„Curățăm Constanța noastră 2.0” Făgădău, organizatorul din spate

„Curățăm Constanța noastră” se dorește a fi „cea mai amplă inițiativă de responsabilizare civică față de mediul înconjurător”. Ajuns la a doua ediție, evenimentul a fost lansat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul Instituției Prefectului.

Cu un entuziasm debordant, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței a refuzat să se afișeze în „lumina reflectoarelor”, întrucât „dau declarații cei care muncesc”, făcând referire la pleiada de ONG-iști prezenți.

Din partea Greenpact și Descoperă Constanța, eternul simpatizant al PSD Constanța Victor Maxim a precizat că cele două ONG-uri vor coordona activitățile voluntarilor în a doua ediție a mișcării dedicate protecției mediului și regenerării spațiilor verzi în proiect și vor milita pentru educația nonformală.

„Este bine să delimităm zona societății civile de zona autorităților locale și a contractorilor pe care autoritatea locală îi are. Astfel, Primăria se va ocupa de zona de igineizare, curățenie și înfrumusețare a spațiilor verzi, pentru că suntem în primăvară, adică strângerea gunoaielor, iar ONG-urile, agenții economici, instituțiile de învățământ și asociațiile de proprietari să se ocupe de igienizare, dar mai ales de zona de educație nonformală și de conștientizare a impactului negativ pe care comportamentul dezordonat din ultima perioadă au făcut din orașul Constanța ca deșeurile să se găsească pe domeniile private și pe domeniul public. Ne-am propus să facem un calendar de evenimente, care să aibă ca mesaj toți factorii. Eu mă voi preocupa de coordonarea voluntarilor. (…) Vom angaja două spații de educație nonformală cu caracter permanent pe vreme bună în parcul Tăbăcărie și în alt parc, un concept în premieră în Constanța, o zonă de eveniment, unde școlile pot să facă ora de biologie, geografie sau de științe ale naturii. Spațiul de eveniment este adresat școlilor sau grupurilor oamenilor de inițiativă, care vor să facă activități în aer liber: concert, piese de teatru, expoziție de fotografie ș.a.m.d.”, a spus Victor Maxim.

Poate cel mai cunoscut ONG-ist al Constanței, președintele Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Bârzan, a fost, la rândul său, prezent la eveniment.

„ONG-urile nu preiau din atribuțiile autorității publice, rolul ONG-urilor este de a asista administrația publică în efortul său de administrare a bunurilor publice. Prin urmare, ceea ce facem noi este pe parte de atitudine față de bunul public și de aspectul estetic al municipalității, al orașului”, a spus Bârzan.

IMG_20160331_112535

Șeful serviciului Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța, George Coman, a făcut un apel la asociațiile de proprietari, care, la ediția de anul trecut, nu și-au adus aportul scontat.

„Vom planta 6.000 copaci de talie mare, formați, mă refer la arțar roșu, auriu, platan, tei ș.a.m.d., am ales alte specii decât cele care au fost până acum. Anul trecut, a fost o premieră pentru că municipalitatea derulează activități pe domeniul public. Am avut șansa în toamnă să avem o acțiune bună pentru că am atacat și alte spații decât cele pe care le vom întreține. Din păcate, nu am avut suportul asociațiilor de locatari, bineînțeles ne-am dori să îl avem acum, am stabilit o perioadă de lucrări care vor începe de mâine într-un cartier, lucrări de cosire, greblare, igienizare și apoi plantat. Când am ieșit de acolo, lucrurile să fie la cheie. Este important să respectăm ceea ce vom planta! Ba s-a rupt, ba s-a furat! Sunt banii noștri ai tuturor și să păstrăm ceea ce avem! Ne dorim ca în imediata perioadă să derulăm activități de plantare în zonele centrale, ca să dea o pată de culoare în această primăvară”, a spus George Coman.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.