De ce candidează Antoniadis pentru Primăria Constanța. „Negocierile pe care le-am purtat mi-au arătat că dreapta e de fapt cu Făgădău!”

Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Antoniadis, candidat al Uniunii Elene din România pentru funcția de primar al municipiului a explicat, miercuri seară, în cadrul unei emisiuni la Dobrogea TV de ce dorește să candideze pentru respectivul post. Antoniadis a arătat cu acest prilej care sunt motivele care l-au determinat să intre în această arenă politică:

„Candidez pentru că malul de la Portul Tomis până în Mamaia se prăbușește și trebuie făcut, candidez pentru că strada Ștefan cel Mare nu mai există, Piața Griviței, piața cutare și cutare sunt execrabile și trebuie refăcute, candidez pentru că e clar că trebuie locuri de parcări în Constanța – în campanie voi propune un proiect, care nu este la nivelul zilei de astăzi, ci de mâine, ca inovație și cheltuială. Toată lumea vorbește de spații verzi, dar nu ar fi bine să vedem dacă spațiul X este al Primăriei? (…) Blocurile trebuie anvelopate, cum naiba se fac în alte orașe și nu reușim noi? Te gândești la un apartament ca la o cutie de beton, în care vara bate căldura de te coci și iarna ți-e frig. Trebuie anvelopate. Am vorbit cu mai multe asociații de proprietari. Se pot anvelopa blocurile, pe fonduri europene. Problema la fonduri europene, dacă te duci ca Primărie, se dau mult mai greu. Dar, mai simplu este în parteneriat public privat, iar asociația să suporte o parte din cheltuieli. Toți ar vrea să suporte, pentru că fondurile se dau 99%, dacă apelează doar Primăria s-ar putea să fie doar 20% să obțină. Dacă instalăm și panouri solare de făcut curent electric, cu care mai scazi din cheltuielile de iluminat public ale orașului, dacă instalăm turbine pe orizontală economisim la fel din iluminatul public. (…) Primăria are un departament de fonduri europene. Vă spun cinstit: am vorbit cu oameni, buni în fonduri europene, mi-au spus că nu pot să vină pe un salariu (mic – n.r.) pentru că au firmele lor, dar Primăria poate să facă o licitație pentru firmele care există pentru fonduri europene. Aceste firme se mișcă altfel și nu iau bani publici. Toți banii sunt adiacenți proiectului, firmele sunt plătite separat pentru proiecte. Punem în balanță: facem un departament, cu oameni angajați, cât poate să permită bugetul și legislația sau externalizăm și o facem fără dureri de cap”, a spus Antoniadis.

Candidatul Uniunii Elene a inclus în programul său electoral și aducerea Hanului Balcan în administrarea municipalității, pentru a fi transformat într-un centru cultural.

„La ora asta, costă 800.000 de euro, este clădire de patrimoniu, ce s-ar întâmpla dacă Primăria ar cumpăra o clădire de patrimoniu aflată acum în proprietate privată? Ar veni în proprietatea noastră. Ce ai putea să faci? Sus era hotel, sunt o grămadă de camere, pe vremuri era superb. Eu am avansat ideea refacerii Hanului Balcan, pe modelul Hanul lui Manuc, iar sus putem să facem expuneri de pictură, pentru meșteșugari, oamenii care creează unde expun? Nu au multe locuri. Putem să facem o expoziție permanentă. Se plătește o taxă la Primărie, dar important este că avem unde să expunem, să facem o oază de cultură acolo. A fost restaurant jos, putem să facem o cafenea literară. Avem foarte mulți autori de carte în Constanța: Cealera, Cheramidoglu, doamna Păuleanu… Cred că refacerea s-ar putea face cu 2-2,5 milioane de euro și așa dăm o strălucire, ajutăm cultura din orașul ăsta cu ceva. Vorbim și de castelul Reginei din Mamaia, la fel de monument istoric, care va fi refăcut, cu teren de 1,5 ha. Castelul a costat în jur de 150.000 de euro când a fost cumpărat de la Mamaia SA, din care jumătate din valoare au fost obiectele. Unde sunt obiectele? Nu mai vorbește nimeni de ele”, a mai spus Antoniadis.

Candidatul comunității elene a punctat din nou faptul că nu are o înțelegere secretă cu primarul în funcție, Decebal Făgădău, mai ales după ce școala greacă sau nr. 2 a fost redată comunității de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților într-o stare îngrozitoare, iar municipalitatea nu s-a îngrijit de menținerea acesteia într-un stadiu rezonabil. Totodată, Antoniadis a precizat că, personal, îi oferă lui Făgădău maxim nota 4 după primul mandat al acestuia în fruntea administrației constănțene.

„Dreapta, stânga, mijloc, giratoriu, toată lumea! Eu dacă iau din stânga? Dacă vine cineva la mine, eu îl întreb dacă e de dreapta sau de stânga? Vorbim de chestia că eu iau voturi din dreapta, în momentul în care dreapta s-a unit atât de tare încât cresc ciulinii pe partea dreaptă. Haideți să fim serioși! Sunt demagogii de oameni de partid care stau să găsească o explicație pentru eșecul lor. Atât, punct! Că ăla e iepuraș… dar de unde știi cum e ăla? Beau eu cafeaua cu Făgădău în fiecare dimineață? Am urcat eu pe dreapta și au coborât oameni înapoi? Eu am purtat negocieri cu dreapta, nu m-am dus să port cu stânga. Negocierile pe care le-am purtat mi-au arătat că dreapta e de fapt cu Făgădău! Partid mare de dreapta… și eu sunt cu Făgădău? Făgădău, care nu mi-a retrocedat școala nr. 2 și înăuntru era distrusă, a trebuit să fac rost de bani să o fac înapoi. Mi-a dat Făgădău în ăștia cinci ani un ban de când sunt președinte la comunitate? Sau comunitatea un ban de la Primărie? Unul, un ban, nu un leu! (…) Maximum 4 (nota acordată pentru Făgădău – n.r.), pentru că nu poți să zici că nu s-a făcut ceva în oraș. Dar ceva notabil, un singur lucru… ? 1990 – 2020, un singur lucru notabil în orașul ăsta, indiferent de primar? Că a fost de dreapta, de stânga, de centru…”, a mai spus Antoniadis.

În programul electoral al candidatului PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, se regăsește un forum al minorităților. Anunțul a fost făcut de liderii liberali constănțeni în cadrul unei conferințe de presă la care a participat, din partea minorităților, doar președintele UDTTMR, Gelil Eserghep. Astfel, Antoniadis a subliniat că un astfel de forum nu este și nu trebuie să fie o idee politică, iar acesta poate fi făcut doar de către minorități. De asemenea, Antoniadis a mai arătat că… nu a fost contactat de liberali și nici liderii altor minorități constănțene.

„Nu! Și nu numai pe mine, nu au căutat nici o altă comunitate din Constanța. Rușii lipoveni, armenii, toți. Ideea asta cu un consiliu al minorităților este veche. Ideea este a președintelui Nicolae Artion, de la rușii lipoveni. Până ne-am întâlnit de… trei ori, mai mulți. Ne-am întâlnit să punctăm ce, cum, de ce, ce avem în cap. Ne-am întâlnit mișto: am băut un șpriț, am făcut și un grătărel. Nu pot să fiu de acord cu idee de parte socială care vine din partea politică, care vine și spune „vom face” și nici nu vorbește cu ei! Mi se pare ilogic, imoral, en fanfare… Hai să fim serioși! Chestia asta o facem noi, nu o face politicul”, a mai spus Antoniadis.

Pentru Primăria Municipiului Constanța, se vor duela primarul în funcție Decebal Făgădău (PSD); Vergil Chițac (PNL), Stelian Ion (Alianța USR – PLUS), Anton Traian-Antoniadis (Uniunea Elenă din România), Mircea Titus Dobre (PRO România), Horia Constantinescu (PPU – SL), Tudorel Chesoi (Alianța Național Țărănistă), Corina Martin (PER), Andrei Popescu (independent), Nicoleta Ploscaru (independent), Constantin Frățilă (LORD), Mohammad Murad (independent) și dr. Reșit Ayla (independent).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *