Cum și-au aranjat legal liberalii Congresul pentru a-l putea desfășura cu 5000 de persoane. Arafat: „NU am dat derogare, noi doar vorbim de măsurile obligatorii”

Deși Capitala a depășit, miercuri, pragul de trei la mia de locuitori și se îndreaptă hotărât spre Scenariul Roșu, liberalii au avut grijă să-și asigure cadrul legal pentru organizarea congresului unde vor participa 5000 de delegați. Mai exact, PNL a apelat la Guvern și la Departamentul Situațiilor de Urgență condus de Raed Arafat care le-au trasat condițiile în care 5000 de oameni pot sta în interior. În primă instanță, Guvernul a modificat săptămâna trecută hotărârea care reglementa restricțiile pe perioada prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.

Modificarea efectuată în HG 990/2001 care permite prezența delegațiilor la congres arată așa:

-organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

-Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

De precizat este că Romexpo are o capacitate de 10.000 de locuri, potrivit site-ului oficial. Cu alte cuvinte, modificările de mai sus permit participarea celor 5.000 de delegați care înseamnă folosirea a 50% din capacitatea sălii. Totodată, liberalii au anunțat că la congres toți delegații vor avea certificat verde care să ateste că sunt vaccinați, au un test PCR sau antigen negativ sau că se află în perioada cuprinsă între 15 – 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul. PNL și-a programat congresul la Romexpo, în interiorul complexului expozițional, unde urmează să participe circa 5.000 de delegați din toate județele țării. Liberalii urmează să-și aleagă președintele pentru următoarea perioadă. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Klaus Iohannis.

Arafat: Nu am dat derogare pentru Congresul PNL, noi doar subliniem măsurile obligatorii

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat vineri că nu a dat nici derogare, nici aviz pentru desfășurarea Congresului PNL în spațiu închis, cu 5.000 de oameni, la Romexpo. Întrebat de ce a dat derogare pentru Congresul PNL, în condițiile în care valul 4 a adus o explozie a numărului de infectări și autoritățile doresc reducerea la minimum a riscului, Arafat a răspuns:

„Îmi pare rău, nu s-a dat nicio derogare. Nu s-au dat derogări, am fost întrebați, am răspuns în baza legii. Legea, adică Hotărârile de Guvern existente, prevăd situația organizațiilor care organizează întâlniri statuare. Răspunsul vine de la Hotărârile de Guvern pe care le avem. Nu s-au dat derogări și noi nu dăm avize. Noi doar explicăm legea dacă suntem întrebați și subliniem care sunt măsurile obligatorii care trebuie luate ca și metri pătrați, ca și distanțare, certificat verde și așa mai departe. Deci asta noi am făcut, nu s-au dat derogări”.

Estimările taberelor Orban și Cîțu privind voturile pe care le vor primi: 2.850 unul, 3.000 celălalt

De luni până azi echipa lui Ludovic Orban, la nivel de lideri de filiale, parlamentari sau candidați pentru Biroul Executiv, au desfășurat o campanie de call-center în rândul delegaților PNL pentru susținerea candidaturii la președinția PNL, au precizat surse din echipa susținătoare a lui Ludovic Orban la Congresul de sâmbătă, unde va fi ales nou președinte al partidului.

„Au fost sunați peste 4.200 de delegați care urmează să participe la Congres. Personal, Orban a reușit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane. Evaluarea făcută până la acest moment este că la Congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea lui Ludovic Orban”, au precizat sursele citate.

De cealaltă parte, surse din tabăra lui Florin Cîțu susțin că premierul „se bazează pe minim 3000 de voturi din partea delagaților. La Congres urmează să participe 5.000 de liberali.

Cum va arăta buletinul de vot de la Congresul PNL. În ce caz poate fi anulat

Liberalii sunt chemați sâmbătă, 25 septembrie, să își aleagă noul lider, la Congresul ce va avea loc la Romexpo și la care și-a anunțat prezența și președintele Klaus Iohannis. În lupta pentru președinția Partidului Național Liberal au intrat președintele actual Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu, cel din urmă fiind favorit la această oră. Pe buletinul de vot obținut în exclusivitate de PS News, liberalilor li se aduce la cunoștință faptul că „se votează un singur candidat încercuind numărul din fața numelui moțiunii”, iar „orice alt semn sau indicație pe buletinul de vot anulează votul”. Iată cum va arăta buletinul de vot:

buletin

Pe 25 septembrie, la Congresul PNL care va avea loc la Romexpo se va alege noul președinte al liberalilor, între actualul lider, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu. Potrivit desfășurătorului congresului, accesul delegaților se face cu începere de la ora 8.30, iar aceștia sunt obligați să aibă asupra lor Cartea de Identitate și adeverința de vaccinare anti-COVID, cu condiția să fi trecut 10 zile de la schema completă, sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore, ori rezultatul negativ al unui test rapid, nu mai vechi de 48 de ore, sau dovada că au trecut prin boală. Președinții filialelor PNL sunt obligați, la rândul lor, să verifice dacă delegații au toate documentele necesare, fie printate, fie pe telefon.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.