Spread the love

Rar ne este dat ca un eveniment de talia celui organizat ieri de PNL Constanța să nu stârnească… nici o reacție. Nu mă refer la Vergil Chițac, despre el s-a tot… înjurat zilele astea. Mă refer la Mihai Lupu. Politic vorbind, de Lupu nu se mai știa nimic de când cu luptele din intersecția dinastiei liberale din 2016, când Gheorghe Dragomir a ajuns la concluzia că eșecul individual (al lui, adică) poate servi unei renașteri colective și le-a transmis colegilor – inclusiv și mai ales lui Lupu – că a venit vremea să plece acasă. S-a lăsat cu înjurăturile și demisiile de rigoare, dar tot ca Dragomir a fost, așa că a urmat epoca Huțucă. Hai… mult spus epocă, pentru că așa cum am văzut din 2016 și până azi nu a răsărit nici o strălucire politică din pepiniera străzii Traian, nimic!

Entuziasmul popular de la europarlamentare și prezidențiale a venit total neașteptat peste liberali și neașteptarea asta s-a văzut cel mai crunt în discuțiile organizațiilor județene cu Ludovic Orban: „Dacă nu există vreunul mai de Doamne Ajută, va candida președintele organizației!” Groază pe Huțucă, nu și-ar fi dorit asta nici în ruptul capului, așa că se impuneau soluții, chiar și din nimicul menționat. Astfel, Huțucă s-a deplasat la morga cimitirului politicii locale, unde l-a găsit pe… Stelian Duțu. Același Duțu care nu mai are treabă cu politica de vreo doișpe ani, ieșind din această schemă cu eticheta lăsată atunci de Emil Boc: „artizanul legăturilor cu PSD și Radu Mazăre”. Liberalii constănțeni nu ar fi avut o problemă cu cineva care a avut legături cu Mazăre, nu asta era relevant (cu excepția Ovidiu Cupșa, care doar trebuia omorât politic cu scuza asta), problema a venit de la Orban: Nici vorbă de Stelian Duțu!

Cât pe-aci să se acorde penalty în careul lui Huțucă, dar i-a venit inspirația pentru ieșirea de sub zodia limitei: Mihai Lupu! Merge? Să vedem. Îmi aduc aminte de primul final al carierei politice a lui Mihai Lupu. Aflat prin tot soiul de comisii de transport și alte comiții și comitete pentru master-planuri care, în final, nu au dus nicăieri, Lupu și-a îndeplinit conștiincios sarcinile trasate de partid și de Parlament. După circoteca din 2016, urmată de intratul în conul de umbră, lucrurile erau cât se poate de clare: cariera politică a lui Mihai Lupu s-a încheiat. Revenirea, însă, a lui Lupu și direct spre cea mai importantă funcție din județ are o serie de semnificații. În primul rând, Huțucă a scăpat de responsabilitatea candidaturii. În al doilea rând, retragerea la timp a lui Septimiu Bourceanu s-a făcut tocmai în registrul rocadei, pentru că postul de parlamentar promis e mult mai puțin stresant, mult mai bine remunerat și nu te bate toată lumea la cap. În al treilea rând, desemnarea lui Mihai Lupu împacă și capra și varza. Venit din garda veche, Lupu mulțumește astfel pe toată lumea în PNL, reacția lui Cupșa fiind un monument al mărturiei, ridicând steagul fair-play-ului la doar câteva minute după votul din CDJ. Cupșa se afla alături de Lupu, Manea și Gropoșilă la momentul 2016 al demisiilor în grup. În al patrulea rând… eh, asta e o treabă surprinzătoare pentru mine. Tot timpul am fost convins că purtătorii locali de mănuși albe și șorțulețe sunt o glumă forțată, o copie nereușită și nefrecventabilă a panopliei masonice. Se pare că, până la urmă, au ceva influență…

Dincolo de asta, Huțucă ne spune că Lupu nu vrea funcții. În același timp, Lupu nu pozează într-o jertfă a excesului de devotament și ne-a transmis că nu vrea funcția de consilier județean, în cazul în care va pierde la alegeri. Îi credem pe amândoi. Lupu nu vrea funcție, în afară de cea de șef…

P.S. Candidatura lui Lupu a fost adoptată cu 51 de voturi pentru, 9 împotrivă, iar 6 nu și-au exprimat intenția de vot. Cam mică opoziția din partea liberalilor care mi-au făcut capul mare patru ani cu referire la Lupu, același Lupu care „negociază cu Tăriceanu ca să se ducă la ALDE”.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *