Cum a decis APC să treacă ranfluarea Queen Hind de către GSP în… contul datoriilor. „Nava NU prezintă siguranță!”

Operațiunea de scoatere a încărcăturii din interiorul navei Queen Hind a fost finalizată pe 12 martie, toate manevrele fiind realizate „cu respectarea normelor de mediu și sub supravegherea instituțiilor abilitate ale statului”, după cum au transmis reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (APMC). Pe 25 februarie 2020, nava Queen Hind fusese adusă în condiții de siguranță la cheu, considerându-se încheiate operațiunile de dezeșuare și ranfluare.

Amintim că, pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept în bazinul Portului Midia, fiind înclinată parțial la 60 de grade. Nava, cu pavilion Palau, pleca din Portul Constanța, zona Midia, cu destinaţia Jeddah – Arabia Saudită.

Licitația privind atribuirea serviciilor de dezeșuare și ranfluare a navei Queen Hind și scoaterea și neutralizarea încărcăturii din interiorul navei a fost demarată de APMC. Prima licitație a eșuat, a doua a fost câștigată cu cântec de Grup Servicii Petroliere, după cum TOMIS NEWS a relatat AICIValoarea contractului a fost de 19.150.000 lei, durata acestuia fiind de 35 zile de la semnare. Operațiunea efectivă de scoatere a epavei plină cu oi din Portul Midia a început, sâmbătă, 1 februarie și, după doar două ore, a… eșuat. Nava s-a rupt în cateva locuri, iar mai multe spire ale cablurilor au cedat. Detalii, AICI!

Lucrările GSP, în conturile… datoriilor la stat

În decembrie 2019, datoriile Grupului condus de Gabriel Comănescu la APMC figurau, după cum urmează: GSP SA – 2.900.000 lei; GSP Shipyard – 8.800.000 lei și GSP Logistic – 7.745.000 lei. Total: 19.445.000 lei, adică toată datoria Grupului la compania porturilor maritime.

GSP Offshore s-a apucat de treabă, însă Gabriel Comănescu și-a dat seama că Grupul nu va beneficia de plățile din contract. Astfel, au început solicitările pentru costuri suplimentare. Prima dată, la începutul lunii februarie; apoi la începutul lunii martie, la sfârșitul lunii aprilie și pe 5 mai.

Pe 27 aprilie, GSP Offshore și GSP Logistics trimiteau directorului general al APMC, Costel Stanca, o scrisoare referitoare la „schimbarea substanțială a serviciilor ca urmare a unor neconcordanțe semnificative furnizate de către Companie.” De asemenea, pe 5 mai, Grupul a revenit la directorul Stanca cu aceleași solicitări, cu titlu ultimativ, rugându-se efectiv să i se ofere măcar un răspuns. Nici până astăzi Grup Servicii Petroliere nu a primit un leu după ranfluarea navei Queen Hind, toate operațiunile fiind trecute în contul datoriilor avute la APMC, așa cum TOMIS NEWS a relatat în exclusivitate AICI!

Stanca crede că a fost mințit de Comănescu

GSP a trimis scrisori către APMC pe parcursul lunilor februarie, martie, aprilie și mai, fără nici un răspuns. Nu știm dacă GSP este la curent cu ceea ce urmează să publicăm, însă cert este că, din perspectiva APMC, neregulile semnalate de Grup, la un control al reprezentanților Administrației de la mijlocul lunii martie, în mare parte… nu s-au confirmat.

raport1
raport2

Pe parcursul desfășurării lucrărilor, GSP a insistat asupra unui număr mult mai mare de oi moarte decât în actele oficiale. De asemenea, a invocat constant existența a numeroase punți intermediare suplimentare, care nu au fost prevăzute în actele oficiale. Astfel, potrivit GSP, munca a fost îngreunată și se justifică plăți suplimentare, practic aproape dublarea sumei din contractul inițial.

Inspectorii APMC au arătat în raportul lor că cele reclamate de GSP… nu se confirmă:

raport3
raport4
raport5

Confruntat cu cele prezentate de inspectori (cu acest prilej aflăm și de ce GSP a trimis luni de zile scrisori în neant), directorul general al APMC, Costel Stanca, a ajuns la concluzia că lucrările GSP pot fi făcute în contul datoriilor Grupului la Administrație și, evident, nici vorbă de costuri suplimentare, din următoarele motive:

raport6
DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Cum a decis APC să treacă ranfluarea Queen Hind de către GSP în… contul datoriilor. „Nava NU prezintă siguranță!”

  • marți, 26 mai 2020 la 14:22
    Permalink

    Stati linistiti, daca era asa, domnul Stanca era deja demis, asa cum a fost demis si fostul director general al ANR, ca a trecut peste cuvantul nelegiuitului presedinte al GSP. Domnul presedinte actioneaza asa: In prima faza incepe cu minciuni si cu promisiuni, lumea vede ca nu se tine de cuvant si se agita, apoi domnia sa incepe cu amenintari cu orice tip de om ca o fi el director APMC sau chiar angajatul lui. Normal omul se revolta face putin tam tam dupa care domnia sa incepe cu hartii scrise ‘oficiale’ ca daca nu faci ca el nu o sa ti fie bine(am spus o pe intelesul tuturor). Dupa care ajungi in faza in care declara razboi cum sustine dansul, pentru el razboiul e simplu, daca nu faci ca mine o sa vezi ca nu o sa ti fie bine, daca il judeci nu e bine, daca ii vorbesti frumos iarasi nu e bine, daca il injuri sa zicem ca nici nu aude pentru ca el este centrul atentiei si gura lui nu ii este acaparata de nimeni. Este un om puternic, poate chiar mai puternic si mai influent ca multi altii pusi in functii oficiale in stat.

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *