Cum să ai o companie cotată la sute de milioane de euro și să-ți lași angajații să dea cu ea de toți pereții? Cazul Gabriel Comănescu

Colega Andreea Pavel a făcut în Hotnews o radiografie a actualilor candidați la Primăria Constanța. În aparență, nimic nou sub soare, Decebal Făgădău – urmașul lui Radu Mazăre; Claudiu Palaz – nereguli în privința hainei militare, fără să fi făcut armata și Vergil Chițac – susținut din „umbră” de președintele Grup Servicii Petroliere (GSP), milionarul constănțean Gabriel Comănescu.

Faptul că Chițac este omul lui Comănescu nu mai are nevoie de nici o prezentare, subiectul nu este un secret nici pentru clienții constanți ai crâșmelor de la colț. Frapant este că GSP se încăpățânează să refuze să admită această stare de lucruri, printr-o abordare copilărească greu de înțeles. La articolul mai sus menționat, există și o poziție oficială a GSP, pe care o redau:

Menționarea firmei de comunicare Amicom Consulting & Strategy ca verigă de legătură între Gabriel Comănescu și candidatul PNL la Constanța este de asemenea tendențioasă și neprofesionistă din punct de vedere jurnalistic. Referirile la candidatul PNL la primăria Constanța, Vergil Chițac, omit în mod tendențios gradul militar pe care îl deține, acela de amiral cu o stea (r)

gesepe

Stupefiant! Păi, ori veriga de legătură este „tendențioasă” și „neprofesionistă”, ori GSP își asumă, așa cum reiese din ultima propoziție, imaginea imaculată a candidatului PNL la Primăria Constanța? Pentru ce au fost necesare aceste precizări, dacă „nu avem nici o legătură” cu Vergil Chițac?

În fine, nici nu mai contează aceste detalii, cert este că Amicom Consulting & Strategy chiar îi organizează lui Chițac campania electorală, aspect care nu este pentru nimeni un secret.

Cu o zi înainte de publicarea articolului colegei Andreea Pavel, m-am întâlnit cu un politician liberal constănțean (repet: politician din PNL Constanța!). La un moment dat, l-am întrebat: „De ce l-a vrut Comănescu pe Chițac?” Încerc să reproduc răspunsul cu exactitate: „S-a dorit o schimbare, după cum bine știi, și… asta a fost, așa a fost dorința lui, să fie Chițac, nu știu cum și de ce, așa a vrut el”!

Întâlnirea respectivă face parte dintr-o acțiune mai amplă pe care o întreprind și nu mă ascund să spun că intenționez să îl cunosc mai bine pe cel care pune presiune pe mass-media mai ceva ca Radu Mazăre, respectiv Gabriel Comănescu. De altfel, înțeleg că multe lucruri nici nu vin de la el. O rudă (!) a lui Comănescu mi-a spus cu subiect și predicat:

„Știi, are multe calități și foarte multe defecte. Muncește foarte mult, de dimineață până seara, pleacă luni la 7 de acasă și vine vineri seara și în weekend iar e plecat. Este, să știi, foarte sufletist, dar le are și pe ale lui. Angajații apropiați, da, îi distorsionează informația și ia deciziile pe care le ia (proaste – n.r.), dar nah, știi cum e, oamenii vor în grații pentru bani. Acum nu vreau să spun dacă sunt mai multe calități sau defecte (râde)”.

Concluzia mea este că dacă ruda ta apropiată nu te mai respectă 100%, înseamnă că ai o problemă…

Gabriel Comănescu și ai săi au o suferință pe plan mediatic: legătura cu rușii! „Omul rușilor” este eticheta care-i scoate din pepeni pe petroliști și de aici presiunea constantă, amenințările, filajele (da, sunt reale), procesele (două numai pe numele subsemnatului) și toate celelalte grozăvii menite să oprească scrisul. Personal, am fost forțat să părăsesc ultima redacție tocmai din acest motiv. Dacă aș fi fost singurul care scria despre aceste lucruri, poate că m-aș mai fi gândit, dar este vorba mult mai mulți jurnaliști, cu viziuni și abordări diferite, dar pe aceeași partitură când vine vorba despre acest subiect, aspect care nu are cum să fie o greșeală sau o eroare!

Până nu demult, nutream cele mai sincere aprecieri față de acest Gabriel Comănescu. Aparent, oponent al lui Radu Mazăre, cu o companie de succes, pentru un om ca subsemnatul care își iubește țara nu putea fi decât un lucru bun. Chiar și contractele cu rușii de la Gazprom sau alți „promi” de la Kremlin ar fi fost de apreciat, în contextul în care antreprenoriatul nu are granițe politice și ce poate fi mai bine decât să le iei banii celor care au terorizat această națiune timp de 300 de ani și, dacă nu am fi membri NATO, ar fi făcut-o și astăzi cu aceeași satisfacție? Deci, nicidecum ideea că Gabriel Comănescu este „omul rușilor” prin prisma contractelor! Ci, prin prisma prieteniilor și, alarmant, a abordărilor staliniste de pe plan local, fie că vorbim de presă, fie că vorbim de afaceri. Pentru că nu subsemnatul a tăiat panglici cu rusofilul Iulian Iancu și nu a băut șampanie cu penalul Cristian Rizea și cu alți social-democrați vestiți ai patriei, precum Valeriu Zgonea, ci Gabriel Comănescu a făcut-o!

În septembrie 2014, Comănescu organiza ceremonia de botez a trei nave care intrau în componența flotei. Rând pe rând, soţia preşedintelui GSP, Gina Comănescu, a spart sticlele de şampanie, având reale sentimente de panică la cea de-a treia, GSP Centaurus, fiind nevoită să lovească de trei ori! A izbucnit în lacrimi și eram la 10 metri de Comănescu, care s-a îngrozit și tremura din toate încheieturile. Semn rău potrivit mentalității marinărești sau nu, cert este că la scurt timp compania a intrat în criză. Și nu doar financiară, ci și în criza mediatică, angajații președintelui GSP reușind să își pună în cap toată presa locală din cauza presiunilor care aduc aminte de triștii ani 2000-2004, reprezentanți de un alt golan și fruntaș al penalilor: Adrian Năstase.

Chițac: „Gata, plec acasă! Nu mai pot!”

Revin. În aceeași zi în care m-am întâlnit cu politicianul liberal, Vergil Chițac avea o întâlnire privată cu fostul liberal, Christian Gigi Chiru, în care fostul amiral îi spunea că s-a săturat, că vrea să se retragă, că nu înțelege nimic din această campanie, este foarte dezamăgit și nu mai suportă. Nici Comănescu nu mai este foarte entuziasmat de „prietenia” cu PNL. De altfel, nici nu avea cum altfel. Să dezbraci un amiral de onorabila haină militară și să-l murdărești cu geaca galbenă a caricaturii care se numește liberalismul constănțean, nici nu putea fi alt rezultat. Să fim clar înțeleși: și eu m-am săturat de eternul plictisit Mircea Dobre, care vine la muncă din obligație, pentru că i-o cere Făgădău și nu pentru că ar avea vreo treabă cu constănțenii. M-am săturat și de Vasile Chirondojan, care în patru ani de mandat a avut două intervenții, ambele legate de afacerea sa din Mamaia. M-am săturat și de mulți alții de la PSD. Dar, să promiți schimbare cu același Puiu Hașotti, liberalul care încasează leafă de la stat de „doar” un sfert de secol și care își revarsă frustrările personale în Consiliul Local împotriva profesorului Gheorghe Dumitrașcu, este mult prea mult! 

Închei prin a preciza că nici cifrele nu te ajută domnule Comănescu! Făgădău „joacă” fără contracandidat pe 83.000 de voturi, iar 6-7 candidați ai „dreptei” se bat pe 53.000! Răspunsul pentru tine, domnule stalinist portuar, este următorul: NICIODATĂ NU VEI FI TU! 

P.S. Era să uit. Pentru angajații dumitale, care hăituiesc și amenință jurnaliștii, gândește-te că chiar ar putea să vină ziua pe care ți-o dorești, să discutăm cu înregistrările și celelalte probe pe masă. Nu te văd bine deloc.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.