Dăncilă anunță OUG cu ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ, Fifor ia în calcul REMILITARIZAREA Poliției

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi seară, la Guvern, că îşi doreşte sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili şi astfel va da ordonanţe de urgenţă pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.

„Am spus că vreau sancţiuni drastice pentru criminali, violatori şi pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte. Am zero toleranţă pentru lipsa de umanitate şi lipsa de respect faţă de cetăţean. Am zero toleranţă pentru greşeli, de la atitudini lipsite de responsabilitate şi profesionalim, la erori de procedură şi nerespectarea legii. (…) În calitate de prim-ministru, voi da OUG necesare şi voi trimite adresele către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute şi implementate imediat”, a spus Dăncilă.

Premierul a mai afirmat că în următoarele săptămâni va lansa platforma Guvernului pentru ordine şi siguranţă și a mai transmis că Ministerul Justiţiei a demarat o analiză a legislaţiei penale în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave şi va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.

Decizia vine după crimele de la Caracal și în contextul în care aproape 20.000 de deținuți au fost eliberați în perioada 2017-2019 în baza recursului compensatoriu, conform datelor transmise de ANP către Ministerul Justiției. Potrivit ANP, 840 de deținuți eliberați în urma recursului compensatoriu în perioada 2017-1019 erau condamnați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 108 pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Fifor ia în calcul REMILITARIZAREA

La rândul lui, în urma cazului de la Caracal, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a dispus analize la nivelul fiecărui inspectorat judeţean, anunţând joi seară că aceste au fost finalizate şi trimise către IGPR.

CITEȘTE ȘI:

Fifor a mai precizat că a discutat cu premierul încetarea mandatului de interimat în fruntea MAI și numirea unui ministru titular și a declarat că nu se dă la o parte, dacă va primi un astfel de mandat, de la a schimba radical instituția. În plus, el a precizat că s-a luat în calcul, în dialogurile avute cu premierul, dar și cu reprezentanții sindicatelor, o posibilă remilitarizare a instituției.

„Acesta este o decizie pe care o vom lua împreună cu colegii noştri din Comitetul Executiv al partidului. Nu pot eu să spun: ‘Da, se va întâmpla lucrul acesta’. E o decizie pe care o vom lua săptămâna viitoare, pentru că este important ca la cârma acestui minister să se afle un ministru cu portofoliul deplin, un om care să se aşeze şi să lucreze. Ministerele de forţă nu se conduc cu interimari. Nu ai cum. (…) Remilitarizarea MAI e un subiect pe care l-am discutat cu premierul. Nu vreau să dau un semnal, nu vreau să creadă lumea că mâine ne apucăm de așa ceva. Dacă vom face așa ceva vreodată, o vom face după o consultare foarte transparentă cu sindicaliștii. (…) E nevoie de un MAI bine așezat, fără tot felul de cumetrii. Să ştiţi că nu mi se înmoaie genunchii aşa uşor cum ar crede unii sau alţii. Dacă vom rămâne în această formulă, nu am nicio reţinere în a trece la treabă, alături de echipa din Ministerul Afacerilor Interne, pentru că, repet, n-o pot face eu singur. Am în jurul meu oameni foarte bine pregătiţi, profesionişti, în toate zonele. Am făcut nişte schimbări, e adevărat. Probabil că o să mai fie nişte schimbări zilele următoare, în baza unor evaluări, şi eu vă spun că trecem la treabă”, a spus Fifor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.