Daniel Gheorghe (PNL): „Gazul din Marea Neagră trebuie să asigure siguranța energetică a României. Vânzarea către rușii de la Lukoil reprezintă o problemă de siguranță națională!”

Deputatul liberal Daniel Gheorghe, un vehement opozant al privatizării resurselor de gaze naturale din Marea Neagră a avut, miercuri, o nouă reacție pe acest subiect. Pe fondul suspiciunilor potrivit cărora americanii de la ExxonMobil negociază cu ruşii de la Lukoil şi cu polonezii de la PGNiG vânzarea participaţiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagră, deputatul arată faptul că problema devine una de siguranță națională.

CITEȘTE ȘI:

Dacă aceste negocieri se vor concretiza cu vânzarea efectivă, partea rusească va deține participația majoritară în aceste exploatări. Cu alte cuvinte, gazul românesc va deveni cât se poate de… rusesc.

„Posibila vânzare de către americanii de la Exxon, a participațiunii de 50% din exploatarea zăcământului de gaz din platoul continental al Mării Negre, către rușii de la Lukoil, reprezintă o problemă de siguranță națională. Ani de zile ni s-au tot aruncat în față povești de adormit copiii cu „investitori strategici” care au venit acum să ne ajute din marea lor generozitate și care vor asigura securitatea energetică a României. Când vorbim de resurse strategice de petrol si gaze nu există piață liberă; cine crede că exploatarea resurselor energetice ține de tot felul de „mâini nevăzute” este fie cel puțin naiv ori de-a dreptul mincinos; aici există interese majore cu implicații geopolitice. Iar pentru România interesul vital este ca Federația Rusă să nu pună mâna pe un zăcământ de gaze naturale de pe teritoriul României care poate contribui substanțial la asigurarea independenței energetice a țării noastre. Guvernul României are toate argumentele constituționale și legale pentru a exercita dreptul suveran scris în legea fundamentală și să intervină preventiv pentru ca, în cazul retragerii Exxon din Marea Neagră, participațiunea de 50% să fie preluată în administrare de către statul român. Altfel ne putem trezi cum, nu departe de malul românesc al Mării Negre, austriecii de la OMV și rușii de la Lukoil își împart frățește resursele naturale ale României, exportă te miri cum și la ce prețuri vor ei gazul pe unde vezi cu ochii, iar noi rămânem cu niște redevențe de râs și cu sumele minore rezultate din impozitarea indirectă a proprietății legitime a statului român! Gazul din Marea Neagră aparține de drept României și trebuie să asigure siguranța energetică a României iar nu să devină monedă de schimb geopolitică intre est si vest ori sa asigure consolidarea blaturilor pe care unele țări din Europa centrală le întrețin cu Rusia!”, a transmis deputatul Daniel Gheorghe.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.