Cum a fost instituită Ziua Dobrogei? Inițiatorul Christian Gigi Chiru: „Legea era necesară, pentru că cei care nu își cunosc și cinstesc trecutul nu pot avea un viitor pe măsura așteptărilor“

Este pentru a patra oară în istorie când Ziua Dobrogei este celebrată ca sărbătoare națională, după ce o lege în acest sens a fost promulgată în 2015. Pentru a acorda importanța cuvenită acestei zile, fostul senator Christian Gigi Chiru a inițiat, în 2012, un proiect legislativ prin care Ziua Dobrogei să fie declarată sărbătoare națională. După câțiva ani de zbatere prin Parlament, Ziua Dobrogei a devenit oficială în septembrie 2015, când preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea nr. 742 privind instituirea zilei de 14 noiembrie drept Ziua Dobrogei, sărbătoare națională. Astfel, autorităţile locale dobrogene au putut desfăşura diverse activități culturale și științifice specifică zonei.

Fostul senator Christian Gigi Chiru a declarat pentru TOMIS NEWS că legea privind instituirea Zilei Dobrogei era necesară pentru că cei care nu își cunosc și cinstesc trecutul nu pot avea un viitor pe măsura așteptărilor.

„Important pentru noi, dobrogenii, ca și pentru ceilalți români, este ca, o dată pe an, să ne amintim momentele istorice care au generat marele eveniment de la 1 Decembrie 1918. Fără 14 noiembrie 1878, dar și fără 24 ianuarie 1859, nu am fi avut România Mare de la 1918. Cred că era de datoria noastră, a dobrogenilor, a celor care am intrat în contact cu legislativul României, să generăm o astfel de lege, o astfel de recunoaștere“, a spus Chiru, pentru TOMIS NEWS.

Fostul parlamentar rememorează că procesul legislativ de aprobare a Legii nr. 230/2015 privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca sărbătoare națională a fost făcut astfel încât ca inițiativa să nu aibă piedici, iar acolo unde au existat sincope acestea au fost depășite prin discuții și negocieri cu diferite grupuri parlamentare. Fostul senator a mai spus că este bucuros că această zi este aniversată și speră să capete amploare și mai mare în anii ce vor urma.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.