Daea (Agricultură): „Vom avea pâine în România. Voi comunica producţia țării atunci când e în magazie, încuiată, cu lacătul pe dinafară şi cheia în buzunar”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţă că „vom avea pâine în România”. În ceea ce priveşte preţul pe care românii îl vor plăti pentru pâine, el spune că preţul este influenţat de mai mulţi factori şi că nu li se poate cere producătorilor de pâine să vândă sub preţul de cost.

„Să ştiţi, agricultorii nu se opresc din muncă! Şi să reţineţi: vom avea pâine în România. Suntem capabili şi în situaţiile acestea grele să dăm răspuns la problemele pe care le ridică ţara, la asigurarea hranei pentru români. Într-un cuvânt, e greu dar vom face ce trebuie în aşa fel încât să asigurăm românilor ce li se cuvine”, a a afirmat Petre Daea miercuri după amiază, la finalul şedinţei de Guvern.

Întrebat la ce preţ vor avea românii pâine, Daea a răspuns: „Aici putem discuta”.

Îl vedeţi astăzi preţul, poate o să observaţi şi mâine, preţul acesta este determinat de trei mari grupe de factori. Prima grupă sunt costurile de producţie care stau la baza realizării acestui grâu. (…) Motorina nu o produce fermierul, este un combustibil pe care-l cumpără de pe piaţă, preţul acestuia a crescut. (…) Aceste scumpiri determină un preţ dinal al pâinii. Se pune întrebarea şi aici răspunsul: putem noi să oprim, să-i spunem producătorului de pâine dă pâine sub preţul cost? Categoric nu! De ce? Intră în faliment. Falimentul, nu mai e nici pâinea. Aici, răspunsurile vin din altă parte. La mine aveti traseul acesta al muncii, al explicaţiilor”, a afirmat Daea.

Acesta a afirmat că joi după amiază va anunţa un nou pachet de măsuri de sprijin pentru fermierii aflaţi în situaţii „de pierderi de recoltă, practic totale” din cauza secetei, pentru ca aceştia „dacă nu suntem lângă ei, îi pierdem”.

„Primul obiectiv statal al ţării, să ştiţi de la mine, este cultivarea în întregime a terenurilor arabile, în aşa fel încât să producem ceea ce este necesar în ţară ăi apoi (…) să şi exportăm”, mai spune Daea.

Întrebat cu cât a cumpărat o pâine, ministrul a precizat că a plătit între 2,5 şi 4,5 lei dar ar plăti-o şi 5 ori 6 lei o pâine pentru că ştie „că se produce greu”.

Cunosc ţara, cunosc oamenii, îi ştiu pe toţi şi mai ales pe producători, cunosc oamenii care vin cu măruntul acela în buzunar şi caută cea mai ieftină pâine, îi înţeleg foarte bine pe aceştia, de aceea inginerul Daea vrea să facă în acest moment ce trebuie pentru a avea grâu mai mult şi mai ieftin anul viitor şi să nu pierdem momentul. Pentru că în agricultură… eu mă uitam la ceas acuma şi ziceam: ce pierd în momentul în care stau aici. Câştig pentru că mă vedeţi la televizor, dar poate pierd că nu sunt lângă fermierii respectivi care au nevoie acum de mine şi de sprijinul ministrului şi al celor care se află în sistemul acesta administrativ, înţelegând specialiştii” a mai spus Daea la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că ştie „exact” care sunt recoltele agricole din acest an, dar că nu va face anunţuri cu privire la acest subiect. „Nu vreau să fac un rău pieţei. Eu voi spune şi voi comunica ţării producţia pe care a obţinut-o atunci şi numai atunci când este în magazie, încuiată, cu lacătul pe dinafară şi cheia în buzunar. Că până atunci nu ai cantitatea de producţie. Ea e în câmp acum”, a argumentat ministrul.

Întrebat miercuri, într-o conferinţă, dacă a făcut estimări privind producţia agricolă din acest an, ministrul Petre Daea a răspuns: „Da, da, da, o ştiu exact, dar nu o spun”.

O ştiu exact, dar nu o spun. Păi să vă spun de ce: pentru că nu vreau să fac un rău pieţei. Eu voi spune şi voi comunica ţării producţia care a obţinut-o atunci şi numai atunci când este în magazie, încuiată, cu lacătul pe dinafară şi cheia în buzunar. Că până atunci nu ai cantitatea de producţie. Ea e în câmp acum. Ce vă pot spune: avem ce ne trebuie”, a afirmat ministrul.

Ministrul precizează că nu are centralizate date la nivel naţional privind culturile agricole afectate de secetă, el precizând că situaţia este în dinamică, iar plante care astăzi sunt sănătoase, din cauza lipsei apei pot muri.

Se inventariază aceste suprafeţe, este un proces laborios”, adaugă ministrul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *