Spread the love

UDMR a obținut 5,26% la alegerile de duminică. Datele de la ultimul recensământ nu se sincronizează în nici un fel cu voturile pe care Uniunea le-a primit în toate județele țării. De fapt, pe orice logică am merge, UDMR nu avea nici o șansă să obțină voturile pe care le-a primit. La Constanța, de exemplu, din 450 de maghiari declarați la ultimul recensământ și 334 de voturi la alegerile prezidențiale din 2014, avem peste 1.900 de voturi la alegerile de duminică! Situația este similară în toată țara, inclusiv la Suceava, unde sunt înregistrați doar 183 de unguri, dar UDMR a primit 1.485 de voturi, explicația președintelui UDMR Suceava fiind halucinantă: „Aici au fost cinci sate secuiești, iar în 1941 o parte din locuitori au plecat, dar altă mare a rămas și au avut și urmași care își aduc aminte de etnia lor”.

Logica matematică este simplă: la o prezență de peste 50% la vot, UDMR n-ar fi avut în mod normal nici o șansă să depășească pragul de 5%, având în vedere că numărul alegătorilor maghiari este fix. În aceste condiții, cu cât votează mai mulți români, cu atât procentul UDMR este mai mic, iar la o prezentă de peste 40% șansele de a depăși pragul scad dramatic.

Dacă logica matematică nu poate oferi un răspuns favorabil UDMR, cea politică poate să o facă, așa cum ne-a explicat senatorul constănțean Vergil Chițac.

„Eu cred că Kelemen Hunor a simțit pericolul – sociologii spun că vreo 10% din unguri nu au votat cu ei, ci cu USR sau PNL – a făcut mișcarea prin care a rupt protocolul cu PSD, Dragnea era foarte sigur pe el în inconștiența lui și a zis să îl ajute. Nu e mare lucru ca la mașina de vot a PSD să se stabilească un număr de voturi pe secții de votare… Așa s-a întâmplat cu fiica lui Băsescu, a ieșit europarlamentar fără să fie membră PDL! Un mecanism de acest tip! Eu o leg de faptul că Hunor i-a arătat motanul PSD-ului! Să vedem ce se întâmplă în Parlament. Deocamdată, ieri nu au votat (UDMR – n.r.) cu Raluca Turcan (la șefia Camerei Deputaților – n.r.), au avut candidatul lor și să mai vedem ce se întâmplă la moțiunea de cenzură. (…) Dragnea a crezut că are suficiente voturi. De data viitoare, nu se va mai întâmpla așa ceva și atunci UDMR va trebui să stea pe fundul lui, lucru pe care o să-l vedem la alegerile parlamentare, când va fi un flux mare de vot. Atunci, UDMR nu o să mai intre, pentru că nimeni nu o să le mai dea voturi de acum încolo! Nu cred ca PNL să fi dat, pentru că ei erau avizi de voturi”, a spus Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Necunoscuta privind intrarea UDMR în Parlamentul European l-a determinat pe candidatul independent George Simion să depună, joi, plângeri penale la DNA. Simion dorește să se afle cu exactitate cum a reușit Uniunea să obțină numărul de voturi prin care a trecut pragul electoral.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *