Cum să furi statul și să nu pățești nimic? Fugarul Vișan s-a întors în țară și lucrează iar ca… notar! Revoltă la Camera Notarilor Publici Constanța

În ianuarie 2016, Camera Notarilor Publici Constanța se străduia să ascundă o mare belea: notarul Florin Vișan a „reușit” performanța să înșele statul timp de mai mulți ani, apoi și alte rude, pentru a strânge „banul grămadă” ca să fugă ulterior din țară.

Cu șase milioane de euro la îndemână, Vișan ne-a zâmbit aproape doi ani din însorita Iordanie, ajuns acolo prin înșelăciuni și prejudicii de proporții colosale produse statului român și nu numai. Înainte s-o taie din țară, Vișan a divorțat, a profitat de mai multe proprietăți imobiliare pe care le-a plasat la diverse bănci pentru a încasa bani și, per total, a strâns suma de aproximativ șase milioane de euro și a fugit!

Inițial, Florin Vișan (FOTO) și-a anunțat apropiații că este bolnav și că se tratează nu știm unde și pentru nu știm cât timp. În general, Vișan produsese „nimicuri” precum fraudarea actelor, găuri și falsuri în gestiune, înșelarea și cumpărarea inspectorilor de control, dublă contabilitate ș.a.m.d.

Abia la aproape trei luni de la fuga lui Vișan președintele Camerei Notarilor Publici Constanța, Radu Puia, anunța că s-a început o cercetare prealabilă, conform Legii 36/1995.

„Datorită faptului că i s-a efectuat un control de fond de către organele de control ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, s-au constatat unele nereguli și, ca urmare a neregulilor constatate, am început cercetarea prealabilă disciplinară a notarului. În cadrul acestei cercetări prealabile, suntem obligați să acordăm termene pentru strângerea de probe. L-am chemat la unele termene, iar la ultimele nu a venit. Atunci, ne-am întrebat ce se întâmplă, am sunat la biroul respectiv, și am aflat că e plecat la un tratament în străinătate”, spunea atunci Puia.

Târâș-grăpiș spre recuperarea banilor

La un an de la tentativa de verificări din partea Camerei Notarilor din Constanța, în martie 2017, Biroul Executor Judecătoresc Bogdan Ionică anunța vânzarea la licitație a două imobile deținute de Florin Vișan, unul pe bd. Mamaia (teren suprafață 331,37 mp și construcție D+P+2E+garaj, cu prețul de pornire de aproape 1,250 milioane lei), altul pe str. Nicolae Sadoveanu (teren suprafață 325 mp și construcție D+P+1E+M, cu prețul de pornire de aproape 2,2 milioane lei).

Era o nouă veste proastă pentru Vișan, după ce în ianuarie Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța avea indicii că la BNP Florin Vișan s-au comis infracțiuni precum abuz în serviciu și fals intelectual.

Dacă de autorități, în general, șmecherii reușesc să scape, nu se poate spune același lucru și de ANAF, care a blocat tot ce a prins în cale și care avea legătură cu Florin Vișan. Cu banii blocați și necondamnat, Vișan s-a plictisit repede de Iordania și s-a întors în țară.

Vișan, dator vândut peste tot!

În România, situația nu se prezintă prea bine pentru notarul public constănțean. Numai la Judecătoria Constanța sunt pe rol 11 cauze, două dintre ele fiind chiar contestațiile lui Vișan împotriva executării silite demarate de BEJ Bogdan Ionică și care i-au fost respinse definitiv pe 5 mai și, respectiv, 15 mai 2017. Notarul mai are un meci cu BEJ Bogdan Ionică (între timp scos din cauză) și cu OTP Bank, unde Florin Vișan este reclamant și dorește constatarea caracterului abuziv, ceea ce înseamnă că, probabil, înșelătorul Vișan se simte înșelat. Următorul termen în acest dosar este pe 15 noiembrie a.c.

Konica Minolta este o companie producătoare de aparate pentru birou iar Florin Vișan, după ce a apelat la serviciile acesteia, a uitat să plătească. De fapt, nici nu avea cum, întrucât și instanța a stabilit că cererea este „formulată împotriva unei persoane lipsite de capacitate de folosinţă”, societatea în cauză rămânând cu buza umflată.

În perioada 2008 – 2016, ANAF a trimis către BNP Florin Vișan nu mai puțin de opt titluri executorii și a întocmit două procese verbale de sechestru pe bunuri imobile. Notarul le-a contestat și pe 15 mai a.c. a pierdut definitiv. Potrivit unui apropiat al lui Vișan, acesta și-a luat angajamentul că va plăti datoriile eșalonat, pe o perioadă de cinci ani. La începutul lunii iunie a.c., ANAF a publicat lista persoanelor fizice cu datorii la bugetul de stat, precum și la asigurări sociale, șomaj și sănătate. Aceasta include 11.128 de cetățeni, fiind luate în calcul sumele mai mari de 15.000 de lei, așa cum apar acestea în evidențele Fiscului la data de 31 martie 2018. Florin Vișan figura cu o datorie de peste 2,3 milioane lei.

Nici Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța (OCPI) nu a fost ocolit de aventurierul Vișan, care a fost păgubit de peste 132.000 lei. Pe 21 martie a.c., Judecătoria Constanța admitea pretențiile OCPI, plus dobânzile și penalitățile de întârziere, începând cu data de 28 februarie 2017.

În fine, SC Confort Urban SRL s-a prezentat cu temele nefăcute în instanță și a pierdut pe 23 martie, însă cu o problemă identică, cerere de valoare redusă, a acționat SC Polaris M Holding, iar primul termen este stabilit pentru 25 octombrie. Procedura cererii de valoare redusă este reglementată de Codul de procedură civilă și se aplică pentru soluționarea cererilor al căror obiect are o valoare de până la 10.000 lei inclusiv.

Comisia lui doi încarcă – trei descarcă de stabilire a prejudiciului și… minciunile Uniunii Naționale a Notarilor Publici

Revenit în Constanța în primăvară, Florin Vișan a depus o cerere de asociere cu notarul Ruxandra Luminița Darie, nimeni alta decât soția fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Cristian Darie.

Concomitent, s-a format și o comisie care are rolul de a stabili prejudiciul produs de Florin Vișan, inițial formată din cinci notari din județ, fiecare plătiți cu 500 lei/zi. După o inevitabilă ceartă între notari, s-a decis să fie implicați toți notarii, prin rotație, câte cinci pe săptămână. Lor li s-au alăturat doi inspectori de la ANAF și un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Cu angajamentul semnat pentru ANAF de către Vișan, inspectorii fiscali s-au retras din această încurcătură.

Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, după o tentativă de tragere de timp, a confirmat că există o astfel de anchetă în derulare, însă, potrivit legii, nu pot fi divulgate informații suplimentare.

Numai că TOMIS NEWS a intrat în posesia unei corespondențe de la începutul lunii iulie, potrivit căreia cifrele despre care discutăm sunt cel puțin amețitoare:

Corespondența respectivă este relevantă și în alt sens, anume că Uniunea Națională a Notarilor Publici România (UNNPR) a depistat aceste nereguli, însă, zilele trecute, reprezentanții instituției au precizat pentru TOMIS NEWS că nu facem parte din nici o comisie de anchetă care să-l privească pe notarul public Vișan Florin. Facem precizarea că notarul public Vișan Florin face parte din cadrul Camerei Notarilor Publici Constanța. Pentru informații suplimentare, vă puteți adresa acesteia”.

UNNPR și CNPC nu se sincronizează pe aceeași partitură

Potrivit UNNPR, activitatea biroului notarului public Vişan Florin a fost suspendată începând cu data de 17.03.2017 „ca urmare a retragerii Licenţei de funcţionare pentru neîndeplinirea condiţiilor prevăzute în Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995” și către instituție „nu a fost transmisă nicio cerere a notarului public Vișan Florin privind încetarea suspendării din exerciţiul funcţiei de notar public”.

Pe de altă parte, Camera Notarilor Publici Constanța (CNPC) ne-a precizat, aproape concomitent cu UNNPR, că notarul Florin Vișan a fost suspendat din funcție pe o perioadă de șase luni, ca sancțiune disciplinară, prin hotărârea din 26 mai 2017 a UNNPR.

UNNPR precizează că, în prezent, notarul Florin Vișan este suspendat din funcție, numai că, potrivit tabloului notarilor publici pe anul 2017 acesta figurează exact așa:

Vișan este din nou în branșă, notarii au luat foc!

Suspendat oficial, în realitate Florin Vișan s-a întors în branșă. Disperat să își obțină licența, Vișan s-a agățat de BNP Cătălina Elena Vonica din Constanța, unde lucrează fără nici o problemă și, evident, fără nici o asociere.

Repetatele cereri ale lui Vișan de a reprimi licența i-au iritat peste măsură pe notarii din Constanța. TOMIS NEWS a intrat în posesia a două plângeri către Radu Puia, pe care le publicăm.

Prima dintre ele aparține Borunei Chirața, iar termenii folosiți sunt dintre cei mai… amuzanți:

 

A doua plângere aparține chiar vicepreședintelui CNPC, Năstase Munteanu:

 

 

VA URMA!

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*