Dan Barna (USR), la moțiunea de cenzură: „Guvernul Dăncilă trebuie trimis acasă. Doar anul trecut un oraș cât Galați a plecat în străinătate!”

Moţiunea de cenzură, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, are, oficial cel puțin, 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, PRO România, ALDE, UDMR, minorităţi naţionale, dar şi două de la PSD, conform președintelui PNL, Ludovic Orban. Iniţiatorii moţiunii de cenzură solicită votul parlamentarilor pentru demiterea Guvernului, considerat „cel mai nociv” din ultimii 30 de ani şi arată că, imediat după acest moment, opoziţia va propune „cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români”, anticipându-se că soluţia benefică este un „guvern suplu”, cu 15 ministere. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

În cadrul dezbaterilor de joi pe moțiunea de cenzură, președintele USR, deputatul Dan Barna, a punctat faptul că soluția urgentă pentru România sunt… alegerile anticipate.

„Nominalizarea dvs. a fost o greșeală, dar azi Parlamentul are ocazia să repare această greșeală, să trecem acest bacalaureat politic. Guvernul Dăncilă trebuie demis și nu cred că este cineva care nu crede acest lucru. Se deschide calea spre alegerile anticipate, în situații de criză soluția este întotdeauna întoarcerea la cetățeni. În primul rând, componența Parlamentului nu mai respectă voința electoratului. Sunt 54 de deputați și senatori pe listele altui partid decât acela pe care au fost aleși. Realizarea unei noi majorități este, practic, imposibilă. Cum să fie funcțională o majoritate cu 6 partide? Suntem la al 3-lea program de guvernare și nici acesta nu a fost dus la îndeplinire. Avem nevoie de o reformă majoră a statului, astăzi, nu peste cinci ani, peste zece ani. Jumătate din tinerii de liceu vor astăzi să plece în afara țării. Doar anul trecut, un oraș cât Galați s-a mutat cu totul în străinătate. Avem nevoie de o majoritate care să facă reformele de care România are nevoie disperată. Alianța USR – PLUS este pregătită să preia guvernarea după alegerile anticipate”, a spus Dan Barna.

Senatul şi Camera Deputaţilor, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă trece moțiunea, Guvernul este demis, iar președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele politice parlamentare, urmând ca în urma discuțiilor să propună un prim-ministru, care va avea la dispoziție 10 zile pentru a-și forma cabinetul și ulterior să ceară votul de încredere al Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *