Dancu DESFIINȚEAZĂ posturile de Poliție de pe litoral! Polițiștii din Vama Veche, băgați în… CONTAINER!

„Ca să fac o comedie, am nevoie doar de un parc, un poliţist şi o fată drăguţă” – Charlie Chaplin

Inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Constantin Dancu, a fost implicat, sâmbătă, într-un ușor accident rutier în orașul Mangalia. Nu a fost vorba de parcul lui Charlie Chaplin, ci de intersecția de la Poșta veche, nici de fată drăguță, ci de un bărbat la o vârstă respectabilă, însă polițistul, joacă într-o comedie, una proastă și foarte periculoasă pentru ordinea publică din județul Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Dancu se întorcea de la Vama Veche, stațiunea care ar putea să reprezinte fitilul unei explozii în curtea inspectorului șef. Tensiunile sunt la cote maxime în toate secțiile, posturile și sindicatele de Poliție. Criza de personal este acutizată de ordinele succesive ale lui Dancu, care produc confuzie și dezorganizare. Managementul defectuos al inspectorului șef al IPJ Constanța face obiectul mai multor sesizări trimise la IGPR și ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, iar multe dintre ele le vom prezenta în cele ce urmează.

Ai nevoie de un polițist în Vama Veche? Sună la… RO-ALERT!

Revenim la Vama Veche, de unde Dancu se întorcea sâmbătă, acolo a fost un conflict exact acum un an, când primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a evacuat biroul de Poliție Vama Veche, care aparține de Secția 3 Poliție Rurală Mangalia, dintr-o clădire în care acesta își desfășura activitatea în baza unei înțelegeri verbale. La un an de la evenimente și în cadrul celui mai aglomerat weekend al sezonului estival, IPJ Constanța nu a luat nici o măsură pentru colegii lor din sudul litoralului. Mai mult, abordarea a fost în bătaie de joc.

Postul de poliție din Vama Veche este, literalmente, un container! Totodată, constatăm faptul că este unul… modern, fiind inclus în baza de date a sistemului RO-ALERT. Nimeni nu poate să explice ce caută un telefon atașat la intrarea unui… container de poliție.

post politie vama veche
post politie vama veche 1

Dancu a desființat dispeceratele. Urmează posturile de Poliție de pe litoral!

Vama Veche este doar o piesă dintr-un puzzle mai complex instrumentat de Constantin Dancu. În urmă cu ceva timp, Dancu a desființat dispeceratul Poliției municipale Constanța. Mutată din str. Cuza Vodă, în sediul IPJ, Poliția municipală direcționează toate apelurile, inclusiv 112, la echipajele din teren. Pe timp de noapte, există o singură mașină pe tură. Echipa este formată din doi judiciariști pe toată raza municipiului, care trebuie să fie și pe teren, să asigure și intervenții și să stea și în birou să răspundă la telefoane.

Managementul defectuos se reflectă și la Poliția Rurală, unde mai multe dispecerate din localități mari au fost desființate. După ora 16:00, apelul 112 este trimis direct la polițistul care, evident, este în timpul lui liber. Astfel, personalul Poliției Rurale trebuie să intervină, constant, de la domiciliu! Subiectul face și obiectul unei sesizări a Sindicatului Național al Agenților de Poliție. Săptămâna trecută, președintele SNAP Constanța, Ion Coman, a trimis ministrului Fifor o expunere pe larg a situației, din care redăm aspectele relevante:

„În lipsa acestor dispecerate, apelurile de urgență sunt direcționate către lucrătorii care după orele 16 stau pe telefoane și intervin de la domiciliu, la zeci de km (în zona rurală) diminuându-se astfel eficiența și timpii de reacție. Nu mai vorbim de cetățeanul care dorește să reclame o faptă și nu are cui… (de la Vama Veche vine la Mangalia, iar la celelalte structuri a doua zi!) (…) Exceptând Centrul Operațional al I.P.J. Constanta unde activează doi lucrători la Stația 112, în restul județului există doar câte un singur lucrător de serviciu care trebuie să deservească sistemul 112, telefonul special, să preia apelurile telefonice de la cetățeni, stația emisie recepție, relații cu publicul, control acces (cu tot ce înseamna acces în subunități) culmea să răspundă și de securitatea perimetrului subunității de poliție (ex. Secția 5 Poliție C-ța unde recent au ars câteva autoutilitare)!”

La rândul lor, reprezentanții sindicatului Europol au arătat, vineri, 16 august, faptul că în acest moment există localități (municipii, orașe, comune, sate) unde după ora 16:00 sau după ora 22:00, nu mai există polițiști planificați în serviciu care să fie în stradă. Cu acest prilej, Europol a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, cu privire la nerespectarea obligațiilor art. 44 alin. 1 și 39 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, punctând următoarele:

Această practică a managerilor care conduc Poliția Română, de a lasă strada și drumurile publice fără poliție, ascunde de multe ori combinații ale șefilor cu mafia lemnului, cu mafia contrabandei cu țigări dar și cu alte tipuri de infracțiuni existente, în funcție de zonă. Și atunci ne întrebăm de ce polițiștii „nu fac nimic”. Este cât se poate de simplu. Polițiștii au fost îngenuncheați de șefii lor care sunt niște incompetenți”.

Potrivit președintelui Europol Constanța, Daniel Avasilcăi, într-o săptămână vor pleca polițiștii detașați pe litoral, iar situația se va agrava.

Stăm foarte prost! Se acționează pe raza mai multor comune cu o singură patrulă, în timp… relativ… Până la 16:00 este șeful de post, care desfășoară activități de birocrație ca la nebuni. Pe raza a 5-6 comune acționează o singură patrulă intercomunală, în schimburi. Situația este dramatică! De-aia se și întâmplă ce se întâmplă. Peste o săptămână se termină și cu detașații… Rămân ai noștri… (…) După sezon, după 16:00 nu mai există judiciarist, la fel sâmbătă și duminică, patrule insuficiente… Trebuie s-o luăm într-o ordine… Avem cifre raportate cu mulți purtători de legitimații, în structuri suport, care nu au nici o legătură cu activitatea de Poliție, la nivel național dacă arunci un ochi zici că sunt polițiști suficienți. În realitate, pe stradă sunt foarte puțini. Foarte mulți șefi care nu se ocupă cu nimic, nu au alt rol decât a număra ce fac agenții din stradă. Inclusiv inspectorul șef care ieri a căzut cu motocicleta! În sfârșit, se face tam-tam pe chestia asta, dar noi spunem astea de ani de zile! (…) Instituția asta e în coșciug de ani de zile! A trebuit să vină cazul Caracal, o să mai fie tot felul de cazuri, ca să iasă la iveală… Eu știu ce înseamnă să fii singur pe tură și să îți bubuie jde mii de apeluri și să nu ai timp… Nu avem aparatură, nu avem tehnică, suntem în Epoca de piatră. Dar, investiții s-au făcut! S-au cheltuit bani, dar cum… nu știu… Să afli acum că nu te poate localiza! Eu am rămas blocat! Ăia de la pizza sau de la Uber… vin mai repede!”, a precizat Daniel Avasilcăi, pentru TOMIS NEWS.

Constantin Dancu a desființat dispeceratele din Negru Vodă, Băneasa, Techirghiol, Hârșova, Ovidiu, Ciobanu, iar lucrătorii care au deservit aceste dispecerate au fost împrăștiați pe la alte structuri prin județ. Potrivit președintelui FNSPPC Constanța, Vasile Zelca, problema este mai gravă de atât, întrucât IPJ Constanța pune în aplicare… permanența pentru polițiști, neplătită și nelegală!

„În zona mea, există o patrulă intercomunală. Din cauza lipsei de personal, Nu pot fi planificați doi polițiști la intervenție 24 din 24! Ar însemna să ai cel puțin șapte oameni pe fiecare post. Ideea este să ai patrulă din doi polițiști după-amiază și pe schimbul trei, noaptea. (…) Patrula intercomunală acoperă patru, cinci, șase comune… Face sau nu face față, asta avem acum, nu avem ce să facem altceva… (…) Resursa umană, aici e problema cea mare. Nu sunt polițiști destui. De exemplu, la 112, apelul vine la IPJ, IPJ-ul direcționează polițistului din teren. Dacă polițistul este în timpul liber, este ilegal să îl chemi. Dar, se întâmplă. Noi avem o problemă mare la SRPT Constanța, unde șefii au instituit chiar un grafic în acest sens! Am cerut comisie de dialog social, le-am spus că nu este legal să schimbe programul, nu ne-au consultat deloc. Acum sunt și cercetați niște colegi, pentru că nu au planificat oameni în permanență. Păi, e ilegal! (…) Se face confuzia foarte gravă între permanența serviciului polițienesc, cum e la SRPT, e la modă, și permanența polițistului la muncă! O confuzie crasă! Serviciul polițienesc, ca instituție, este permanent, dar nu polițistul este permanent! Trebuie să se mai odihnească, dacă îl ții non-stop în priză obosește, dă rateuri, nu mai are concentrarea necesară. Nu putem să stăm non-stop la muncă! Poate fi chemat polițistul de acasă, dar pentru motive temeinice scrie în legislație, nu pentru orice speță. (…) De la 1 ianuarie 2018, permanența pe telefon nu este nici plătită, dar nici prevăzută de lege. În 2017 a fost permanența pe telefon plătită, era o soluție de compromis din Poliția bulgară, pentru cei „legați de glie”. Dacă tot îi țineam ocupați, îi plăteam, nu era o sumă cine știe ce, dar era serviciu plătit. Nemaiexistând legislația, este ilegală dacă este planificată așa!”, a spus Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Întrebați de ce, când și care a fost alternativa închiderii dispeceratului Poliției municipale Constanța, reprezentanții IPJ ne-au precizat pe 13 august faptul că inițiativa este… la secret:

IPJ dispecerat

Din informațiile deținute de sindicatele constănțene și confirmate de mai mulți ofițeri din cadrul IPJ Constanța, Constantin Dancu intenționează să desființeze și posturi de Poliție din alte stațiuni, după ce a rezolvat cu Vama Veche.

„Direcția Financiară din IPJ Constanța a fost pusă de Dancu – verbal – să scoată listele cu cheltuieli și datoriile cu administrarea sediilor de Poliție din Costinești și Neptun. Pe acestea două Dancu vrea să le închidă”, ne-au precizat aceștia.

MSP închis, Dancu se joacă în continuare cu aplicațiile electronice ILEGALE!

Managementul Structurilor de Poliție (MSP), o aplicație electronică ilegală instalată și coordonată de Constantin Dancu la IPJ Constanța, a fost închisă în decembrie 2017, după mai multe dezvăluiri ale TOMIS NEWS și în urma unei dispoziții emisă de o echipă a IGPR care a efectuat un control la IPJ. Dancu a dorit să legalizeze această aplicație, însă situația era mult prea încurcată și a lăsat-o baltă. Pe parcursul anului trecut și, zilele trecute, IPJ Constanța ne-a precizat, cu jumătate de gură, că aplicația nu este funcțională:

ipj msp 25.05.2018
ipj msp 13.12.2018
ipj msp 13.08.2019

Am aflat și de ce IPJ Constanța nu ne spune foarte clar că aplicația nu este funcțională, asta pentru că Constantin Dancu a instalat, fără știrea sau acordul IGPR, alte două aplicații similare! Pentru a da impresia că MSP este îngropată, cms. șef. Gabriel Valeriu Gioadă, care coordona aplicația, a fost sancționat cu o… avansare la excepțional, fiind numit șef al Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Constanța. Astfel, Dancu a făcut rocada și cu aplicația și cu cel care o gestionează, în locul lui Gioadă fiind aterizat în IPJ Constanța coordonatorul noilor achiziții electronice ale lui Dancu, Vasile Fotache.

Dispozițiile lui Fifor, luate la mișto la IPJ Constanța: „Se umblă în pantaloni scurți și papuci prin clădire

Nimeni din IPJ Constanța nu poate să precizeze care este rolul exact al lui Vasile Fotache.

„MSP nu mai este funcțională. În schimb, funcționează o altă aplicație. Este posibil rădăcina a MSP, la care au acces doar șefii de subunități. Este coordonată de Fotache și de Dancu. În aplicație se implementează date la fel ca la MSP, aceleași date, ne referim aici la datele personale ale polițiștilor, familiile lor etc., procese verbale, dosare penale ș.a.m.d. Dancu o vede din birou. Vine la muncă, se descalță de pantofi, ia papucii, fără șosete și stă toată ziua pe calculator. Coordonează toți polițiștii din birou. Este obsedat de calculator. Fotache vine imediat după el la aplicația asta. A fost angajat la Juridic la IPJ, așa că l-a adus Dancu chipurile prin sursă externă. Important este că Fotache este… specialist IT! De-aia îi trebuia lui Dancu. Ofițerașul Fotache face tot ce zice Dancu. Se ocupă de aplicație, umblă pe holurile IPJ în sandale, fără șosete. Ministrul Fifor ne dăduse niște dispoziții, la IPJ Constanța se circulă în șlapi pe holuri. Bineînțeles, numai cine își permite. „Fraierii” de polițiști trebuie să fie în uniformă”, a precizat un ofițer din IPJ Constanța, pentru TOMIS NEWS.

Amintim faptul că, la începutul acestei luni, ministrul Internelor, Mihai Fifor, a emis o dispoziție potrivit căreia „poliţiştii ce încadrează toate unităţile din structura organizatorică a Poliţiei Române vor purta, în timpul programului de lucru, uniforma de poliţie specifică corpului din care fac parte”, dispoziția fiind în vigoare din 5 august, nerespectată astăzi la IPJ Constanța.

Vasile Fotache este protejat în cadrul IPJ, după cum ne-au confirmat și reprezentanții instituției:

ipj fotache

De ce nu intervin polițiștii la timp: Dancu ține pe loc mașinile de intervenție!

Intervenția polițienească trebuie să fie rapidă. Nu este, așa cum vedem în nenumărate exemple din ultima vreme: cazul Caracal, tentativă de viol la Constanța, tot aici drogați la volan opriți de polițiști la peste 20 de minute de la sesizare ș.a.m.d. Pentru ca intervenția să fie și mai îngreunată, Constantin Dancu a instalat a doua aplicație fără cunoștința și acordul IGPR. Aceasta se numește AUTODB și este coșmarul polițiștilor din județ care trebuie să meargă la intervenții.

La aplicația AUTODB au acces, evident, Dancu și ofițerul de serviciu de la IPJ. Conține date precum kilometrii autoturismului la plecare, la sosire, cine e pe mașină și:

„Trebuie să anunțăm de fiecare dată când plecăm. Dancu a instalat această aplicație acum două luni. Dacă avem o sesizare cu un viol în desfășurare, de exemplu, nu putem să plecăm imediat. Trebuie să îi spunem lui Dancu că plecăm, unde plecăm, cât durează, că folosesc semnalele acustice, girofarul și altele. Astfel, timpii de reacție se lungesc…”, a spus un polițist din IPJ Constanța, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit polițiștilor care se confruntă cu AUTODB, toate aceste proceduri durează aproximativ 10 minute. Astfel, adrenalina și eficiența intervenției sunt stopate de aceste mijloace de control, care trebuie să mai conțină, pe lângă cele de mai sus, raportul, buletinul postului și registrul auto!

Singurii care nu dau importanță acestei aplicații sunt polițiștii de la Mangalia.

„Aici nu se respectă tâmpenia asta. Eu trebuie să prind tâlharul, care fuge imediat după tâlhărie sau spărgătorul de locuință sau să salvez femeia de la viol, nu să îi scriu scrisori lui Dancu, că de ce am aprins girofarul și pentru cât timp”, a precizat un agent de la Mangalia, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.