D-ale lui Chițac: Primăria Constanța a cumpărat o dronă cu 30.000 de euro și acum… se uită la ea

Achizițiile publice în Primăria Constanța încep să devină scenarii de desene animate și… nu numai. Recent, am vorbit despre o licitație de mai mare frumusețea, cu privire la diverse echipamente informatice și licențe software, valoarea totală a contractului fiind de 4.178.547 lei. Câștigător este Dataware Consulting SRL, firmă de casă a SRI. În acel caz, achiziția unora dintre acele echipamente era total inutilă, întrucât, de exemplu, Primăria deținea deja laptopuri, videoproiectoare, diverse licențe și multifuncționale.

Și acest caz este similar: o dronă, din nu înțelegem care motive dorită de Vergil Chițac. În cu aproape un an, în februarie 2021, Primăria publica un anunț privind achiziția directă având ca obiect ,,Dronă profesională cu decolare și aterizare verticală pentru lucrări fotogrammetrice”, practic drona în cauză, care a ajuns la 30,800 de euro, cu TVA:

Marea problemă a Primăriei o reprezintă faptul că, deși a aruncat cu banii pe geam, nu poate utiliza drone, din mai multe motive. În primul rând, nu există compartiment specializat pentru așa ceva, aspect la care nu s-a gândit nimeni din instituție înainte de demararea procedurii și, de altfel, cum rușinos au mai procedat și în alte cazuri (plasticul pentru buletinele de identitate de ex., problematic pe parcursul anului trecut – n.r.). În al doilea rând, legislația în materie și regulile de utilizare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2021 sunt destul de riguroase. De asemenea, pentru utilizarea unui asemenea echipament sunt necesare o mulțime de atestate și licențe, la care se adaugă și o aprobare specială de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pe care nu le are absolut nimeni în Primăria Constanța.

CITEȘTE ȘI:


DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *