Dan Barna, în prag de EXECUȚIE! Negoi (USR Constanța): „Până la proba contrarie, prezum NEVINOVĂȚIA tuturor celor implicați!”

RISE PROJECT a publicat marți o serie de dezvăluiri referitoare la prezidențiabilul și președintele USR, Dan Barna. Potrivit publicației, Dan Barna, președintele partidului care a inițiat campania „Fără Penali” în funcții publice, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE.

Publicația a scos în lumină o serie de „contraste” din cariera lui Dan Barna. Unul dintre ele ar fi acela că, deși acesta susține că vrea să-i întoarcă pe români în țară, el și-a construit parcursul profesional „pe seama unora nevoiți să plece”. Materialul integral este disponibil AICI!

Dezvăluirile publicației au pulverizat imediat conducerea USR, Dan Barna fiind pus la zid atât de adversarii politici, cât și de colegii din partid, dar, mai nou, de instituții de control ale statului!

La scurt timp după publicarea anchetei, USR a fost zguduit de un nou scandal, când au apărut în spațiul public înregistrările discuțiilor, alături de stenograme, ale lui Dan Barna cu conducerea USR. Barna nu și-a convins toți colegii cu acest prilej de onestitatea sa și, mai rău, proiectele de incluziune socială pe bani europeni, care implică şi firma lui Dan Barna, sunt verificate acum de Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Două dintre ele au intrat în cercetări preliminare, în timp ce al treilea se află deja sub investigaţia DLAF.

Instituția a precizat, vineri, că verificările pe proiectul „Punți comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și în care a fost implicată și firma lui Dan Barna, liderul USR, au fost declanșate anterior publicării informațiilor de către RISE PROJECT și fără legătură cu demersurile jurnalistice. Reprezentanții DLAF au transmis că etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control.

Liderul USR, Dan Barna, a cerut, vineri, ca DLAF să trimită de urgență documentele la DNA, pentru că știe că „asta e comanda politică pe care au primit-o”. El a menționat că nu sunt nereguli în acele proiecte, că a răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliștilor, cât și colegilor din USR și tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect. Barna a solicitat DLAF să trimită cât mai repede documentele din ancheta care îl privește la DNA pentru a fi cercetat. Deși încurcă o anchetă administrativă cu una penală, care ar fi revenit în sarcina procurorilor DNA, Dan Barna consideră că ar fi mai corect să fie anchetat de către DNA pentru că DLAF este în subordinea Vioricăi Dăncilă, adică contracandidatul său la prezidențiale.

„Lucrurile sunt mult mai simple decât se încearcă să fie prezentate. (…) E datoria instituțiilor publice cu atribuții de control și a instanțelor de judecată să aprecieze fapte și să pronunțe decizii. Am fost și voi fi la fel de deschis asupra oricărui aspect al muncii mele de 20 de ani în domeniul consultanței pentru că nu am nimic de ascuns. Mă doare însă să văd membri ai familiei și oameni grozavi și onești, alături de care am muncit peste 10 ani și alături de care aș merge până la capătul lumii, cum sunt afectați și suferă pentru că sunt batjocoriți din cauză că: „așa e în campania electorală”. Îmi este foarte clar astăzi că obiectivul campaniei pe care PSD o desfășoară împotriva mea este să mă înfățișeze ca pe un politician cu probleme cu legea asemeni lor. Au început cu contractele cu statul, apoi cu paginile fake pe Facebook, iar acum folosesc articolul Rise ca să implice DLAF – un organism aflat în coordonarea directă a contracandidatei mele, Viorica Dăncilă. Dar finalul nu este aici. S-a ieșit din dezbaterea asupra unei anchete jurnalistice legitime. Intuiesc acum că următorul pas al campaniei lor este să mă ducă la DNA. Doar că eu am multă încredere în DNA, o instituție care, fără a fi perfectă, și-a demonstrat de multe ori profesionalismul și independența. De aceea solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o.  (…) Dar cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de incredere al lui Liviu Dragnea? Instituție condusă de Andrei Chendi, suporterul lui Dragnea, cel care s-a angajat în 2014, printr-un protocol, să-l informeze când deschide vreun control? S-ar da în lături de la comenzi subordonații lui Dăncilă, dintr-un guvern al cărui ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a ordonat companiei de stat TAROM să țină avioanele la sol în ziua moțiunii, ca să nu ajungă parlamentarii opoziției la vot? Așadar, cer guvernului, premierului demis și DLAF să înceteze circul. La fel tuturor actorilor politici care instrumentează această mizerabilă campanie. Cel mai simplu e să trimită informațiile către DNA, una dintre instituțiile care nu sunt controlate politic. PSD încearcă o ultimă manevră murdară ca să intre în turul doi al prezidențialelor, ceea ce convine de minune sistemului actual. Le garantez că nu se va întâmpla! Fac un apel la membrii de partid și susținători să nu mai atace jurnaliștii de la Rise. Nu Rise este adversarul, ci vechea clasă politică și partidele care încearcă să blocheze oameni noi să candideze”, a transmis Dan Barna.

Cum se vede la Constanța tot acest scandal? Mai exact, cum percepe USR Constanța situația în care se află liderul ei? Președintele formațiunii locale, Remus Negoi, ne-a explicat faptul că situația trebuie abordată cu calm și că, în ansamblu, ancheta jurnalistică nu dezvăluie fapte penale pe care Barna le-ar fi produs. Negoi acordă prezumpția de nevinovăție până la proba contrarie.

„Încerc să fiu cât mai echilibrat și să privesc făcând un pas în spate…. ca să am o privire de ansamblu. Sunt colegi care, într-adevăr, exagerează prin luările de poziții, nu se pune problema – părere personală împărtășită de mulți colegi – să atacăm presa. Avem clarificări în acest sens astăzi. Până la urmă, e normal să existe controlul public. Dacă ne asumăm intrarea în politică ne asumăm și orice fel de dezvăluiri și suntem datori să răspundem, dar cu calm și celeritate. (…) Ancheta, din ce am citit, fără a fi specialist în fonduri europene, prezintă niște fapte. Doar organismele abilitate… dar, am înțeles că au fost verificate de trei ori și nu s-au descoperit chestiuni de natură juridică. Până când toate organele de control vor spune despre ce este vorba, din punctul meu de vedere, în ce am răsfoit acolo nu apare nici o acuzație de natură penală. (…) El (Barna – n.r.) fiind mai aproape de lupta aceasta cu organismele supuse autorităților de stat ar putea avea un impact și să spună parțial adevărul… dar, sincer să fiu, până la proba contrarie, prezum nevinovăția tuturor celor implicați! Și cei care controlează și cei care sunt controlați!”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *