Dăncilă, autoritate sporită peste administrație: apare „Consiliul național pentru dezvoltarea resurselor umane”

În loc să aplice principiul descentralizării, adică să dea mână liberă autorităților din teritoriu să decidă asupra intereselor locale, Guvernul își extinde și controlul asupra administrației publice locale. Acest lucru se va întâmpla chiar de luni, 22 aprilie, întrucât a fost publicată legea privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru dezvoltarea resurselor umane din administraţia publică.

Rolul Consiliului este de a „promova un cadru instituțional adecvat pentru coordonarea politicilor publice și acțiunilor cu impact asupra resurselor umane din administrația publică, asigurând dezvoltarea resurselor umane din administrația publică, precum și de a evalua atingerea obiectivelor asumate în domeniul resurselor umane de către Guvernul României”. Astfel, Consiliul va elabora, printre altele, rapoarte privind evoluţiile înregistrate în domeniul resurselor umane din administrația publică, pe care le prezintă premierului sau va formula propuneri sau recomandări pentru armonizarea priorităților legislative în domeniul resurselor umane promovate de instituțiile cu atribuții în domeniul resurselor umane.

Celelalte opt atribuții sunt complet irelevante, de o inutilitate strigătoare la cer. Consiliul va fi format din câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Educației Naționale și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici; dar și din câte un reprezentant al structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale; doi reprezentanți ai mediului academic, desemnați de Consiliul Naţional al Rectorilor; un reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale cu preocupări în domeniul resurselor umane și doi reprezentanți al confederațiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, care au în componența lor organizații sindicale ale angajaților din administrația publică, nominalizați de Consiliul Economic și Social. De asemenea, membrii Consiliului vor avea un mandat de patru ani și vor primi o indemnizație de ședință în cuantum de până la 10% din indemnizația aferentă funcției de secretar de stat din cadrul organelor autorității publice, adică undeva la salariul minim pe economie.

Consiliul se va întruni trimestrial şi ori de câte ori este necesar și va fi coordonat de primul ministru, în prezent Viorica Dăncilă sau de către ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în absența premierului. Legea trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie, după ce fusese adoptată de Senat pe 17 octombrie 2018, însă traseul a fost anevoios în Camera Deputaților, unde a fost adoptată abia pe 12 decembrie 2018. Totodată, fusese sesizată la Curtea Constituțională de către președintele Klaus Iohannis, pe 8 ianuarie, însă CCR a respins sesizarea pe 13 martie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *