvernare PSD – ALDE. Au fost mai multe propuneri, pe anumite portofolii unii dintre colegi și colege au renunțat, a fost un singur portofoliu unde am avut două propuneri, dar votul a fost cel care a decis. Pentru mine este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, dar și implementarea parteneriatelor strategice ale României, am considerat oportun să modificăm structura guvernamentală, astfel încât ministerul Fondurilor Europene devine de sine stătător și am înființat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special pentru cel cu SUA”, a spus Viorica Dăncilă, după ședința CExN al PSD.

Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. Dragnea: „Nu va genera acțiuni care ne vor duce în situațiile din care am ieșit”! Dobre și Stroe, în analize. Opoziția, în organizare pentru tratativele cu Iohannis

 

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*