Spread the love

Patru milioane de euro au fost pierduți pe mâna secretarului de stat, șeful DSU, Raed Arafat, în perioada stării de urgență. Curtea de Conturi a constatat că s-au plătit în avans echipamente nelivrate. În ecuație mai sunt, de asemenea, două firme: una din Coreea de Sud și una din Elveția. Curtea de Conturi a făcut verificări la ONAC și IGSU, care au făcut achiziții. Curtea de Conturi a României (CCR) îi acuză pe oamenii secretarului de stat Raed Arafat de abuz în serviciu pentru că au girat o fraudă de 2,5 milioane dolari.

Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA.

Principalii vinovați arătați cu degetul de Curtea de Conturi sunt: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate și generalul Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Aceasta nu este singura afacere controversată aprobată de Raed Arafat. O altă firmă înregistrată în Elveția a dispărut cu aproape două milioane de euro, bani publici plătiți pentru livrarea a 250 de ventilatoare mecanice. Nici de această dată România nu a primit ventilatoarele plătite în avans.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. El solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația pentru contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență plătește comanda lui Arafat. Așa s-a întâmplat și pe 10 aprilie 2020: ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy, a încheiat un acord cadru pentru achiziția a 400 de ventilatoare de la firma Medi Consulting, din Coreea de Sud.

Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA.

Mecanismul de tunuri în bugetul IGSU

Contractul subsecvent nr.116229 din 27 aprilie 2020 s-a semnat între Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, și firma coreeană Medi Consulting. Conform acestui contract subsecvent, firma coreeană se obliga să livreze 200 de ventilatoare mecanice cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.). După ce s-a negociat contractul, Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi, să plătească avansul de 30%. Adică 10.931.000 lei (aproximativ 2.451.000 USD), bani plătiți în data de 28 aprilie 2020.

Curtea de Conturi a constatat că, până la sfârșitul lunii iunie a.c., nu a fost realizată nicio livrare. Mai mult, nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată.

În urma controlului declanșat de Curtea de Conturi la cererea Parlamentului României, IGSU a decis să rezilieze contractul subsecvent pe 15 iunie 2020. Dar IGSU nu a executat garanția de bună execuție de 0,5% din valoarea contractului subsecvent, respectiv suma de 40.800 USD privind nerespectarea clauzelor contractuale.

Curtea de Conturi a reținut că, „potrivit prevederilor contractuale, IGSU a fost obligat să nu încheie cu alt operator economic, pe durata acordului-cadru, un alt acord-cadru având ca obiect achiziționarea produselor care fac obiectul acordului-cadru pentru satisfacerea aceleiași necesități care a dus la organizarea procedurii de negociere fără publicare, respectiv pentru cantitatea prevăzută de maxim 400 de ventilatoare medicale”.

Așa a rămas IGSU fără aproximativ 2,5 milioane dolari americani.

În acest context, Curtea de Conturi îi acuză pe oamenii lui Arafat de abuz în serviciu. Dosarul a fost predat procurorilor DNA prin adresa nr. 41257 din data de 16 septembrie 2020.

Țeapă elvețiană: 1,935 milioane de euro, pe același model, ONAC a semnat un acord cadru cu firma elvețiană GSC Consulting and Management AG pentru furnizarea a 250 de ventilatoare medicale AEONMED VG70.

Primul contract subsecvent, în valoare de 6,45 milioane euro, s-a semnat pentru 150 de ventilatoare. Conform contractului, IGSU a plătit un avans de 1,935 milioane euro firmei elvețiene, deși aceasta nu a depus nici măcar garanția de bună execuție în cuantum de 32.250 euro. Culmea, nici ventilatoarele elvețiene nu au mai ajuns.

Jaful în stil elvețian a fost descris de inspectorii Curții de Conturi: „autoritatea contractantă a recurs la exercițiul coercitiv al puterii judecătorești în vederea recuperării avansului plătit și al prejudiciului suferit având în vedere că furnizorul nu a mai răspuns solicitărilor pe nicio cale (e-mail, telefon, fax)”.

Arafat: „S-a ajuns la batjocură, se ia la mișto…

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat că, în această perioadă în care luptă cu noul coronavirus, sunt instituții care cer rapoarte cu ce s-a făcut și trimit inspectori în control.

Sunt îngrijorat. Unul, pentru că s-a ajuns la batjocură, la minimalizare, la a se lua la mișto, cum se spune, când noi facem lucruri serioase. Doi, văd că deja rapid ne preocupăm acum să avem solicitări de a se vrea rapoarte pentru ceea ce s-a făcut. Ne pregătim pentru valul doi. Îți vin controale de la Curtea de Conturi, în mijlocul bătăliei, să întrebe ce am cumpărat, ce achiziții s-au făcut. Dar nimeni nu va fugi. Că suntem controlați acum sau peste trei luni, suntem aici. Trebuie să înțelegem că încă n-am terminat bătălia. Nu știm cum va arăta valul doi”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Șeful DSU spune că a constatat, după atitudinea unor persoane după ieşirea din starea de urgenţă, că unii fac „băşcălie” şi iau în „batjocură şi la mişto” situaţii serioase precum cea privind răspândirea noului coronavirus.

Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia am fi îndrăznit o secundă să spunem că se exagerează? Dacă în România totuşi am evitat o situaţie care este dramatică (…) acum am ajuns în momentul care ne batem joc de ce s-a făcut. (…) Dacă ar veni un val nou şi să înceapă să crească numărul cazurilor cred că nouă, ca autorităţi, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia”, afirmă Arafat.

Normal, fără nici o discuţie şi aş fi total inconştient dacă aş spune că nu mă tem de acest virus. Este atât de periculos şi avem decese. Deja am atins o mie o sută şi ceva de decese. Haideţi să lăsăm prostiile care circulă pe reţelele de socializare, în unele dezbateri care au ieşit din sfera dezbaterilor pragmatice şi ştiinţifice şi au devenit, unele dintre ele, dezbateri de batjocură. Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia am fi îndrăznit o secundă să spunem că se exagerează? Dacă în România totuşi am evitat o situaţie care este dramatică (…) acum am ajuns în momentul în care ne batem joc de ce s-a făcut. (…) Dacă ar veni un val nou şi să înceapă să crească numărul cazurilor cred că nouă, ca autorităţi, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia pentru că s-a implantat în conştientul unei părţi a populaţiei că aici a fost o cacealma”, a mai spus Arafat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *