Curg fondurile din bugetul de stat pentru… partide. Mihai Petre (analist politic): „Bani publici care se TOPESC INUTIL și transformă partidele în BUGETARI DE LUX!”

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis marți că partidele parlamentare au primit subvenții în valoare de aproape 15 milioane de lei luna aceasta, cei mai mulți bani fiind transmiși către PSD (7,1 milioane), urmat de PNL (3,9 milioane).

Pentru a doua lună consecutiv, grație unei modificări adusă de Guvernul condus de Ludovic Orban legii finanțării partidelor, s-au calificat pentru finanțare din bani publici și cele două partide care nu au participat la alegerile din 2016, respectiv PRO România – condus de Victor Ponta și Forța Națională – înființat recent și condus de Teodor Meleșcanu. Deși, are doar patru parlamentari – trei deputați și un senator – partidul lui Meleșcanu a primit luna aceasta 105 mii lei, la fel ca luna trecută! Pentru întreg anul 2020, Forța Națională va primi peste 1,2 milioane de lei. Partidul a fost înființat în toamna anului trecut, după excluderea lui Meleșcanu din ALDE. USR a primit puțin peste un milion de lei, ALDE peste 861.000 lei, iar PMP peste 470.000 lei, finanțarea publică ajungând astfel la 14,9 milioane lei.

În aceeași situație ca Forța Națională se află și PRO România, partidul lui Victor Ponta, principalul beneficiar al modificării legislative promovate de guvern. Formațiunea primește 658 de mii de lei pe lună, bani publici, adică peste 7,8 milioane de lei pe an. 

CITEȘTE ȘI:

Despre tot acest dezmăț al finanțării publice pentru partidele politice, analistul politic constănțean, Mihai Petre, ne-a explicat faptul că nici un partid nu își va asuma renunțarea la această subvenție, iar legea trebuie regândită, în sensul finanțării exclusiv pentru funcționare, nu pentru lăfăire:

Subvenționarea funcționării unui partid poate fi înțeleasă, însă noi în această situație vorbim de lăfăirea în bani publici! Partidul trebuie să trăiască din contribuțiile membrilor de partid, nu din contribuțiile tuturor românilor! Subvenționarea partidelor din bugetul de stat face ca acestea să fie asimilate unor instituții de stat, ori ele nu sunt așa. Până la urmă, dacă le-am spune… partide de stat, nu cred că s-ar supăra cineva. Practic, partide de stat care mulg statul… Până la urmă, este foarte important să știm ce s-ar putea face cu banii care se topesc inutil în finanțarea partidelor. Acest tip de subvenționare a lăfăirii transformă partidele în bugetari de lux. Este, evident, nevoie de o rescriere a Legii finanțării partidelor din bugetul de stat în sensul diminuării subvenției – și subliniez acest lucru – și a categoriilor de cheltuieli aferente subvențiilor. Însă, ne este foarte clar că nici un partid nu își va asuma așa ceva, pentru că ar însemna să renunțe la un sistem de privilegii și șantaj – cointeresare a celorlalte partide. În fond, fiind vorba de „să mănânce și gura noastră ceva”, un „ceva” sigur, de la stat, indiferent de cine este la putere sau în opoziție. Legea trebuie rescrisă în sens restrictiv – subvenționare strict pentru funcționare, nu pentru lăfăire!”, a spus Mihai Petre, pentru TOMIS NEWS.

Guvernul condus de Ludovic Orban a modificat, fără dezbatere, printr-un articol introdus în legea bugetului, principiul de bază al finanțării partidelor politice, urmând ca formațiunile parlamentare să primească bani în funcție de numărul de senatori și deputați, iar nu în funcție de rezultatul obținut în alegeri, așa cum era până la momentul respectiv. Amendamentul în acest sens a fost depus chiar de PRO România.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *