Cum beneficiem de Programul Visa Waiver: SUA primesc acces la sistemele de identificare a amprementelor și datele ADN din România

Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților.

Proiectul prevede că, în cadrul demersurilor politico-diplomatice întreprinse de către România în vederea îndeplinirii criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA, respective de admitere a țării noastre în Programul Visa Waiver, s-a conturat necesitatea încheierii unui Acord între România și SUA privind „intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave”.

Propus de SUA, documentul este un criteriu tehnic impus de cerințele integrării țării noastre în Programul Visa Waiver, în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în SUA. Practic, se impune cooperarea în prevenirea, descoperirea și investigarea infracțiunilor grave sau terorism și, prin schimbul de informații între autoritățile celor două națiuni, se asigură „disponibilitatea datelor de referință din dosarul de caz din sistemele naționale automate de identificare dactiloscopică și din bazele de analiză ADN, utilizate în prevenirea și investigarea infracțiunilor”.

Documentul de cooperare conține dispoziții referitoare la acces reciproc la datele de referință în sistemele automatizate de identificare a amprentelor, la datele de referință în fișierele de date ADN sau furnizarea unor date suplimentare cu caracter personal și a altor informații legate de datele dactiloscopice și de datele ADN, după caz. Guvernul României a înregistrat proiectul la Camera Deputaţilor pentru dezbatere pe 15 mai a.c. și, marți, a fost adoptat cu 240 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă”, 16 „abțineri” și 1 deputat care nu și-a exprimat votul.

Ideea de integrare a României în Programul Visa Waiver este mai veche. În 2013, 15 mari companii americane membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American au încercat să convingă Congresul Statelor Unite că România ar trebui introdusă în Program, întrucât „este foarte dificil pentru afaceri dacă românii şi americanii nu pot călători uşor între cele două țări”. Din Consiliul de Afaceri Româno-American fac parte mari companii, precum Chevron, ExxonMobil sau Johnson&Johnson. Anul trecut, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, anunța că „România nu este pregătită pentru Visa Waiver”, întrucât „legea americană cere ca participanții la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Deși evoluția este în direcția bună, rata de refuz este încă în mod considerabil mai mare. (…) În prezent, 10% din solicitările de viză sunt respinse”.

Visa Waiver permite cetăţenilor din ţările incluse în program să călătorească fără viză în Statele Unite timp de 90 de zile, fiind deschis pentru cetăţenii ai căror ţări au o rată de respingere a vizelor mai mică de 3%. Programul a fost lansat în 1986 şi include în prezent 38 de ţări, dintre care 23 de state membre ale Uniunii Europene. Singurele membre UE care nu fac parte din Visa Waiver sunt România, Bulgaria, Croaţia, Cipru şi Polonia.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *