Daraban (Camera de Comerț): „Urmează o perioadă dificilă economic, suntem FOARTE DEPENDENȚI de capitalul străin”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a vorbit, pentru PS News, despre impactul inflației, deficitului bugetar și al majorărilor de tarife la energie asupra economiei, dar și despre cât sunt de viabile măririle de pensii și alocații anunțate de PSD. Președintele CCIR este de părere că economia va suferi un „șoc”, iar deficitul balanței comerciale va depăși 20 de miliarde de euro.

PS News: Ce estimări aveți cu privire la economia națională în perioada imediat următoare, având în vedere inflația, gradul de îndatorare, majorarea tarifelor la energie?

Mihai Daraban: Este, fără îndoială, o problemă cu care ne confruntăm. Cea mai dură problemă este creșterea prețului utilităților, a materiei prime, e un concurs internațional care nu ne este favorabil și nu numai nouă, ci întregii economii mondiale. Noi suntem afectați și de faptul că nu avem o industrie bazată pe un know-how autohton. Suntem foarte dependenți de capitalul străin. Până la urmă, cum am spus în nenumărate rânduri, noi suntem o economie de subcontractori și dacă merge bine antreprenorului general, ne merge bine și nouă. Nu avem un șoc în mod direct vizavi de această creștere a materiilor prime, avem un șoc în mod direct prin creșterea prețului la energie.

Ce măsuri ar trebui luate pentru a proteja agenții economici de explozia prețurilor la energie?

Noi avem un sistem încă foarte bun de fiscalitate economică în România. Sper să o ținem tot așa. Cred ca ar trebui totuși atrase tot mai multe investiții în această zonă în care se poate satisface apetitul consumatorului român. Voi sublinia din nou cifra de 80.563.000.000 de euro pe care România a importat-o anul trecut, cu un export de 62 de miliarde. Anul trecut vorbeam de 18 miliarde deficit al balanței comerciale, iar anul acesta probabil vom depăși 20 pentru că pe primul trimestru s-a sărit de 5 miliarde. Acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri pentru că există clar un apetit al consumatorului român pentru un anumit gen de produse. În întâmpinarea acestui apetit trebuie, printr-o diplomație economică susținută, atragerea acelor investiții în România. Perioada care urmează va fi dificilă fără îndoială din cauza prețului energie. Va fi o perioadă complicată atât pentru populație, cât și pentru agenții economici.

Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a precizat că printre cele mai importante reforme țintite de social-democrați se numără creșterea pensiilor cu 11% de la 1 decembrie, precum și mărirea indemnizației sociale minime. Și creșterea alocațiilor pentru copii ar trebui aplicată de la 1 decembrie anul acesta, susțin liderii PSD. Cât de fezabile sunt aceste măsuri?

În mod normal, dacă există confortul bugetar aferent, nu e nimeni rău intenționat sau nu există vreo guvernare pe planeta Pământ să nu vrea să crească pensii sau salarii pentru a exista astfel o pace socială. Rămâne de văzut după ce vor prelua portofoliile, iar ministrul de Finanțe să vină cu o explicație și să ni se spună care este acest confort bugetar, dacă există, iar dacă există nu putem să nu zicem ”nu” la acest program. Nu știu care este gradul de colectare, câți bani sunt la buget. În general, în politică se fac promisiuni, după care, când ajungi și te lovești de realitatea din teren, mai faci un pas înapoi. Eu sper, ca prin această majoritate parlamentară, să putem discuta despre economie în următoarea perioadă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *