Cupa Mondială de kureș și CONGRESUL MONDIAL al tătarilor, la Festivalul Internațional Sabantoi din Constanța

La sfârșitul acestei săptămâni, pe plaja Turqoise din stațiunea Venus va avea loc cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional Sabatoi 2021. Se vor desfășura jocuri și sporturi tradiționale, ateliere creative și meșteșugărești și întâlniri pentru o nouă educație interculturală. Va fi mâncare, muzică și dans. Festivalul este organizat și realizat de Uniunea Democrată Tătară, cu sprijinul Guvernului României  prin Departamentul de Relații Interetnice. Potrivit președintelui UDT, Naim Belgin, anul acesta vor fi multe  surprize: artişti recunoscuţi în întreaga lume turcică, jocuri  interactive, circuite din evul mediu şi moderne, arc tradiţional,  mâncare tradiţională, Congresul Mondial, Cupa Mondială de Kureş şi  multe altele. De asemenea, vor participa delegații oficiale din 36 de țări.„Sabantoi” (Sabantuy).

Titlul reprezentativ ales de UDT al acestui festival îmbrățișează diversitatea culturală etnică  tătară ca o moştenire ce se transmite de la o generaţie la alta, permiţând tinerilor şi copiilor să descopere valorile culturale și elementele specifice tradiționale prin intermediul culturii, artei, expoziției, jocurilor, sporturilor, artei culinare și mesteșugurilor tradiționle direct de la sursă, sărbătorind astfel patrimoniul comun al umanității prin ocrotire, protejare, conservare și cunoaștere în beneficiul tuturor.

Astfel, cultura etnică permite oamenilor să se înțeleagă mai bine, să se cunoască reciproc, făcând posibil respectul pentru diversitate. A respecta diversitatea  culturală înseamnă a o aprecia și a o valoriza, a o vedea ca o sursa de bogație pentru fiecare dintre noi. Termenul sabantoi format din termenul saban şi termenul toi are sensurile de:  sărbătoarea purităţii, a nevinovaţilor, a copiilor, poporului etc. Titlul: “TOI=KURULTAI” are înţelesul de “adunare, întrunire, sfat, petrecere, festivitate, jocurile, nuntă”, un echivalent al  celebrului Naadam (în tătară = oyunlar) care înseamnă “cele trei jocuri” : kureş, tir cu arcul şi  călărie, fiind declarat în 2010 de către UNESCO, ca făcȃnd parte din lista “Patrimoniului  cultural intangibil al umanității”. Ne-am inspirat din festivalurile nomazilor : “Kurultai”,  “Sabantuy”, “Toi”, “World nomad games”, “Etnosport festival” , „Nadaam” şi multe altele, apoi  am început procedura de reînviere a culturii autentice turco-tătare din Romȃnia și am renăscut un  festival istoric.”, a precizat Naim Belgin.

Laturile Plajei Turqoise Venus vor fi invadate de puncte cu delicii multietnice și de piața produselor artizanale din diferite țări prezente special pentru festivalul Sabantoi. Festivalul va începe sâmbătă, 11 septembrie, la ora 10:00, de la Medgidia, cu Fanfara Otomană din  metropola BURSA, care marchează deschiderea celei de-a 5-a ediții a Festivalului Internațional  Sabantoi, Parada inaugurală, care va ajunge la Constanta la ora 12.00, cu oprire în Piața Ovidiu, la  ora 16.00 în Portul Mangalia cu sosire la ora 17.00 pe Plaja Turqoise Venus.

Programul Festivalului Sabantoi

11.09.2021 sȃmbătă- 12.09.2021 duminică 

10.00 -13.00 Program international cultural :

  • Reconstruieste istoria cu noi si joaca-te! Colţul Jocurilor de strategie istorice înscrise în patrimoniul UNESCO  (Mangala, Tokuz Kumalak / Toguz Korgool)
  • Povestea turcică tătară: prezentarea perioadei istorice cu îmbrăcăminte, arme  și echipamente militare.
  • Labirintul atelierelor creative si mestesugaresti: ateliere de cusut si caligrafie,  ateliere de pictura, Ateliere meşteşugăreşti pielărie și fierărie ş.am.d.
  • Sporturile si jocurile traditionale nomade:- Cursa cu cai de la ora 10.00
  • Sȃmbătă: Cupa Mondială de Kurash : Grand Prix for the president of  Uzbekistan de la 11.00 (doar sâmbătă) – calificări
  • Duminică: World Cup Qazaq Kuresi de la 11.00

13.00-14.00 Pauză

14.00-16.00 16 jocuri la care puteţi participa şi chiar câştiga premii simbolice. Inițiere tir cu arcul, lupta cu suliță și sabie plus alte jocuri distractiv-educative la care se pot înscrie toți participanții.

Sȃmbătă: World Cup Belt Wrestling Kurash (doar sâmbătă)

Duminică: Cupa Mondială de Belt Wrestling Koresh, Aba Gures and Crimean  Kuresh

16.00-17.00 Marele concurs pentru obținerea titlului de Noyan: proba tir cu arcul, suliță, sabie și o probă surpriză.

Cupa Mondială de Kurash : finalele Grand Prix for the president of Uzbekistan  (doar sâmbătă)

 Cupa Mondială de Qazaq Kuresi : Finalele

Deschiderea oficială cu declaratii de presă ale reprezentanților oficiali  internaționali are loc sâmbătăr, cu începe de la ora 17.00. Apoi, pâmă la ora 21.00 se va desfășura un spectacol artistic tradiţional internaţional. Muzică și dans cu artiști din 10 țări, respectiv: Uzbekistan, Kirghizistan, Turcia, Tatarstan, Crimeea, Bulgaria, Gagauzia, Italia, Kazakhstan și România.

Pe toata perioada festivalului puteți vizita, viziona și descoperi demonstraţii de lupte istorice cu sabia, cu sulița, cu arcul şi chiar de mânuire a  diverselor unelte medievale. De asemenea, se va desfășura și o expoziție multiculturală cu suveniruri tradiționale (artizani din Crimeea) și ateliere  meşteşugăreşti pielărie și fierărie.

Spectacolul se încheia cu reprezentaţia live al mezzosopranei Lavinia Bocu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *