Spread the love

Partidele mici vor să răstoarne să răstoarne carul cu formațiuni mai consacrate. Mai exact, cei de la USR, cu al său sub 10 la sută, vrea să răstoarne supremația PSD atât la alegerile parlamentare, cât și la cele locale. Dacă, mai deunăzi, vă prezentam modul în care cei de la Uniunea Salvați România vor să schimbe legea electorală pentru alegerile parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, în acest articol aducem la cunoștința opiniei publice un proiect de lege care vizează alegerile locale.

CITEȘTE ȘI:

Avalanșă de inițiative legislative ale USR în Parlament. Se cere scăderea pragului electoral la TOATE procesele electorale! Stelian Ion: „Trebuie să permitem și altor politicieni să intre în Legislativ“

Concret, este vorba despre o inițiativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004, privind Statutul aleșilor locali. În linii mari, prezentul proiect de lege propune eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu „pragul natural” necesar pentru obținerea unui singur loc în consiliul local și scăderea numărului de semnături de la 1% din numărul celor înscriși în registrul electoral, la 0.5% din numărul voturilor valabil exprimate în circumscripție la ultimele alegeri locale.

„Proiectul legislativ propune eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu pragul electoral de circumscripție reprezentat de coeficientul electoral definit ca numărul întreg, fără zecimale, nerotunjit, rezultat din împărţirea numărului total al voturilor valabil exprimate pentru formațiuni politice, organizații ale minorităților naționale sau candidați independenți în circumscripţia respectivă la numărul total de consilieri din circumscripția respectivă. În acest mod oricine are voturile necesare câștigării unui loc într-un consiliu local va câștiga acel loc. Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag. De asemenea, se propune scăderea numărului de semnături necesare înscrierii candidaturilor la funcția de primar sau a listelor pentru consiliile locale de la 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral din circumscripţia respectivă la 0,5% din numărul voturilor valabil exprimate în circumscripție la ultimele alegeri locale, dar nu mai puțin de 20“, au notat inițiatorii în expunerea de motive.

Cei de USR notează că „barierele legislative care stau în calea participării cetățenilor la viața politică în România sunt unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeană“.

„Deși, cetățenii României își doresc implicarea în politică și reîmprospătarea clasei politice, actuala legislație face acest demers foarte greu de realizat. Pragul electoral ridicat (5% din totalul voturilor valabil exprimate) și numărul de semnături cerute pentru înscrierea candidaturilor (1% din numărul celor înscriși în registrul electoral) sunt principalele piedici. În acest moment pragul de 5% afectează doar alegerile pentru consiliile locale cu mai mult de 20 de consilieri, adică localitățile cu o populație de peste 50.000 de locuitori. În localitățile cu o populație sub 50.000 de locuitori consiliile locale au maximum 19 locuri și, deci, pragul natural este mai mare de 5%. Pragul electoral de 5% a împiedicat intrarea în consilii județene și locale a unor formaţiuni care obţinuseră un număr de voturi egal sau mai mare cu cel necesar obţinerii a două sau trei mandate, calculat împărțind numărul total de voturi valide la numărul de mandate. Numărul exagerat de semnături prevăzut de lege pentru depunerea candidaturilor și în special pragurile alternative absolute, au dus la situaţii aberante, de genul celei în care într-o comună cu 108 locuitori au trebuit depuse 100 de semnături de susţinere (este cazul comunei Bătrâna din judeţul Hunedoara, cu 108 alegători înscrişi pe listele permanente). În 2.867 din 3.228 de circumscripții s-a aplicat pragul absolut, depășindu-se cu mult procentul maximal de 1% recomandat de Comisia de la Veneția. În peste 1300 de circumscripții numărul de semnături necesare depășește 5% din numărul de alegători, procentul depășind 10% în 226 de localități. La alegerile locale din iunie 2016 din au candidat 108 competitori electorali, dintre care 59 de partide politice. Comparând cu situația de la ultimele alegeri locale din 2012, când pe lista competitorilor se regăseau doar 30 de partide politice și 48 de alianțe politice, tragem concluzia că schimbarea legislației privind înregistrarea partidelor politice din România, în sensul reducerii numărului de membri fondatori necesari la doar trei, a favorizat înregistrarea de noi partide pe scena politică din România, diversificând oferta existentă. Există dorința de participare politică“, se mai arată în expunerea de motive a USR.

Ce beneficii ar aduce propunerea legislativă

În primul rând, notează parlamentarii Uniunii, reducerea pragului electoral ar însemna includerea în organele administraţiei locale a reprezentanţilor mai multor grupuri din interiorul comunităţilor locale – deci, un grad mai mare de reprezentativitate a autorităţilor alese ale administraţiei publice locale. Pe de altă parte, reducerea pragului electoral ar duce la o mai echitabilă repartiţie a mandatelor, adică o mai bună corespondenţă între proporţia voturilor obţinute de către un actor politic şi mandatele primite.

„Considerăm că aceste modificări duc la o mai bună participare a cetățenilor la viața politică cât și la o mai bună reprezentare a opțiunilor lor în consiliile locale“, au mai notat cei de la USR.

Aflându-se printre inițiatori, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat pentru TOMIS NEWS că, la fel ca și în cazul alegerilor parlamentare, Uniunea își dorește ca partidele noi și celor care nu au activat încă în poltică să candideze la alegerile locale. Pentru asta este nevoie de o relaxare a legislației.

„În situația listelor de semnături sunt lucruri bizare. Sunt localități cu 150 – 200 de locuitori, iar candidații au avut nevoie de 100 de semnături de susținere. Doar așa vom putea schimba clasa politică“. Întrebat dacă proiectul USR va avea sorți de izbândă, parlamentarul constănțean a punctat că PSD-ALDE nu își doresc o relaxare a legislației electorale, nu își doresc concurenți.

„Dacă nu vom avea majoritate în actuala legislatură, vom încerca și în mandatul viitor“, a cocluzionat Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali se află la Camera Deputaților, fiind respinsă la Senat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *