Dăncilă se pune șefă peste administrația publică. Se înființează Consiliul național „pentru dezvoltarea resurselor umane”

Primăriile din țară sunt, în general, dependente de centru. În ciuda intens trâmbițatei descentralizări, realitatea este că administrația publică centrală controlează frâiele și pe plan local, în special cu cel mai important aspect: banii!

De data aceasta, Guvernul își va extinde controlul asupra administrației publice locale prin înființarea unei instituții complet inutile, dar cu nume ambițios: Consiliul național pentru dezvoltarea resurselor umane, care va funcționa pe lângă Secretariatul General al Guvernului.

Proiectul de lege a fost depus de Guvern la Senat și arată că rolul Consiliului este de a „promova un cadru instituțional adecvat pentru coordonarea  politicilor publice și acțiunilor cu impact asupra resurselor umane din administrația publică, asigurând dezvoltarea resurselor umane din administrația publică, precum și de a evalua atingerea obiectivelor asumate în domeniul resurselor umane de către Guvernul României”.

Astfel, Consiliul va elabora, printre altele, rapoarte privind evoluţiile înregistrate în domeniul resurselor umane din administrația publică, pe care le prezintă premierului sau va formula propuneri sau recomandări pentru armonizarea priorităților legislative în domeniul resurselor umane promovate de instituțiile cu atribuții în domeniul resurselor umane. Celelalte opt atribuții sunt complet irelevante, de o inutilitate strigătoare la cer.

Consiliul va fi format din câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Educației Naționale și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici; dar și din câte un reprezentant al structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale; doi reprezentanți ai mediului academic, desemnați de Consiliul Naţional al Rectorilor; un reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale cu preocupări în domeniul resurselor umane și doi reprezentanți al confederațiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, care au în componenţa lor organizații sindicale ale angajaților din  administrația publică, nominalizati de Consiliul Economic și Social.

De asemenea, membrii Consiliului vor avea un mandat de patru ani și vor primi o indemnizație de ședință în cuantum de până la  10% din indemnizația aferentă funcției de secretar de stat din cadrul organelor autorității publice, adică undeva la salariul minim pe economie.

Consiliul se va întruni trimestrial şi ori de câte ori este necesar și va fi coordonat de primul ministru, în prezent Viorica Dăncilă sau de către ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în absența premierului. Legea trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *