Spread the love

Curtea Constituțională a României s-a întrunit, luni, pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură. CCR a admis sesizarea PSD, astfel că nominalizarea lui Orban pentru al doilea cabinet a fost… neconstituțională.

CITEȘTE ȘI:

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări și, cel mai probabil, în această seară va desemna un alt premier. Până atunci, decizia CCR i-a scor din sărite pe liberali, iar deputatul de Ilfov Daniel Gheorghe a avut, marți, o declarație politică tăioasă în Parlament.

CITEȘTE ȘI:

„Nevoia unei reforme în privința CCR se impune urgent. Această reformă nu poate fi decât una de natură constituțională. (…) În ultima perioadă, în România avem trei camere: Senatul, Camera Deputaților și CCR, care este un fel de supracameră de cenzură și care, de multe ori, în folosul puterii sau al opoziției, în avantajul sau dezavantajul PSD sau PNL, a luat o serie de decizii. Ar trebui ca noi, parlamentarii aleși de români, să ne gândim cu mai mare atenție asupra a ceea ce înseamnă delimitarea clară a prerogativelor CCR. (…) Înainte de motivarea scrisă a Curții, vedem o serie de chestiuni care țin mai curând de subiectivitate. Președintele Iohannis nu a desemnat un premier pentru ca acesta să pice, nu aceasta este procedura. CCR vedem că, în ultima perioadă, judecă în baza unor bârfe, care se discută pe posturile TV sau care apar prin presă. Nu e rolul CCR să interpreteze și să răsinterpreteze, cum se întâmplă în ultimii ani. Judecătorii CCR ar trebui să înțeleagă că avem o Constituție și nu putem supralegifera elemente normative care țin de jurisprudența Curții care devin obiectul unor legi! Ar trebui foarte clar ca această CCR, care joacă un rol important privind limpezirea conflictelor dintre puterile statului, să înțeleagă că nu este un fel de suprainstanță în statul român. Principiul echilibrului reciproc între puterile statului presupune un echilibru și între legislativ, executiv și judecătoresc, nu instanțe superioare. CCR, în acest moment, își aproximează cadrul de funcționare și de deliberare. Ca atare, avem nevoie de o reformă constituțională”, a spus deputatul Daniel Gheorghe.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *