Dan Barna anunță DESFIINȚAREA SIIJ în… două săptămâni. UDMR propune „o soluție de compromis”

Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a afirmat marţi că probabil în două săptămâni va fi prezentată o propunere de text în ceea ce priveşte proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, în contextul în care există un blocaj în coaliţie pe acest subiect.

Pe partea de justiţie s-a convenit în cadrul coaliţiei să fie pusă în dezbatere publică modificarea la Codul penal conform deciziilor Curţii Constituţionale şi sper să reuşim într-un termen relativ scurt să încheiem şi acest subiect. Pe al doilea subiect, privind avertizorii de integritate, s-a convenit ca proiectul de lege deja dezbătut în cadrul coaliţiei să fie transmis şi asociaţiilor – asociaţia comunelor, cea a municipiilor, oraşelor şi a consiliilor judeţene astfel încât să avem şi punctele de vedere ale unei componente importante de beneficiari ai acestei legi, iar la SIIJ s-a mai încercat să găsim câteva zone în care să găsim un compromis prin care această Secţie specială să poată fi desfiinţată. Vom veni probabil în două săptămâni cu o propunere de text prin care sper să găsim o variantă prin care să depăşim acest blocaj real care există în coaliţie. Subiectul SIIJ este unul care de mai multe zile este blocat în cadrul coaliţiei„, a afirmat Barna la Parlament, la finalul şedinţei coaliţiei.

El a arătat că există o disponibilitate de dialog în cadrul coaliţiei pentru a găsi această soluţie cu privire la SIIJ:

„Foarte clar, însă, varianta UDMR, aceea de a nu desfiinţa Secţia specială, ci doar de a o muta la Parchetul General ca o direcţie, nu este susţinută nici de către PNL, nici de către noi. De aceea încercăm să găsim o altă variantă. (…) Trebuie discutate şi la Ministerul Justiţiei”, a mai spus Barna.

UDMR a propus în coaliția de guvernare o variantă de compromis pentru deblocarea crizei generată de desființarea SIIJ, spus surse guvernamentale. Declarativ, toate partidele aflate la guvernare sunt de acord să dispară SIIJ, dar formațiunile nu au căzut de acord privind destinația dosarelor. Dacă USR PLUS vrea ca dosarele să mearg la DNA sau DIICOT, UDMR vrea ca dosarele să stea la Parchetul General.

Formațiunea maghiară a propus o variantă de compromis: în primă fază, toate dosarele merg la Parchetul General, după care fiecare dosar merge la parchetul competent cu excepția dosarelor de abuz în serviciu care vor fi instrumentate doar de PG. USR PLUS nu a respins din start această variantă și urmează ca partidele din coaliție să analizeze propunerea UDMR. O decizie finală nu se va lua, oricum, mai devreme de toamnă, când sunt programate Congrese la PNL, la USR PLUS dar și la UDMR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.