De la 1 ianuarie 2022 a apărut cel mai mare spaţiu de liber-schimb din lume

Cea mai mare zonă de liber-schimb din lume apare, de la 1 ianuarie 2022, în regiunea Asia-Pacific, un proiect care include Australia, China, Japonia şi Coreea de Sud, informează cotidianul Le Monde. Parteneriatul Regional Economic Complet (RCEP), un proiect negociat începând din 2011, va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2022, urmând să creeze cea mai vastă zonă de schimburi comerciale libere din lume, pe fondul reducerii treptate a taxelor vamale în ultimele două decenii. La proiect vor participa Australia, Brunei, Cambodgia, Coreea de Sud, China, Filipine, Indonezia, Japonia, Laos, Malaysia, Myanmar, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

Noua zonă de liber-schimb va reprezenta o treime din populaţia lumii şi o treime din valoarea Produsului Intern Brut (PIB) global. Conform proiecţiilor realizate de Institutul Peterson pentru Studii Economice Mondiale (Peterson Institute for International Economics), cu sediul în SUA, noul Parteneriat va contribui la creşterea cu 0,2% a valorii PIB-ului statelor membre.

Parteneriatul va fi „noul centru de gravitaţie” al comerţului mondial, conform Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (CNUCED), care estimează că schimburile comerciale între statele semnatare vor creşte cu 2%, respectiv 42 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro). Exporturile Uniunii Europene şi Statelor Unite spre zona Asia-Pacific ar urma să scadă cu 2%, respectiv 1%.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *