Cum stabilește PNL Constanța să NU câștige Primăria și Consiliul Județean. Dragomir ar muri de invidie…

Doar ce a trecut un weekend rumegător de decizii liberale. Vineri seară, PNL-iștii constănțeni au pus-o de-o șezătoare județeană și au stabilit niște treburi: a fost primită echipa Banias and co. (spre entuziasmul rudelor lui Brătianu – neamuri despre care vom vorbi pe larg) și s-a bătut în cuie priveghiul electoral, adică sondajul zis și de opinie. Trei băieți fixați acolo: George Niculescu – pentru că… tata socru bagă bani la partid, Ovidiu Cupșa – pentru că ne-am săturat să ne tot sune Bucureștiul și trebuie să-l ascultăm pe om și Ionuț Rusu – pentru că… vedem care-i treaba și cu el.

Discuția pleacă de la o realitate pe care o știu liberalii, dar nu o știu constănțenii și o află acum: nici un candidat PNL – oricare ar fi el, nu trece de 5%! În acest context, prezidentul Huțucă are doar varianta alianței pe dreapta, pe care ne-o afișează cu fiecare ocazie. Doar că Huțucă stă prea mult la București ca să controleze golăneala, iar colegii lui de la Constanța stau (la naiba) prea mult la… Constanța! Așa s-a trezit Cupșa să fie lovit din toate direcțiile în ultima vreme. Cupșa a dorit o singură treabă: sunt liberal, vreau să fiu liberal, vreau să fiu candidat liberal! Teoretic, nici un deranj, fiind vorba de o simplă intenție exprimată. Ceilalți au luat-o ca pe un afront personal și de partid și au considerat că Ovidiu Cupșa nu este cumnat sau văr primar cu I. C. Brătianu și, astfel, nu are ce să caute… nicăieri, de fapt. Un anume Darius Vâlcov de PNL Constanța  l-ar vota și pe Decebal Făgădău la Primărie, în locul lui Cupșa, doar că întrebarea buclucașă de la emisiunea televizată l-a inclus pe Chițac, nu pe Făgădău…

În fine, după ce Bucureștiul le-a transmis că „intră și Cupșa”, șezătoarea de vineri a luat o turnură deloc brătienistă, dar clar bolșevică: intră Cupșa – de dragul democrației, intră și Ionuț Rusu – de dragul… veți vedea imediat de ce și intră și Niculescu, adevăratul candidat desemnat, pentru că de-aia au aranjat concursuri la o treime din primăriile din județ ca să-l facă prefect.

Din cafelele băute de subsemnatul cu liberali în ultimele zile mi-a rămas în cap asta: „Nu știu cine e Ionuț Rusu”, zise fiecare dintre ei. Suficient ca să-mi fie mai ușoară trecerea de la bănuială la convingere: Ionuț Rusu, deținător de poze pe panouri electora… pardon, publicitare, prin oraș (nu știm cât de legal și cât de… fiscal) e un fel de bau-bau de moment împotriva lui Cupșa. Adică, Cupșa cu marinarii, dar și Rusu cu marinarii. Fraierit și de data asta, electorat liberal? Apoi, mai e ceva, din ce știm, nici Ionuț Rusu nu e văr primar cu Brătianu, nici I.C., nici cu Ion. I.C., nici cu Dinu – fir-ar! Rămâne să ne întrebăm: dacă Cupșa nu e rudă de gradul 1 sau 2 cu Brătianu, Rusu este?

În fine, nu vreau să fac apologie de Cupșa aici, chiar nu e cazul, subliniam doar modalitatea de cloacă din strada Traian. Pe care insist să o detaliez:

În sondajul care urmează să fie făcut cu pixul, adică liberalii constănțeni vor da bani din propriul buzunar ca să fie desemnat George Niculescu, mai figurează următorii: Vergil Chițac și Stelian Ion.

Păi, băi ăsta jurnalistu`, cu Palaz cum facem?” Ar trebui să îmi răsune o întrebare… Păi, cu Claudiu Palaz, nu facem… Cel puțin așa au stabilit liberalii. Ei vor o alianță pe dreapta, doar că nu vor cu dreapta! Așa că Palaz nu e inclus în sondaj, deci nu e inclus în nici un calcul, deși ăsta micu` de-a fost prefect, cu steagul și cu uniforma și cu mistria la vise ar înfuleca liberali – mulți din ei, electoral vorbind – la micul dejun, cu fulgi și pene cu tot. Mă rog, treaba lor, ei știu mai bine…

Stelian Ion. Eh, belea aici. Dar e o belea perfect manevrabilă pe care parcă o și văd: „Dragul meu Stelian, tu ești, chiar ești! Dar, partidul tău nu prea!” Ar avea dreptate… În timp ce steaua lui Stelian Ion încă strălucește, cerul lui are niște treabă: Suntem de dreapta? Sau de stânga? Facem un sondaj? Să facem un sondaj despre cine vrea să facem un sondaj! Și cine nu este de acord, să facem un sondaj despre asta! Și să facem un sondaj și cu cine este de acord! Apoi, adunăm sondajele și mai facem un sondaj! Nu deranjați USR-iștii, se clarifică ideologic…

Vergil Chițac. Aici nu e belea. E groasă rău de tot… Ca să fiu foarte clar, anticii romani aveau niște practici, din care amintesc două:

  1. Decimarea – al 10-lea soldat (la întâmplare) face un pas în față și este executat.
  2. Damnatio memoriae – ștergerea, la propriu, a existenței unei persoane (adeziune, cotizație, nume, funcție, tot în cazul de față), practic trecerea imediată în… inexistență.

Se zice că Chițac este în pole position să revină în PNL Constanța. Dacă va reuși treaba asta (nu știm, încă se discută), ambele enumerate mai sus vor fi aplicate de Chițac din prima oră de la instalare. Nimic nu va mai rămâne din ceea ce astăzi numim PNL Constanța. Personal, nu mi-ar părea rău… Și vă zic și de ce:

Începând cu ianuarie 2017, în România deținută de PSD, scăpatul de Liviu Dragnea a devenit, pe bună dreptate, o preocupare națională. Tămbălăul național produs de PSD – controlat pe persoană fizică de Dragnea, a propulsat partidele de opoziție, adică PNL și USR, într-un nesperat val de susținere populară. După trei bucăți de alegeri – europarlamentare și două ture de prezidențiale – PNL și USR jubilează astăzi, crezând că au aceste scoruri pe… realizările lor, ceea ce este înfiorător de fals. Așa se explică niște câștigări de alegeri de PNL în județ, dar nici un candidat al partidului nu trece azi de 5%! Astfel, acum, PNL și USR sunt complet depășite de situație, pentru că nu reușesc să îndeplinească dorința populară. PNL, aflat la guvernare, după o îndelungată opoziție, se trezește că nu are oameni pe care să îi pună pe funcții și apelează la toți găinarii de partid, care produc prăpăd mai mare decât PSD-iștii de după 2016.

Sunt realități pe care Ludovic Orban le știe foarte bine și de-aia ne flutură azi poveștile cu anticipatele și cu tururile și cu asumările și cu orice numai să nu o spună foarte clar: suntem praf și pulbere!

Concluzionez: PNL demarează un sondaj, liberalii îl fac pe Niculescu candidat, nu se unifică nici o dreaptă, Niculescu pierde cursa pentru Primărie (ușurel!), dar câștigă locul 2 pe lista pentru Parlament (ăsta e scopul, de fapt), antreprenorii liberali din Constanța sunt mulțumiți pentru că nu li s-au deranjat afacerile (multe și vechi), lui Vâlcov de PNL (de exemplu) nu i se deranjează angajamentele social-democrate din județ, Făgădău e iar primar, Țuțuianu e iar președinte de CJ și toată lumea e fericită, mai puțin Gheorghe Dragomir, pentru că de data asta nu a instrumentat-o el…

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *