Cum funcționează sistemul revoluționar de detectare a pierderilor de apă. Iată primele rezultate

RAJA Constanța a implementat, încă de luna trecută, un sistem unic în Europa de Est, prin care pierderile de apă sunt diminuate. Este vorba despre o tehnologie care presupune detecția scurgerilor de apă prin intermediul sateliților și care a înregistrat deja primele rezultate.

Potrivit RAJA, la o primă scanare,  s-a descoperit, pe strada Răscoala din 1907, o importantă pierdere de apă, pe care au reușit să o elimine. Momentan, sistemul este funcțional în municipiul Constanța, însă cei de la RAJA vor scana în viitor toată zona litoralului, pentru a detecta orice pierdere importantă de apă și pentru a putea lua măsuri astfel încât să nu se producă avarii importante în sistem.

Prima scanare cu ajutorul sistemului utilizat de firma de Utilis a cuprins 1.000 de kilometri de reţele de apă de pe litoral, respectiv Constanţa, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Tuzla şi Techirghiol. Zona analizată cu metodele clasice, în punctele indicate de sateliţi, a vizat municipiul Constanţa. Aurel Presură, directorul general adjunct al RAJA, a declarat că verificarea ulterioară, cu aparatele acustice, a confirmat existenţa a cinci zone în municipiu unde există pierderi de apă.

Urmează alte două scanări: una pentru localităţile Eforie Nord şi Eforie Sud, iar una pentru Agigea, Techirghiol, Tuzla şi Lazu. Cu ajutorul satelitului, sunt detectate scurgerile subterane de apă pe toţi cei 1.000 de kilometri de reţea, scurgeri pe care nu le putem detecta cu aparatura acustică“, a declarat Aurel Presură, directorul adjunct al SC RAJA SA Constanţa.

Ceea ce plăteşte RAJA acum este doar accesul la sateliţi, o cheltuială de 30.000 euro, beneficiul urmărit fiind scăderea pierderilor de apă, de la 30% în prezent, la cel mult 10%.

Totodată, reprezentanții companiei de apă au anunțat că, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, au obținut cea mai mare finanțare la momentul respectiv pentru realizarea infrastructurii în domeniul alimentării de apă și canalizare pentru cinci proiecte – Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentării cu apă și de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița; Reabilitarea stației de epurare ape uzate Eforie Sud; Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov; Canalizare menajeră în comuna Valu lui Traian – etapa III; Executarea branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare în regiunea Constanța – Ialomița. Pentru realizarea tuturor obiectivelor cu finanțare europeană, RAJA a alocat peste 86 de milioane de euro.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *