Dan Barna anunță cutremurul din inspectoratele școlare din țară: Sunt vizați „clienții politici”

Unul dintre obiectivele Guvernului, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare, a declarat vineri seara vicepremierul Dan Barna, care a arătat că primul pas anul acesta îl va constitui organizarea examenelor naţionale „pe bune”, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli.

Unul dintre obiectivele acestui Guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare. De prea mulţi ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi. Am discutat azi cu premierul şi ministrul Educaţiei. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naţionale pe bune, atât pentru inspectori, cât şi pentru directorii de şcoli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalţi vor avea ocazia să confirme”, a scris Barna.

El a făcut referire la ceea ce se întâmplă în aceste zile cu numirile de directori de şcoli:

Pe bune, despre directorii de şcoli. Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproşuri, nemulţumiri sau întrebări despre înlocuiri şi numiri de noi directori de şcoli prin aproape toate judeţele ţării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de şcoli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e şi firesc în mijloc de an şcolar, dar se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiţi din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele şcoli aceste înlocuiri erau inerente şi posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare în rândul dascălilor şi al părinţilor. Acest demers ruşinos, de mimetism de tip psd-it, nu este o iniţiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua aşa în Educaţie”, a subliniat Barna, copreşedinte USR PLUS.

Potrivit acestuia, Legea Educaţiei Naţionale, art. 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de şcoli „la bunul plac al inspectorilor şcolari generali”, care fac „cu marginale excepţii, ce-au văzut şi au învăţat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele şi schimbăm buni, răi, cu de-ai noştri, oricare ar fi ei”:

Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obedienţă”.

Barna afirmă că a primit sute de mesaje despre schimbarea unor directori de şcoli, creându-se nemulţumiri în rândul profesorilor, dar şi al elevilor şi părinţilor. Acesta a precizat că aproximativ o mie de directori au fost schimbaţi invocându-se motive şi pretexte diverse, dar aceste „înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare”. Barna afirmă că înlocuirile nu sunt iniţiativa Guvernului, fiind, cel mai probabil, acţiunea inspectoratelor şcolare, ceea ce arată că lucrurile nu mai pot continua aşa în educaţie. „Unul dintre obiectivele acestui guvern este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor şcolare”, afirmă Barna, anunţând examene „pe bune” în acest an pentru inspectorii şcolari.

Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproşuri, nemulţumiri sau întrebări despre înlocuiri şi numiri de noi directori de şcoli prin aproape toate judeţele ţării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de şcoli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e şi firesc în mijloc de an şcolar, dar se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiţi din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele şcoli aceste înlocuiri erau inerente şi posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare în rândul dascălilor şi al părinţilor. Acest demers ruşinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o iniţiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua aşa în educaţie”, a mai transmis Barna.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *